Četrtek, 21. februar 2019


Tekači
72min

Leto: 2018
Država: Poljska
Trajanje: 72 min
Kategorija: Gore, šport in avantura

Vdih, izdih. Srce neusmiljeno razbija. Utrujene mišice trpijo ob vsakem koraku. Izziv, ki presega človeške zmogljivosti. 240 kilometrov. 52 ur nenehnega boja z gorsko traso in mejami telesa in duha. Film Tekači je vpogled v globine človekove želje po doseganju nedosegljivega.


Onkraj stereotipov
8min

Leto: 2018
Država: Slovenija
Trajanje: 8 min
Kategorija: Gore, šport in avantura

Kolesarska pustolovščina osmih deklet, ki s podiranjem stereotipov dokazujejo, da so tudi dekleta kos vsakemu prepotenemu kilometru. S polno mero radovednosti, energije in strasti do kolesarjenja so se poleti 2018 podale na 300 kilometrov dolgo pot po Sloveniji, na kateri so dokazale, da znajo za vse potrebno poskrbeti brez moške roke in predvsem – čisto same.

V sklopu z: 
Nepoškodovane, 52′


Nepoškodovane
52min

Leto: 2018
Država: Slovenija
Trajanje: 52 min
Kategorija: Gorska narava in kultura

Balkanski polotok je dom zadnjih divjih rek Evrope, ki podpirajo izjemno pester rastlinski in živalski svet ter zdrave in nedotaknjene ekosisteme. Te reke so Nepoškodovane – čiste, divje in nezajezene. A z več kot 2.700 načrtovanimi jezovi korupcija in pohlep kruto posegata v te zadnje koščke evropske divjine.

V sklopu z:
Onkraj stereotipov, 8′


Marija Jeglič: Povratna zanka

Leto: 2018
Kategorija: Predavanja

Marija Jeglič je 27-letna perspektivna alpinistka, članica Slovenske mladinske alpinistične reprezentance (SMAR) z zavidljivo bero vrhunskih vzponov. Na predavanju bo odprla vpogled v svojo zgodbo, v povezavo med dogodki, ki so jo peljali od otroškega “visenja v štriku” do osvajanja raznovrstnih gora, sten in lednih slapov po širnem svetu. Občudujočo plezalno raven in izkušnje je iz športnega plezanja prenesla v hribe, prirojena strast po raziskovanju pa jo kliče v odkrivanje novih sten in linij, kjer se je treba soočiti s trenutnim in sproti iskati rešitve. “Ogromno življenjskih skrivnosti lahko doumeš ravno v hribih, kjer se naučiš ceniti in biti hvaležen za to, kar imaš, tudi v življenju na trdnih tleh,˝ poudarja iskriva in neustavljiva ljubiteljica navpičnice.


Življenje z gorami
78min

Leto: 2018
Država: Kanada
Trajanje: 78 min
Kategorija: Gore, šport in avantura

Navdušenje nad gorsko pokrajino je univerzalno, kljub temu pa se le malokdo poda v resnično divjino. Martina se z mamo Tanio, ki je ravno dopolnila šestdeset let, odpravi na šestmesečen pohod po kanadskem Obalnem gorovju. Česa podobnega se pred njima ni lotila še nobena dvojica.


Dawn Wall
100min

Leto: 2018
Država: ZDA
Trajanje: 100 min
Kategorija: Plezanje

Januarja 2015 sta Tommy Caldwell in Kevin Jorgeson očarala svet s plezanjem v 900-metrski smeri Dawn Wall v dolini Yosemite. V steni sta preživela več tednov in mediji po vsem svetu so bili na trnih. A za Tommyja je bil Dawn Wall več kot le vzpon: to je bil vrhunec dolgoletnih prizadevanj in številnih premaganih težav.