17. festival gorniškega filma

Nagrade


Nagrada za najboljši plezalni film

Bežnost

53 min
Filmi, Plezanje

Privlačen in pristen vpogled v zimsko mešano plezanje na Škotskem, ki ga krasijo izjemni posnetki, posneti v izredno zahtevnih okoliščinah.

Partner nagrade za najboljši plezalni film je Lumar d.o.o.


Nagrada Televizije Slovenija

Film Reinhard Karl: umetnost  plezanja je subtilno doživetje preobrazb plezalca v alpinista fotografa – ali bolje fotografa alpinista,  ki motri vzpone,  vrhove, napore, tveganja in srečo z očmi filozofa in z dušo iskalca smisla; na poetičen način odgovori na temeljna vprašanja,  ki spremljajo plezanje: Je to več kot umetnost?


Najboljši kratki film

Dežela ega

20 min
Alpinizem, Filmi

Ironičen, premišljen, smešen in nadvse človeški portret najrazličnejših situacij, v katerih se lahko znajde človek pri plezanju v visokih gorah. Odličen animirani film, ki ga krasi izjemen občutek za podrobnosti.


Častna pohvala žirije (gorska narava in kultura)

Legenda o Zlatorogu

13 min
Filmi, Gorska narava in kultura

Nagrada za najboljši film o gorski naravi in kulturi

Bele sanje

52 min
Filmi, Gorska narava in kultura

Neverjetna predanost umetnosti v najtežjih naravnih pogojih. Prekrasen film, ki ga preveva ljubezen do divjih živali in fotografije.


Častna pohvala žirije (gore, šport in avantura)

Od morja do vrha

30 min
Filmi, Plezanje

Nagrada za najboljši film o gorah, športu in avanturi

Ledni doktor

53 min
Alpinizem, Filmi

Resnična, žalostna in iskrena zgodba iz zakulisja plezanja na Everest. Film prikazuje izjemno delo, ki ga pred vsako sezono opravijo Šerpe in je ključnega pomena za vse komercialne odprave na najvišjo goro sveta.


Častna pohvala žirije (plezalni film)

Pod mostom

28 min
Filmi, Plezanje

Častna pohvala žirije (alpinizem)

Moj fantom

12 min
Alpinizem, Filmi

Nagrada za najboljši alpinistični film

Pasang: v senci Everesta

71 min
Alpinizem, Filmi

Ganljiva zgodba izjemne Nepalke, ki se je postavila po robu tradicionalnim družbenim normam in prepričanjem ter kot prva ženska Šerpa stopila na vrh Everesta, kar jo je nazadnje stalo življenja. S svojo neomajno vztrajnostjo je Pasang postala vir navdiha celotnemu Nepalu.


Glavna nagrada mesta Domžale

Ena za reko: zgodba Save

84 min
Filmi, Gore, šport in avantura

Med veslanjem od izvira Save do slovensko-hrvaške meje štirje kajakaši odkrivajo naravne lepote in opozarjajo na naraščajoče okoljske težave. Pripovedovalec zgodbe je reka sama, film pa krasita odlična fotografija in močna sporočilnost.