16. festival gorniškega filma

Nagrade


Nagrada za najboljši alpinistični film

Daulagiri je moj Everest

64 minut min
Alpinizem, Filmi

Film poskuša skozi zgodbo odličnega slovaškega alpinista Zoltana Demjana odgovoriti na večno vprašanje: Zakaj plezamo na visoke gore, čeprav pri tem tvegamo življenje? Kljub njegovim neverjetnim dosežkom, kot je vzpon po ekstremno zahtevni južni steni Lotse Šarja brez dodatnega kisika leta 1984, je Zoltan v zahodni Evropi, za železno zavezo, ostal bolj ali manj neznan. Zgodbo odlično dopolnjujejo Zoltanovi arhivski posnetki, ki so prvič dostopni javnosti.


Nagrada za najboljši plezalni film

Stena – vzpon do zlata

93 min
Filmi, Plezanje

Čustvena zgodba o četverici najboljših športnih plezalk na svetu in olimpijskem debiju športnega plezanja. Film vznemirljivo prikaže vzpon Janje Garnbret do olimpijskega zlata in zasluženega mesta v zgodovini, gledalci pa stiskamo pesti tudi za ostale protagonistke in njihove družine.


Nagrada za najboljši film o gorah, športu in avanturi

Link Sar

17 min
Alpinizem, Filmi

Neverjetna zgodba o premikanju meja na težko dostopnih vrhovih. Protagonisti nam razkrijejo svoje dileme, upanje in veselje, rdeča nit pa je popolnoma jasna: življenje je najintenzivnejše v bližini smrti.


Nagrada za najboljši film o gorski naravi in kulturi

Snežni leopardi in prijatelji

52 min
Filmi, Gorska narava in kultura

Nagrado sponzorira Zavarovalnica Vita.

Film razkriva skrivno življenje snežnega leoparda – ki ga je izjemno težko posneti – v enem najlepših kotičkov sveta: Tibetu. Film je nekaj posebnega, saj so ga posneli nadarjeni filmarji iz bližnje vasi, ob izjemni fotografiji pa ga odlikujeta tudi toplina in ljubezen, ki sta izjemno navdihujoči.


Nagrada Televizije Slovenija

Švicarski raj

55 min
Filmi, Plezanje

Čeprav javnost pregovorno ceni švicarski sir, čokolado in tam narejene ure, nas film Švicarski raj popelje na Panteon najtežjih dolgih športnih smeri v najprestižnejših stenah, kjer nekdanji tekmovalec Cedric Lachat s prijatelji na konicah prstov in z dobršno mero plezalskega humorja preizkuša vertikalni instinkt. Swiss made – narejeno odlično!


Častna pohvala žirije (alpinizem)

Zgodba Krzysztofa Wielickija

54 min
Alpinizem, Filmi

Častna pohvala žirije (gore, šport in avantura)

Vrednost časa

25 min
Filmi, Plezanje

Častna pohvala žirije (plezalni film)

Teorija padanja

43 min
Filmi, Plezanje

Častna pohvala žirije (gorska narava in kultura)

Sveti kruh

51 min
Filmi, Gorska narava in kultura

Najboljši kratki film

Action Directe

16 min
Filmi, Plezanje

Film nam pokaže, da lahko s pravo mero vztrajnosti in strasti včasih dosežemo tudi nemogoče ter da živimo v časih, ko so najboljše plezalke na svetu skorajda enakovredne moškim kolegom.