Spremljevalni program


Boris Čujić: Zlata leta

Kategorija: Predavanja, Spremljevalni program

S plezanjem se ukvarja že več kot štirideset let. Je vsestranski plezalec, zanimajo ga vse vrste plezanja – od športnega plezanja do klasičnega alpinizma. Plezal je ledne in kombinirane smeri, pa tudi velike stene. Bil je na več odpravah v različna svetovna gorstva, v športnem in lednem plezanju je tudi tekmoval. Poznan je po svojem opremljanju plezališč in smeri. Opremil je več kot 500 športnoplezalnih, pa tudi veliko večraztežajnih smeri, predvsem v domači Paklenici.
Njegovo delo so tudi plezalni vodniki za Paklenico in celotno Hrvaško. Veliko je plezal in se družil s slovenskimi plezalci. Predavanje bo predstavilo Borisovo plezalno pot od začetkov do današnjega dne, obenem pa bo prikaz plezalne scene v nekdanji Jugoslaviji in na Hrvaškem. Obogateno bo z veliko anekdotami in avtentičnimi fotografijami iz tistega časa.


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, sreda, 30. 6. ob 19:00

Brez meja

Kategorija: Pogovori, Spremljevalni program

Film: Narava brez meja / Nature Without Borders, Rožle Bregar, 2020, 15′
Irena Cerar: Predstavitev knjige Pravljične poti brez meja, ob multiviziji

Pogovor

Dogodek prinaša skupno sporočilo: narava ne pozna formalnih meja.
Irena Cerar se po treh knjigah Pravljičnih poti vrača z verjetno najpopolnejšim izletniškim vodnikom po slovenskem zamejstvu. Sedemletno raziskovanje je ubesedila v dveh knjigah, Pravljičnih poteh brez meja in Potepuških okruških, svojem potopisnem prvencu.
Pogovor bo vodila Mojca Volkar Trobevšek, sodelovali pa bodo avtorica knjig Irena Cerar, urednica založbe Sidarta Ines Božič Skok, producent filma Tadej Gorzeti, direktor fotografije Rožle Bregar in Tanja Menegalija iz Javnega zavoda Triglavski narodni park.


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, ponedeljek, 28. 6. ob 17:00

Gašper Pintar: Tista študentska leta

Kategorija: Predavanja, Spremljevalni program

V jubilejnem dvajsetem letu plezanja je čas za retrospektivo. Iztekla so se študentska leta – zanj idealen scenarij podaljšane pubertete brez odgovornosti, samo s plezanjem. Vzgojen je bil v športnega plezalca, sčasoma skrenil s poti, odšel plezat po svetu in obdelal različne discipline znotraj plezanja, vsega pa se je loteval z gorečo ambicioznostjo. Plezanje je postalo njegov način življenja, čeprav ne živi v kombiju in tudi fakulteto je zaključil. Na predavanju bo govoril o najljubših vzponih: prosto čez El Capitan, magični 9a, težke podrtije slovenskih hribov. O najboljših dogodivščinah s plezalnih podvigov, ki se jih je nabralo res veliko. Predvsem pa bo poskušal ujeti drobce razmišljanja o motivaciji in sanjah, ki jih še goji.


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, četrtek, 1. 7. ob 19:00

Korra Pesce: Navpični svet

Kategorija: Predavanja, Spremljevalni program

Korra se je alpinizma lotil sam na štiritisočakih skupine Monte Rose, kjer mu ni bilo nič podarjenega. Še preden je spoznal svet plezališč in športnega plezanja ali opravil vozniški izpit, je sam preplezal visoko in nevarno vzhodno steno Monte Rose in Brenvo v Mont Blancu. Po selitvi v Chamonix se je povsem posvetil goram in plezal z najboljšimi alpinisti, kar mu je dalo dovolj izkušenj za najtežje smeri na svetu. Kot specialist za mešano plezanje je splezal številne prvenstvene smeri in opravil prve proste ponovitve starih tehničnih smeri, ki so tako postale izziv za najboljše sodobne plezalce. Njegova najljubša stena je severna stena Grandes Jorasses, v kateri je splezal štirinajst različnih smeri.
Med njegovimi najboljšimi vzponi v Alpah so prvenstvena smer Ghost Dog v Sass Pordoi, pa tudi Full Love v Aiguille du Peigne in Dry Hard v Aiguille des Pelerins, ki ju je splezal v mešanih razmerah.
V Patagoniji je opravil prvo ponovitev smeri Tiempos Perdidos v Cerro Torreju, ki ga je preplezal tudi po smeri Ragni, v mogočni severni steni te gore pa je poskušal preplezati tudi direktno prvenstveno smer, a je ostalo le pri odličnem poskusu. Opravil je prvo ponovitev smeri Psycho Vertical v Torre Eggerju in preplezal severni steber Fitz Roya. V Indiji je v alpskem slogu preplezal zahodni steber Bhagirathija 3.

“Korra Pesce je eden vodilnih svetovnih alpinistov. Opravil je številne težke ledne in mešane vzpone in preplezal mnoge zahtevne velike stene. V severni steni Grandes Jorasses ima preplezanih 14 različnih smeri; še posebej impresiven je osupljivo hiter (2 uri in 10 minut) solo vzpon v Poljski smeri. Po preplezani smeri Jackson v severni steni Les Droites je sestopil po Ginatu, nato pa mu je ostalo še dovolj časa, da je pobral hčerko iz vrtca. V Patagoniji je opravil prvo ponovitev smeri Psycho Vertical v Torre Eggerju in prvo ponovitev povezave smeri Tiempos Perdidos in Ragni v Cerro Torreju, kar je najdaljša in ena najbolj konstantno težkih lednih linij Patagonije. V zahodni steni Bhagirathija III v Indiji je opravil eno redkih ponovitev smeri Estrella Imposible.”
– Rolando Garibotti

Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, ponedeljek, 28. 6. ob 19:00

Marija in Andrej Štremfelj: Objem na vrhu sveta

Kategorija: Predavanja, Spremljevalni program

Marija in Andrej Štremfelj sta oba zgodaj začela zahajati v gore, se srečala z alpinizmom in se mu zapisala z vsem srcem. Alpinizem ju je pripeljal tudi na skupno življenjsko pot, na kateri vztrajata že več kot štirideset let. V času prve koronakrize sta se odločila, da uresničita svojo dolgoletno željo in del skupnega življenja, neločljivo prepletenega z alpinizmom, popišeta v knjigi. V samo treh mesecih sta uspela napisati zgodbo, katere osrednji del je njun skupni vzpon na Mount Everest. Knjiga, ki je poleg vzpona na Sagarmato tudi popis dogodkov, ki ju je pripeljal do tega vzpona, nas popelje v svet njunih razmišljanj, dvomov, hrepenenj in pogleda na svet, ne samo z vrha sveta, ampak tudi z njune skupne poti skozi življenje. O vsem tem in še čem, kar bo morda v njuni naslednji knjigi, bosta spregovorila na predavanju.


Na sporedu:
OŠ Venclja Perka, petek, 2. 7. ob 21:30

Mauro Corona, človek iz lesa in skale

Kategorija: Pogovori, Spremljevalni program

Film: Zadnje izpovedi / Confessioni ultime, Giorgo Fornoni, Italija, 2013, 45′
Jernej Šček: Predstavitev knjige: Maura Corone Kot kamen v rečnem toku

Furlanski pisatelj, kipar in alpinist Mauro Corona v senci tragedije Vajont živi tako, kot govori in piše; divje in samoniklo, tekoče in dinamično kot deroča reka življenja, kaotično nedosledno, a s smislom, poljudno, a nikdar banalno, v bistvu prvinsko, naravno. Za videzom dobrega divjaka s strgano majico in piratsko ruto se skriva globoko čuječ in razgledan humanist, pravi »učitelj življenja«, nekakšen Rousseau za vsakogar, ki proti zablodam sodobnega sveta – poenotenju mišljenja in navad, kopičenju imetja, zasužnjevalni nedoletnosti, brezglavemu hitenju – ponuja alternativo esencialnega življenja, kulturo prehranske samooskrbe in energetske samozadostnosti, apologetiko fizičnega napora, dostojanstvo samote. Pravi manifest gorske kulture.

Ob izdaji Coronovega prevodnega prvenca pri založbi Sidarta bosta na glas razmišljala filozof in prevajalec Jernej Šček ter založnica in alpinistka Ines Božič Skok.


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, sreda, 30. 6. ob 17:00

Triglavski tekači

Kategorija: Pogovori, Spremljevalni program

Film: Izpovedi tekača / Confessions of a Runner, Libanon, 2020, 29′
Mojca Volkar Trobevšek: Pogovor: Gorski tek na Slovenskem

Triglav s svojo veličastnostjo v zadnjih desetletjih vse bolj privablja gorske tekače. Nekateri se nanj poskušajo v rekordnem času povzpeti z vznožja in premagati skoraj 2000 višinskih metrov, nekaterim je vmesni cilj na Slovenski planinski poti, nekateri pa ga kot krono in končni cilj postavijo v izzivu preteči vse najvišje vrhove treh alpskih verig. Je gorski tek le športni lov na rekorde ali posebna avantura, ki človeka bogati in mu odpira nove svetove? 

Tudi na to vprašanje bodo poskušali odgovoriti gostje: rekorder od vznožja do vrha Triglava Timotej Bečan, rekorderja Slovenske planinske poti Katja Kegl Vencelj in Marjan Zupančič, veteran triglavskih tekov Franci Teraž in Tadej Trobevšek, alpinist in gorski reševalec, ki se je sotekači na vrh Triglava podal iz Kamniške Bistrice preko Grintovca in Stola. Z njimi se bo pogovarjala Mojca Volkar Trobevšek, družbo pa jim bodo delali tudi mladi gorski tekači DGK Papež.


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, torek, 29. 6. ob 19:00

Filmi


360 Ascent
48min

Leto: 2021
Država: Slovenija
Trajanje: 48 min
Režiser: Rok Lukšič & Martin Smerdel
Kategorija: Filmi, Plezanje

Janja Garnbret in Domen Škofic sta se lotila najvišje umetne večraztežajne smeri na svetu – splezala sta na najvišji dimnik v Evropi, na vrh Termoelektrarne Trbovlje. Za dinamični duo, ki je navajen presegati meje v enoraztežajnih smereh, je večraztežajna smer te dolžine povsem nova izkušnja.

Skupaj z:
Brez predaje, 36′


Na sporedu:
OŠ Venclja Perka, ponedeljek, 28. 6. ob 21:30

Apalaška pot
88min

Leto: 2019
Država: ZDA
Trajanje: 88 min
Režiser: Lindsay Taylor Jackson
Kategorija: Filmi, Gore, šport in avantura

Na Apalaško pot se vsako leto odpravi na tisoče ljudi, toda le ena četrtina jo prehodi v celoti, od teh pa je samo 25 % žensk. Skozi zgodbe številnih žensk na tej 3500 km dolgi poti bomo spoznali, kako težko je postati del te izbrane skupine.


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, četrtek, 1. 7. ob 17:00

Biti ženska v Himalaji
44min

Leto: 2019
Država: Poland
Trajanje: 44 min
Režiser: Eliza Kubarska
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Nepozabna Wanda Rutkiewitz daje svetel zgled mlajšim generacijam poljskih alpinistk. Podobno kot one razmišlja tudi Maya Sherpa iz Nepala: dosežki žensk in moških bi morali biti enakovredni. Ko se soočimo z goro, smo si vsi enaki.

Skupaj z:
Jugozahodna stena Everesta, 54′


Na sporedu:
OŠ Venclja Perka, sreda, 30. 6. ob 21:30

Brez predaje
36min

Leto: 2021
Država: Italija
Trajanje: 36 min
Režiser: Pietro Bagnara
Kategorija: Filmi, Plezanje

Laura Rogora je prva italijanska plezalka, ki si je zagotovila mesto na tokijski olimpijadi. Obenem je prva Italijanka s preplezano smerjo z oceno 9b, kar ji je uspelo kot drugi ženski na svetu, in prva Italijanka z zmago na tekmi svetovnega pokala v težavnosti.

Skupaj z:
360 Ascent, 48′


Na sporedu:
OŠ Venclja Perka, ponedeljek, 28. 6. ob 21:30

In pride večer
28min

Leto: 2019
Država: Srbija in Bosna in Hercegovina
Trajanje: 28 min
Režiser: Maja Novaković
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Film, ki se dogaja v odmaknjenih hribih vzhodne Bosne, je tiha meditacija o na videz preprostem življenju dveh preprostih žensk. Nezapletena, toda natančna kompozicija je osredotočena na svetlobo in teksturo, enoličnost njunega vsakdanjega življenja pa je prikazana tako živo, kot bi bila naslikana z oljem na platnu.

Skupaj z:
Srečni kamni, 60′


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, petek, 2. 7. ob 19:00

Izpovedi tekača
29min

Leto: 2020
Država: Libanon
Trajanje: 29 min
Režiser: Bachar Khattar
Kategorija: Filmi, Gore, šport in avantura

Ultra teke povezujemo z norostjo, predanostjo in prevlado duha nad telesom. Spoznajte zgodbo Patricka Vaughana, odličnega trail tekača, podjetnika, starša in ozdravljenega narkomana, ki želi podreti rekord Libanonske planinske poti.

V sklopu tematskega pogovora Triglavski tekači. 


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, torek, 29. 6. ob 19:00

Jugozahodna stena Everesta
54min

Leto: 2020
Država: Slovaška
Trajanje: 54 min
Režiser: Pavol Barabas
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Je najtežjo smer na Everest možno preplezati v alpskem slogu? Chris Bonington, sloviti britanski alpinist, je smer poimenoval The Hard Way (Težka smer) in dejal, da je kaj takega nemogoče. Toda štirje slovaški alpinisti so menili drugače in leta 1988 so se podali na izjemno pustolovščino brez možnosti umika.

Skupaj z:
Biti ženska v Himalaji, 44′


Na sporedu:
OŠ Venclja Perka, sreda, 30. 6. ob 21:30

Karseda prosto
31min

Leto: 2020
Država: ZDA
Trajanje: 31 min
Režiser: Samuel Crossley
Kategorija: Filmi, Plezanje

Jordan Cannon in yosemitska legenda Mark Hudon tvorita nenavadno navezo, ki jo druži skupen cilj. Jordan bi rad v enem dnevu prosto preplezal smer Freerider v El Capitanu, Mark pa si za isti cilj ne postavlja časovnih omejitev. Želi si le, da bi postal najstarejši plezalec s prostim vzponom v steni El Capa.

V sklopu z:
Marmor, 25′
Skupna vizija, 29′


Na sporedu:
OŠ Venclja Perka, torek, 29. 6. ob 21:30

Kje so meje mogočega, 20 let tekov na Grintovec
62min

Leto: 2019
Država: Slovenija
Trajanje: 62 min
Režiser: Peter Vrčkovnik
Kategorija: Gore, šport in avantura

Dokumentarni film prikazuje delček velikega dela in truda pri organizaciji 20. gorskih tekov na Grintovec, kjer je sodelovalo preko 200 prostovoljcev. Grintovški teki niso bili samo vrhunska športna prireditev, polna tekmovalnosti, kjer štejejo samo zmage. Bili so veliko več … bili so eno veliko srce …

Skupaj z:
Mi nismo izgubljena generacija – Jure Sodja, 10′


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, torek, 29. 6. ob 17:00

Marmor
25min

Leto: 2019
Država: Italija
Trajanje: 25 min
Režiser: Achille Mauri
Kategorija: Filmi, Plezanje

Film ponuja nov pogled na plezanje, obenem pa nam daje priložnost, da se za trenutek ustavimo in razmislimo o iskanju ravnotežja med zaščito okolja in željo po nenehnem razvoju.

V sklopu z:
Skupna vizija, 29′
Karseda prosto, 31′


Na sporedu:
OŠ Venclja Perka, torek, 29. 6. ob 21:30

Medved v meni
91min

Leto: 2019
Država: Švica
Trajanje: 91 min
Režiser: Roman Droux
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Sredi divjega aljaškega polotoka se filmski ustvarjalec pridruži strastnemu raziskovalcu medvedov. Avanturista iz prve roke izkusita lepoto teh neukročenih živali, obenem pa spoznata, kako težko je preživeti v tako neusmiljenem okolju.


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Dvorišče pr’Berniku, ponedeljek, 28. 6. ob 21:30
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, ponedeljek, 28. 6. ob 21:30

Mi nismo izgubljena generacija – Jure Sodja
10min

Leto: 2020
Država: Slovenija
Trajanje: 10 min
Režiser: Tina Lagler
Kategorija: Filmi, Gore, šport in avantura

Kratek dokumentarni film o izdelovalcu unikatnih snowboardov Juretu Sodji. V času, ko je prekarno delo za mlade zaposlitev, ko čas teče prehitro, ko ljudi preveva vse večji negativizem, anksioznost, nepotrpežljivost, netolerantnost in še bi lahko naštevali, so med nami čudovito navdihujoči ustvarjalci, ki s svojimi rokami obujajo in nadaljujejo obrt, močno prepleteno z umetnostjo.

Skupaj z:
Kje so meje mogočega, 20 let tekov na Grintovec, 62′


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, torek, 29. 6. ob 17:00

Močni Will
40min

Leto: 2020
Država: Kanada
Trajanje: 40 min
Režiser: Calixte LeBlanc
Kategorija: Filmi, Plezanje

Svetovno znani ekstremni športnik Will Gadd išče možnosti za prvenstvene ledne smeri v odmaknjenem kotičku Kitajske, medtem ko med Kanado in Kitajsko vlada izjemna politična napetost.

Skupaj z:
Plezanje skozi epidemijo, 10′
Prelomni mejnik, 13′
Nebeški led, 18′


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, sobota, 3. 7. ob 19:00

Nadomestna projekcija: Biti ženska v Himalaji in Jugozahodna stena Everesta

Kategorija: Filmi

Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, nedelja, 4. 7. ob 17:00

Nagrajeni filmi: In pride večer, Sinovi burje, Dvorišče pr’ Berniku, 21:30

Kategorija: Filmi

Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Dvorišče pr’Berniku, nedelja, 4. 7. ob 21:30

Nagrajeni filmi: Stena senc, Tomčeva dvorana, 19:00

Kategorija: Filmi

Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, nedelja, 4. 7. ob 19:00

Narava brez meja
15min

Leto: 2020
Država: Slovenija in Italija
Trajanje: 15 min
Režiser: Rožle Bregar
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Človek je že od nekdaj le del narave, nikakor pa ne njeno središče, absolutni gospodar. Ko je izgubljal prvobitni stik z naravo, je izgubljal stik s samim seboj.

Sobota, 3. julij 2021, ob 17:00 skupaj z:
Tihi let, 50′

Sobota, 3. julij 2021, ob 21:30 skupaj z:
Sinovi burje, 63′

Spletni nakup.


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, sobota, 3. 7. ob 17:00
OŠ Venclja Perka, sobota, 3. 7. ob 21:30

Nebeški led
18min

Leto: 2020
Država: Švica
Trajanje: 18 min
Režiser: Daniel Bleuer
Kategorija: Filmi, Plezanje

Pozimi se Alpe spremenijo v alpinistični raj. Ogromni slapovi zamrznejo in nastanejo edinstvene ledene formacije. Film nam z malce drugačnega zornega kota prikaže plezanje v treh čudovitih zaledenelih slapovih v Švici, pri čemer se osredotoča na vprašanja tveganja, odgovornosti in lepote narave.

Skupaj z:
Plezanje skozi epidemijo, 10′
Močni Will, 40′
Prelomni mejnik, 13′


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, sobota, 3. 7. ob 19:00

Od morja do neba
106min

Leto: 2019
Država: Avstralija
Trajanje: 106 min
Režiser: Michael Dillon
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Leta 1977 je Sir Edmund Hillary organiziral odpravo, na kateri so pluli po indijski reki Ganges in preplezali vrh, ki bi ga skoraj stal življenja. Člani odprave se je z veseljem spominjajo, s toplino in naklonjenostjo pa se spominjajo tudi Edmunda samega.


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Dvorišče pr’Berniku, torek, 29. 6. ob 21:30

Odstrel – Vprašanje škotske srnjadi
58min

Leto: 2019
Država: Združeno kraljestvo
Trajanje: 58 min
Režiser: Ted Simpson
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Prihodnost Škotskega višavja je v nevarnosti. V ekosistemu dominira navadni jelen in pojavlja se vprašanje, če bi pokrajina morala spet postati bolj divja. Kaj pa vsi ljudje, katerim so ti kraji postali dom?

Skupaj z:
Živali na mejah, 43′


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Dvorišče pr’Berniku, sreda, 30. 6. ob 21:30

Plezanje skozi epidemijo
10min

Leto: 2020
Država: Združeno kraljestvo
Trajanje: 10 min
Režiser: Nicolas Hambleton
Kategorija: Filmi, Plezanje

Jerome Mowat nam predstavi izzive, s katerimi se je soočal kot zdravstveni reševalec med globalno pandemijo, skozi katero se je prebil tudi s pomočjo plezanja.

Skupaj z:
Močni Will, 40′
Prelomni mejnik, 13′
Nebeški led, 18′


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, sobota, 3. 7. ob 19:00

Prelomni mejnik
13min

Leto: 2020
Država: Španija
Trajanje: 13 min
Režiser: Ignasi López Fàbregas
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Žena, naveličana čakanja na soproga, ki je ves čas v gorah, se tja odpravi tudi sama. Izbere si lažji cilj, kot ženska pa bo morala premagati številne ovire, ki se bodo nazadnje izkazale za težje od samega plezanja. Animirana komedija o življenju gornikov, polnem vzponov in padcev.

Petek, 2. julij 2021, skupaj z:
Tvegati in živeti, 33′
Tavanje po belini, 28′

Sobota, 3. julij 2021, skupaj z:
Plezanje skozi epidemijo, 10′
Močni Will, 40′
Prelomni mejnik, 13′


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, petek, 2. 7. ob 17:00
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, sobota, 3. 7. ob 19:00

Sinovi burje
63min

Leto: 2020
Država: Slovenija
Trajanje: 63 min
Režiser: Miha Čelar
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Zgodba o kraškem ovčarju Krasu in najznamenitejšem slovenskem volku Slavcu je homage zadnji slovenski avtohtoni pasmi – kraškemu ovčarju in odgovor na pritiske slovenske politike, ki je hotela leta 2019 zdesetkati slovensko volčjo populacijo.

Skupaj z:
Narava brez meja, 15′


Na sporedu:
OŠ Venclja Perka, sobota, 3. 7. ob 21:30

Skrivnostno življenje andskega medveda
52min

Leto: 2020
Država: Francija
Trajanje: 52 min
Režiser: Philippe Molins
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Film, ki je nastajal več kot leto dni, je poln enkratnih posnetkov redke in plašne živali: andskega medveda. To je edina vrsta medveda, ki živi na južnoameriški celini.

Skupaj z:
Življenje v dolini Khumbu, 43′


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Dvorišče pr’Berniku, četrtek, 1. 7. ob 21:30

Skupna vizija
29min

Leto: 2019
Država: Združeno kraljestvo
Trajanje: 29 min
Režiser: Keith Partridge
Kategorija: Filmi, Plezanje

Red Szell, ki je oslepel zaradi degenerativne bolezni oči, se odpravi na Škotsko, da bi kot prvi slepi plezalec preplezal tri najznamenitejše škotske stolpe: Old Man of Hoy, Old Man of Stoer in Am Buachaille.

Skupaj z:
Marmor, 25′
Karseda prosto, 31′


Na sporedu:
OŠ Venclja Perka, torek, 29. 6. ob 21:30

Srečni kamni
60min

Leto: 2020
Država: Bolgarija
Trajanje: 60 min
Režiser: Zoya Dimitrova
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Gradnja kapele visoko v gorah zahteva zavzeto sodelovanje, vztrajnost in nepopustljivost običajnih ljudi, ki želijo ustvariti spomenik vsem, ki bodo za vedno živeli v naših srcih.

Skupaj z:
In pride večer, 28′


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, petek, 2. 7. ob 19:00

Srečno, Poljaki!
88min

Leto: 2020
Država: ZDA
Trajanje: 88 min
Režiser: Adam Nawrot
Kategorija: Filmi, Gore, šport in avantura

Pet študentov opravi prvi spust po kanjonu reke Colce v Peruju, ki je najgloblji na svetu, nato pa se vključijo v tvegan boj za demokracijo v Vzhodnem bloku. Film prikazuje vzpon in padec komunizma za Železno zaveso in briše meje med avanturo, zgodovino in aktivizmom.


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Dvorišče pr’Berniku, petek, 2. 7. ob 21:30

Stena senc
94min

Leto: 2020
Država: Poljska, Nemčija, Švica
Trajanje: 94 min
Režiser: Eliza Kubarska
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Šerpovska družina prekrši tabu in se udeleži vzpona na sveto goro, saj potrebujejo denar za sinovo izobrazbo. Pridružijo se odpravi v vzhodno steno Kumbakarne, ki še nikdar ni bila preplezana. Si bodo nakopali srd bogov, ki prebivajo v gorah?


Na sporedu:
OŠ Venclja Perka, četrtek, 1. 7. ob 21:30

Svobodno plezanje
26min

Leto: 2020
Država: Francija
Trajanje: 26 min
Režiser: Regord Benoit
Kategorija: Filmi, Plezanje

Občutljiv in estetsko dovršen dokumentarni film nam predstavi legendarnega Antoina Le Menestrela, ki plezanje dojema na povsem samosvoj način, saj mu je bolj kot preplezana smer pomemben proces, skozi katerega gre med ustvarjanjem smeri in plezanjem.

Skupaj z:
Valhalla – Skalnato nebo, 53′


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Dvorišče pr’Berniku, sobota, 3. 7. ob 21:30

Tavanje po belini
28min

Leto: 2019
Država: Finska
Trajanje: 28 min
Režiser: Otto Heikola
Kategorija: Filmi, Gore, šport in avantura

Izkušena udeleženca številnih orientacijskih tekmovanj se odpravita na štiridnevno pohajkovanje s smučmi po Laplandu. Sredi divjine ju preseneti slabo vreme in znajdeta se v izjemno zahtevnem položaju, ki zahteva hitre, a premišljene odločitve. Prijeten izlet se naenkrat spremeni v nemogoč orientacijski izziv.

Skupaj z:
Prelomni mejnik, 13′
Tvegati in živeti, 33′


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, petek, 2. 7. ob 17:00

Tihi let
50min

Leto: 2020
Država: Hrvaška
Trajanje: 50 min
Režiser: Sandi Novak
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Pred stotimi leti so beloglavi jastrebi živeli po vsej Hrvaški. Od štirih vrst jastreba je preživela samo ta. Trenutno so prisotni samo na petih otokih na severnem delu hrvaške obale in vsak nov let vliva upanje, da bo veličastna žival preživela.

Skupaj z:
Narava brez meja, 15′


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, sobota, 3. 7. ob 17:00

Tvegati in živeti
33min

Leto: 2020
Država: Španija
Trajanje: 33 min
Režiser: Santiago Ron
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Alpinisti in jadralec pripovedujejo vznemirljive zgodbe o naravi, človeški ranljivosti, premagovanju težav, strasti, zvestobi lastnim načelom, predanosti, solidarnosti, timskem delu, smrti in iskanju sreče … Vsem je skupno prepričanje, da moramo v življenju tvegati in živeti.

Skupaj z:
Prelomni mejnik, 13′
Tavanje po belini, 28′


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Tomčeva dvorana, petek, 2. 7. ob 17:00

Valhalla – Skalnato nebo
53min

Leto: 2020
Država: Španija
Trajanje: 53 min
Režiser: David López, Karel Downsbrough, Esteban Lahoz & Sergi Latorre
Kategorija: Filmi, Plezanje

Dokumentarni film o iskanju edinstvene izkušnje v odmaknjenih in divjih krajih. Edu Marín se skupaj z očetom Novatom in bratom Álexom poda na negotovo pustolovščino, na kateri uspeh nikakor ni zagotovljen, nagrada pa je lahko izjemno bogata.

Skupaj z:
Svobodno plezanje, 26′


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Dvorišče pr’Berniku, sobota, 3. 7. ob 21:30

Živali na mejah
43min

Leto: 2019
Država: Nemčija
Trajanje: 43 min
Režiser: Cornelia Volk
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Po vsem svetu nastajajo nove in nove ograje, ki preprečujejo prehod beguncev. Kako vplivajo na evropske ogrožene vrste, kot sta evrazijski ris in mavrska želva? Bodo preprečile vrnitev bobrov in jaguarjev na obmejno območje med Sonoro in Arizono?

Skupaj z:
Odstrel – Vprašanje škotske srnjadi, 58′


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Dvorišče pr’Berniku, sreda, 30. 6. ob 21:30

Življenje v dolini Khumbu
43min

Leto: 2019
Država: Nepal
Trajanje: 43 min
Režiser: Cosmin Dumitrache
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Dolina Khumbu, ki jo obkrožajo najvišje gore na svetu, je dežela Šerp in ena najbolj privlačnih pohodniških destinacij. Po prvem uspešnem vzponu na Everest leta 1953 je tudi v ta skriti kotiček sveta prišel turizem. Regija se je začela razvijati, življenje domačinov pa se je za vedno spremenilo.

Skupaj z:
Skrivnostno življenje andskega medveda, 52′


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, Dvorišče pr’Berniku, četrtek, 1. 7. ob 21:30