Četrtek, 27. februar 2020


Kino koncert
56min

Leto: 2019
Država: Nemčija, Slovenija
Trajanje: 56 min
Kategorija: Filmi, Spremljevalni program

BREZ BESED nemi filmi z živo glasbo. V čarobnem okolju velikega platna bomo ponovno priča združitvi kina in glasbe. Spomini na brnenje 35-milimetrskega projektorja v ozadju dvorane, ki na platno meče migetajoče podobe; zadnje pokašljevanje pozornega občinstva, medtem ko glasbeniki ob pojenjajoči svetlobi končujejo uglaševanje svojih glasbil …

Podatki o filmu: odlomki iz filmov Der heilige Berg (Sveta gora), Die weisse Hölle vom Piz Palü (Beli pekel na Piz Paluju), Stürme über dem Montblanc (Nevihta nad Mont Blancom), Nemčija, 1926, 1929, 1931. Režija: dr. Arnold Fanck. Igrajo Luis Trenker, Leni Riefenstahl, Sepp Rist in drugi.

Glasbeniki: Simon Quinn – kontrabas, Nolan Quinn – trobenta, Gregor Ftičar – klavir in Brian Quinn – bobni.


Sanjski greben
24min

Leto: 2019
Država: ZDA
Trajanje: 24 min
Kategorija: Filmi, Gore, šport in avantura

Najboljša prijatelja s povsem različnim pogledom na življenje bosta poskušala poiskati mitsko goro, s katere še nihče ni smučal.

V sklopu z:
Anba – v globinah Haitija 24′
Še vedno v zraku, 37′


Še vedno v zraku
37min

Leto: 2019
Država: Poljska
Trajanje: 37 min
Kategorija: Filmi, Gore, šport in avantura

Janusz Orlowski, znan tudi kot Dedek, je poseben možakar. Z jadralnim padalstvom se je začel ukvarjati šele po sedemdesetem letu in pri oseminosemdesetih bi rad poletel z Olimpa. Čeprav se je na Zevsovo goro komaj povzpel, je na vrhu razprl krila in zajadral v zrak. Dedek še ne misli kmalu odnehati in svoje sanje uresničuje kot po tekočem traku.

V sklopu z:
Anba – v globinah Haitija 24′
Sanjski greben, 24’


Projekt Patan
43min

Leto: 2019
Država: Belgija
Trajanje: 43 min
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Neraziskano gorovje v odročni pakistanski dolini, velika, nepreplezana stena in močna ekipa Belgijcev, Francozov in Argentincev, ki posrečeno združujejo raziskovanje, glasbo in zabavo. Nicolas Favresse, Jean-Louis Wertz, Mathieu Maynadier in Carlitos Molina se podajo na avanturo, polno presenečenj, francoskega krompirčka in nepričakovanih zapletov.

V sklopu s:
Patagonia nonstop, 17′
Portret Fabian Buhl, 20′


Portret: Fabian Buhl
20min

Leto: 2019
Država: Nemčija
Trajanje: 20 min
Kategorija: Filmi, Plezanje

Fabian Buhl je bil dolgo časa povsem predan balvanom. Toda po nesrečnem zlomu gležnja ni mogel več skakati na blazine in njegova pot je zavila v povsem nepričakovano smer. Lotil se je dolgih smeri in neustavljivo so ga začele privlačiti vedno težje ture v visokih gorah.

V sklopu s:
Patagonia nonstop, 17′
Projekt Patan, 43′


Anba – v globinah Haitija
24min

Leto: 2019
Država: Francija
Trajanje: 24 min
Kategorija: Filmi, Gore, šport in avantura

Olivier Testa že od leta 2009 raziskuje jame na Haitiju, kjer vodi odprave, organizira tečaje in išče nove projekte. Ustvarjalci filma so skupaj z Olivierjem vandrali po otoku in nastal je pisan in ritmičen portret bisera Antilov.

V sklopu s:
Sanjski greben, 24′
Še vedno v zraku, 37′


Patagonia nonstop
17min

Leto: 2019
Država: Argentina
Trajanje: 17 min
Kategorija: Filmi, Plezanje

Albert Segura, Santiago Valerga in Agustin Pelletieri v iskanju najboljših razmer za plezanje potujejo po Patagoniji. Odprava je bila nadvse uspešna: legendarne smeri v dolini Cochamó, vzpon na Fitz Roy in nova smeri v El Monstruu, eni največjih granitnih sten na svetu.a

V sklopu s:
Portret Fabian Buhl, 20′
Projekt Patan, 43′


Smučanje po ognjenem obroču
30min

Leto: 2019
Država: Slovenija
Trajanje: 30 min
Kategorija: Filmi, Gore, šport in avantura

Skiing the Fire Ring je zgodba o štirih prijateljih, ki se podajo na pot daleč v osrčje Islandije, da bi smučali po še nedotaknjenih pobočjih vulkanov Herdubreida in Askje. Vodja odprave je legendarni alpski smučar Ivica Kostelić, ki je velik ljubitelj in zagovornik tako imenovanih zelenih odprav.

V sklopu z:
Zavetišče, 45′


Zavetišče
45min

Leto: 2019
Država: Francija
Trajanje: 45 min
Kategorija: Filmi, Gore, šport in avantura

Sredi nedotaknjene alpske divjine je skupina petih deskarskih prijateljev popolnoma prevzeta nad veličastnimi pobočji in vrhovi, ki jih obdajajo. Odločili so se, da bo njihovo deskanje karseda okolju prijazno in da bodo svoj ogljični odtis poskušali čim bolj zmanjšati.

V sklopu s:
Smučanje po ognjenem obroču, 30′


Jim Donini: Patagonija in Karakorum: avantgarda velikih sten

Leto: 2019
Kategorija: Predavanja

Nobene gore na svetu se ne morejo primerjati z osupljivo lepoto in ekstremnim plezanjem, s kakršnima se ponašata skupini Latok-Ogre in Fitzroy-Torre. Jim Donini se k tem navpičnim granitnim stolpom v Karakorumu in Patagoniji vrača že več kot pet desetletij. Njegove avanture na Latoku 1 in Torre Eggerju, kjer je opravil celo prvi vzpon na vrh, so legendarne, še vedno pa ostaja aktiven, saj je prejšnje poletje plezal na karakorumskih stolpih Biafo. Jimove napete zgodbe in spektakularne fotografije gorskega okolja pričajo o izzivih in zgodovini alpinizma ter orisujejo pisano alpinistično druščino, ki jo privlačijo najtežji vrhovi sveta.

Predavanje bo simultano prevajano v slovenščino.
Predavanje Jima Doninija 27. 2. ob 20.00 je že razprodano, zato so na voljo vstopnice za dodatno predavanje isti večer ob 21.30.