Bliža se razglasitev nagrajencev 17. Festivala

15. 2. 2023

Festivalsko dogajanje se je prevesilo v drugo polovico, pred nami je še četrtkovo predavanje izjemnega alpinista Andreja Štremflja, njegovih Kristalov sreče gre zamuditi ob 18h v Linhartovi dvorani. Petek, zadnji dan festivala, pa bo poleg predavanja mlade alpinistke Anje Petek prinesel tudi imena nagrajencev z obrazložitvami strokovne žirije. Ob glavni nagradi mesta Domžale in nagradah v posameznih kategorijah bo tudi letos posebno nagrado podelila Televizija Slovenija.

Razglasitev nagrajencev s podelitvijo se bo odvila v petek, 17. februarja, ob 12. uri v Cankarjevem domu, dvorana Lili Novy. Projekcije nagrajenih filmov bodo ob 18h (Linhartova in Kosovelova dvorana) ter ob 20h (Linhartova dvorana in v Kinu Radolca, Radovljica). Žirijo 17. Festivala sestavljajo: producent, režiser in snemalec Jure Niedorfer, umetnostna zgodovinarka in novinarka Melania Lunazzi ter pisatelj, prevajalec, alpinist in svetovni popotnik dr. Iztok Osojnik. Film za posebno nagrado TV Slovenija izbira žirija v sestavi: Aleša Valič, Tatjana Markošek in Miha Lampreht.

Nekaj besed o izpostavljenih filmih po kategorijah

PLEZANJE

Jan Šimánek / Adam Ondra: premikanje meja / Češka republika, Italija, 2022, 77′
Adam Ondra je eden najboljših plezalcev svojega časa in pravi virtuoz, ki je preplezal najtežje smeri in stene na svetu. A z naraščajočimi pritiski medijev in javnosti je njegovo strast za plezanje začelo izpodrivati pričakovanje nenehnih zmag. Dih jemajoč, intimen vpogled v življenje in kariero človeka, ki živi za svojo strast.

Josh Lowell / Bosi Charles / ZDA, 2022, 28′
Pokukajte v življenje Bosega Charlesa (Charles Albert), ki vam bo pokazal, kaj pomeni živeti kot eno z naravo, obenem pa vam bo predstavil nekaj svojih balvanskih projektov, ki mejijo na nemogoče in nakazujejo prihodnost balvanskega plezanja.

Alex Eggermont / Najbolj temno je pred zoro / Kanada, 2022, 19′
Pridružite se Siebeju Vanheeju, ki se je lotil najtežje dolge smeri v dolini Yosemite, in spoznajte njegov avtentičen pristop k plezanju. Siebe je kmalu videl, da bo slavna smer Dawn Wall precejšen zalogaj, in nastal je film, temelječ na osebnih izpovedih in čudovitih posnetkih, ki ne pripoveduje zgolj o plezanju.

Benoît Regord & Albéric Lemercier / Bazaltni otok / Francija, 2022, 27′
V zadnjih dvajsetih letih se je na otočku Reunion Island sredi Indijskega oceana razvila zelo aktivna plezalna skupnost s številnimi odličnimi posamezniki. Obiskali jih bomo in skušali razvozlati, kako so dejavnike, ki bi jih marsikdo označil kot pomanjkljivosti (vročina, vlaga, gladka skala, odročnost), uspeli obrniti sebi v prid, s čimer so ustvarili pravi raj za plezanje.

ALPINIZEM

Nancy Svendsen / Pasang: v senci Everesta / ZDA, 2022, 71′
Film o Pasang Lhamu Šerpi, prvi Nepalki na vrhu Everesta. Njena pogumna, a tragična zgodba je navdihnila celotno državo in vse prihodnje generacije.

Sean Burch / Ledni doktor / ZDA, 2021, 53′
Angnima Šerpa, prvi »Ledni doktor«, na pobočjih Everesta že več kot trideset let opravlja najbolj nevarno delo na svetu. Kalejdoskopski in meditativen pogled na zadnjo sezono, ki jo je pred svojo smrtjo preživel v vlogi vodje Lednih doktorjev.

Line van den Berg / Moj fantom / Nizozemska, 2022, 12′
Moj fantom je intimna in iskrena zgodba nizozemske alpinistke Line van den Berg, ki osvetljuje vlogo ženske v svetu sodobnega alpinizma. Line je več let iskala »popolno« soplezalko, ki bi delila njeno strast za gore, obenem pa se je v športu, kjer prevladujejo moški, soočala s številnimi težavami. Toda izkazalo se je, da je to iskanje soplezalke morda drugotnega pomena, saj je morala Line predvsem najti svoje mesto v družbi.

GORE ŠPORT IN AVANTURA

Rožle Bregar / Ena za reko: zgodba Save / Slovenija, 2022, 84′
Izrezuje kanjone, prinaša rodovitno prst, ustvarja brzice, gnezdišča in globoke tolmune. Ljudje pijejo njeno vodo, je navdih za pesmi in prepire ter vir energije. Reka Sava je tekoča povezava med štirimi državami in neštetimi ekosistemi. Pridružite se štirim pojavnim kajakašem, medtem ko veslajo prek Slovenije, jemljejo vzorce njene vode, štejejo ptice in spoznavajo njeno divjo preteklost, temno zgodovino in negotovo prihodnost.

Diana Kushner & Stephen A. Smith / Pod polarnim soncem / ZDA, 2022, 57′
Skupina raziskovalcev odide na zadnje poledenelo območje na Arktiki, ki se nahaja 900 kilometrov od Severnega pola, da bi izmerili najstarejše ledene plošče na svetu. Ljudje se tukaj zdijo kot drobne packe na ledeni pokrajini – in tu so popolnoma sami. Raziskovalci se kmalu znajdejo v kaosu podirajočega ledu, v katerem je napredek praktično nemogoč, in njihova glavna skrb postane golo preživetje.

GORSKA NARAVA IN KULTURA

Susanna Fanzun / Brez vrtoglavice / Švica, 2021, 26′
Richard Coray je bil redkobesedni švicarski graditelj, ki je z opaži in pomožnimi mostovi ustvarjal neverjetne nosilne konstrukcije. Njegove gradnje so bile resnične spektakularne. Ukvarjal se je tudi z osnovnimi vprašanji lesogradnje. Kot tesar je v času življenja zaslovel po vsem svetu, še danes pa njegovo legendarno delo občudujejo tako inženirji kot tudi laiki.?

Mathieu le Lay / Bele sanje / Francija, 2022, 52′
Nagrajeni fotograf Jérémie Villet se odpravi na samotno popotovanje po zasneženih pokrajinah severne Kanade, kjer išče legendarno snežno kozo. V želji po fotografiranju živali, ki jim ne pridejo do živega tudi najbolj zahtevne razmere, bo prečil prepadne vrhove in se zoperstavil elementarnim silam narave.

Anna Sandrini / Izvir / Italija, 2022, 60′
Rabelj je obmejni kraj, skrit v gozdovih Julijskih Alp, ki je danes le še bleda senca svoje nekdanje podobe, ko je bilo to eno najrazvitejših naselij na širšem področju. V tunelih opuščenega rudnika še vedno odmevajo zvoki trdega dela in zgodbe posameznikov ohranjajo spomin na neke druge čase. Čeprav je politika pozabila nanj, Rabelj še vedno sanja o lepši prihodnosti.