Slovenski film Ena za reko: zgodba Save zmagovalec 17. FGF

17. 2. 2023

Glavno nagrado 17. FGF letos prejme slovenski film Rožleta Bregarja Ena za reko: zgodba Save. Poleg glavne nagrade mesta Domžale je festivalska žirija med 29 filmi v tekmovalnem programu nagradila tudi najboljše v posameznih kategorijah; najboljši plezalni film Bežnost je privlačen in pristen vpogled v zimsko mešano plezanje na Škotskem. Žirija je kot najboljši alpinistični film nagradila ganljivo zgodbo izjemne Nepalke, ki se je postavila po robu tradicionalnim družbenim normam in prepričanjem ter kot prva ženska Šerpa stopila na vrh Everesta. Nagrajeni filmi bodo v petek na ogled Radovljici, Celju in Ljubljani, kjer bo danes v Cankarjevem domu še predavanje naj alpinistke 2022 Anje Petek, v soboto pa v Radovljici in Domžalah.

Glavno nagrado mesta Domžale je prejel film Ena za reko: zgodba o Save režisreja Rožleta Bregarja. »Med veslanjem od izvira Save do slovensko-hrvaške meje štirje kajakaši odkrivajo naravne lepote in opozarjajo na naraščajoče okoljske težave. Pripovedovalec zgodbe je reka sama, film pa krasita odlična fotografija in močna sporočilnost«, je v obrazložitvi zapisala festivalska žirija, ki so jo sestavljali producent, režiser in snemalec Jure Niedorfer, umetnostna zgodovinarka in novinarka Melania Lunazzi in pisatelj, prevajalec, alpinist in svetovni popotnik dr. Iztok Osojnik.Znotraj letos močno zastopane kategorije plezalnih filmov je žirija kot najboljšega prepoznala film Bežnost, ki govori o mojstrih škotskega zimskega plezanja, Guyu Robertsonu in Gregu Boswellu. Sezona 2021/22 je bila ena najslabših/najbolj nenavadnih v zadnjem času, toda vseeno so se naredile razmere, ki so omogočile vzpone v nekaterih linijah, ki veljajo za skorajda mitske. “Film krasijo izjemni posnetki, posneti v izredno zahtevnih okoliščinah“. Nagrado za najboljši alpinistični film je prejel film ameriške režiserke Nancy Svendsen Pasang: v senci Everesta. Gre za ganljivo zgodbi izjemne Nepalke, ki se je postavila po robu tradicionalnim družbenim normam in prepričanjem ter kot prva ženska Šerpa stopila na vrh Everesta, kar jo je nazadnje stalo življenja. S svojo neomajno vztrajnostjo je Pasang postala vir navdiha celotnemu Nepalu.Nagrado za najboljši film o gorski naravi in kulturi je prejel francoski film Bele sanje. »Neverjetna predanost umetnosti v najtežjih naravnih pogojih. Prekrasen film, ki ga preveva ljubezen do divjih živali in fotografije«, je zapisala v obrazložitvi žirija. V kategoriji gore, šport in avantura je slavil ameriški film Seana Burcha Ledni doktor. »Resnična, žalostna in iskrena zgodba iz zakulisja plezanja na Everest. Film prikazuje izjemno delo, ki ga pred vsako sezono opravijo Šerpe in je ključnega pomena za vse komercialne odprave na najvišjo goro sveta.« Nagrado za najboljši kratki film je prejel ironičen, premišljen, smešen in nadvse človeški portret najrazličnejših situacij, v katerih se lahko znajde človek pri plezanju v visokih gorah. Španski animirani film Dežela ega krasi izjemen občutek za podrobnosti.

Posebno nagrado je podelila tudi žirija Televizije Slovenije v sestavi Aleša Valič, Tatjana Markošek in Miha Lampreht, ki je izbrala nemsški film Reinhard Karl: umetnost plezanja. V obrazložitvi so zapisali »Film Reinhard Karl: umetnost plezanja je subtilno doživetje preobrazb plezalca v alpinista fotografa – ali bolje fotografa alpinista, ki motri vzpone, vrhove, napore, tveganja in srečo z očmi filozofa in z dušo iskalca smisla; na poetičen način odgovori na temeljna vprašanja, ki spremljajo plezanje: Je to več kot umetnost?«

Spored projekcij nagrajenih filmov:

Cankarjev dom LJUBLJANA – petek, 17. februar 2023

18.00: Kosovelova dvorana: Pod mostom, Bežnost

18.00: Linhartova dvorana: Pasang: V senci Everesta

20.00: Linhartova dvorana: Legenda o Zlatorogu, Bele sanje

Kino Metropol CELJE – petek, 17. februar 2023

18.00: Ena za reko: Zgodba Save

20:00: Moj fantom, Legenda o Zlatorogu, Dežela ega, Pod mostom

Kino RADOLCA – petek, 17. februar 2023

20.00: Legenda o Zlatorogu, Pod mostom, Od morja do vrha

Kino RADOLCA – sobota, 18. februar 2023

18.00: Pasang: V senci Everesta

20.00: Ena za reko: Zgodba Save

Mestni kino DOMŽALE – sobota, 18. februar 2023

16.00: Moj fantom, Legenda o Zlatorogu, Dežela ega, Od morja do vrha

18.00: Pod mostom, Bežnost

20.00: Ena za reko: Zgodba Save