Tudi letos bogat spremljevalni program

13. 2. 2023

Na 17. festivalu gorniškega filma med 13. in 17. februarjem v Ljubljani, Domžalah, Radovljici in Celju ljubitelje gora čaka 29 filmov, štiri predavanja in en tematski pogovor. Svoja doživetja bodo na predavanjih v Cankarjevem domu v Ljubljani delili alpinisti Andrej Štremfelj, Bor Levičnik, Žiga Oražem, Matija Volontar, Anja Petek in Nejc Marčič. Na pogovornem večeru o gorniški literaturi pa bodo o branju in pisanju razmišljali Bogdan Biščak, Dušan Jelinčič, Silvo Karo, Matevž Lenarčič ter Marija in Andrej Štremfelj.

     

Bor Levičnik, Žiga Oražem in Matija Volontar: Od soplezalcev do prijateljev
>ponedeljek, 13. februar, ob 20.00, Cankarjev dom (Kosovelova dvorana), Ljubljana

O prijateljstvu, ki je več kot plezalna vrv in omogoča, da ekipa v samem poteku odprave spremeni načrte in izbere drugo smer, bodo že prvi dan festivala spregovorili Bor, Matija in Žiga. Poznajo se že vrsto let. Sicer živijo na različnih koncih Slovenije, a jih je sodelovanje v Slovenski mladinski alpinistični reprezentanci (SMAR) pripeljalo do skupnih vzponov doma in po svetu (Indija, Gruzija). Izkušnje so se nalagale in vodile do nepalskega dela Himalaje, kjer jim je lani jeseni uspelo preplezati prvenstveno smer v tisočmetrski zahodni steni Pomlace (6180 m).

Nejc Marčič: Ena velika šola
>torek, 14. februar, ob 20.00, Cankarjev dom (Kosovelova dvorana), Ljubljana

Vrhunski alpinist Nejc Marčič je že leta 2012 z Luko Stražarjem priplezal do zlatega cepina (prvenstvena smer Sanjači zlatih jam v v šesttisočaku K7 West, Pakistan). Ne ustraši se slabih razmer v steni. Pravi, da se takrat (sploh če je prvič) morda ne znajdeš povsem in ne veš, kaj se bo zgodilo. In potem pride spoznanje, da zaradi človekove močne volje težko kar umreš. Tega se zaveš predvsem na koncu vsega hudega in takšna močna izkušnja te okrepi! Pa ne v smislu, da si upaš več, pač pa, da si bolj sproščen. Odstrl nam bo del svoje alpinistične poti, na kateri se je večkrat srečal tudi s slabim vremenom in težkimi razmerami.

Tematski pogovor: Beremo gore – o gorniški literaturi
>torek, 14. februar, ob 18.00, Cankarjev dom (Lili Novy), Ljubljana

Na eni najuspešnejših odprav, Karakorum 86, se je kar 12 plezalcev povzpelo na osemtisočak Broad Peak. A ta odprava je bila tudi literarno zelo bogata, saj je večina članov v naslednjih desetletjih napisala vsaj eno knjigo. Z nekaterimi od njih, Bogdanom Biščakom, Dušanom Jelinčičem, Silvom Karom, Matevžem Lenarčičem ter Marijo in Andrejem Štremfljem, se bosta Irena Cerar in Mojca Volkar Trobevšek pogovarjali tako o pomenu branja (na odpravah so člani brali vsakršno literaturo, pogosto tudi svetovne klasike) kot tudi pisanja, ki je navdih ali odsev alpinistične dejavnosti.

  

Andrej Štremfelj: Kristali sreče
>četrtek, 16. februar, ob 18.00, Cankarjev dom (Linhartova dvorana), Ljubljana

Za legendarnega alpinista Andreja Štremflja je bilo lansko leto jubilejno: obeležil je petdeseto leto ukvarjanja z alpinizmom, minilo pa je tudi polnih trideset let od prejema prvega zlatega cepina (letos mineva pet let prejema zlatega cepina za življenjsko delo). Ob tej priložnosti je Andrej izdal prvi del svoje avtobiografije Kristali sreče, o katerih se je spraševal na vrhu svojega prvega osemtisočaka Gašerbrum I. “Star sem bil šele 20 let in sprašujem se, če te solze, ki mi tečejo od sreče in ko pritečejo izpod očal na brado, seveda takoj zamrznejo, če so to kristali sreče. Se mi zdi, da je to tak posrečen in pomenljiv naslov vzet iz knjige iz konteksta.

Anja Petek: Sledi volje
>petek, 17. februar, ob 20.00, Cankarjev dom (Kosovelova dvorana), Ljubljana

Alpinistka iz Zgornje Savinjske doline nas bo v zadnjem festivalskem dnevu popeljala po poteh volje. Njen rek izhaja iz mišljenja, da se z voljo premika večino mej v glavi vsakega posameznika: »Da izsanjaš neizsanjane sanje, ne potrebuješ spanca, potrebuješ voljo.« Pravi, da je v življenju sledila intuiciji in ko si je nečesa dovolj želela, je z vztrajnostjo tudi to prišlo. Tako so si sledile sanje o obisku visokih vrhov, strmih sten, sanje o premagovanju zadnjih treh problemov Alp ter raziskovanje še nedotaknjenih linij. »Svete stvari se v življenju redkokdaj zgodijo po naključju. Pomembno je, da vztrajamo v tem, v kar verjamemo.« Na odru se ji bosta pridružila somišljenika in soplezalca Andrej Jež in Boštjan Humar, s katerima je skupaj raziskovala alpinistične poti.