Žirija


Eliza Kubarska

Poljska

Eliza je filmska ustvarjalka, alpinistka in diplomantka Umetnostne akademije in filmske šole Wajda School v Varšavi. Njeni filmi so bili nagrajeni na mnogih mednarodnih festivalih dokumentarnega filma, tudi na Hot Docs, Locarno Film Festival in Los Angeles Film Festival. Njen zadnji dokumentarec Stena senc, ki govori o Šerpah in odpravi na Kumbakarno, je prejel 30 mednarodnih nagrad na številnih uveljavljenih festivalih, tudi na Festivalu gorniškega filma. Trenutno snema celovečerni dokumentarni film o Wandi Rutkiewicz, eni najboljših alpinistk v zgodovini. Eliza je plezala na številnih odpravah po vsem svetu in na svojih avanturah obiskala številne države, med drugimi Grenlandijo, Maroko, Pakistan in Mali.


Milan Romih

Slovenija

Milan Romih (1960) je plezalec in alpinist, znan po številnih vzponih pri nas, v Alpah, Andih in Himalaji. Te gore mu predstavljajo alpinistični kozmos, ki mu posveča velik del svojega življenja. Zna ga raziskovati, v njem odkrivati nove skrivnosti in se od njega učiti. Vse to nesebično deli s svojimi prijatelji in ljudmi, ki so ali si želijo biti del tega sveta. Napisal je dve knjigi, avtobiografsko delo Takrat me počakaj, sonce (1991) in roman Skozi trave oblakov (2019). Je avtor dveh filmov, Lhotse 2000 in Balet nad morjem (2009), sodeloval pa je tudi pri filmu Credo (1997).


Zehrudin Isaković

Bosna in Hercegovina

Zehrudin Isaković (1966) je po izobrazbi magister komunikologije, po poklicu novinar, sicer pa ljubitelj gora, ki jim je posvetil svoje življenje. Je avtor priljubljene serije Vrhovi Balkana (Al Jazeera Balkans), številnih potopisnih filmov o gorah po svetu (približno 70) ter planinsko-turističnih zemljevidov in vodnikov, tudi uspešnice Planine Bosne in Hercegovine – 50 izbranih vzponov. Za svoje filmske dosežke je prejel vrsto nagrad, bil je član in predsednik žirije na več festivalih. V rosnih letih je opravil številne alpinistične vzpone (250), pri 17 letih npr. v severni steni Petit Druja v masivu Mt. Blanca, kar je bila njegova življenjska pustolovščina. Obiskal je večino svetovnih gorstev in bil udeleženec odprav na dva osemtisočaka – Mount Everest in Čo Oju. Bil je predsednik Planinske zveze Bosne in Hercegovine (2014–2018) in je prejemnik njenega zlatega znaka za razvoj alpinizma v BiH.