Zgodbe z veliko začetnico na 18. Festivalu gorniškega filma

3. 2. 2024

Na 18. Festivalu gorniškega filma bodo predavali velikana poljskega alpinizma Krzystof Wielicki in Leszek Cichy, ukrajinski prejemnik dveh zlatih cepinov Mikhail Fomin, španski alpinist Edu Marin, italijanski plezalec Matteo Della Bordella, nekdaj najuspešnejša slovenska športna plezalka Mina Markovič, avtor knjige Triglav je naš Dušan Škodič, snemalec in filmski režiser Rožle Bregar in eden najboljših plezalcev osemdesetih Rado Fabjan. Prisluhnite zgodbam z veliko začetnico v živo!

Spremljevalni program 18. Festivala gorniškega filma bo postregel s kopico zanimivih gostov, kolikor jih v osemnajstih letih še ni bilo, s predavanji, pogovori, razstavo in najnovejšo gorniško literaturo. Ob obletnici prvega zimskega vzpona na Everest bosta spomine na zgodovinski 17. februar 1980 obudila velikana poljskega alpinizma Krzystof Wielicki in Leszek Cichy. Svojo alpinistično pot bo orisal v Sloveniji živeči ukrajinski alpinist Mikhail Fomin, prejemnik dveh zlatih cepinov – za novo smer na Talung v masivu Kangčendzenge in za vzpon v jugovzhodnem grebenu Anapurne III. Španski alpinist Edu Marin bo predstavil drugi prosti vzpon v kultni smeri Eternal Flame v Karakorumu, ki ga je opravil z bratom in očetom, mladi Italijan Matteo Della Bordella, tudi protagonist filma Pajek v Patagoniji, pa bo spregovoril o minimalističnih kajakaških odpravah na Grenlandiji, izzivih na Bagiratiju IV in zanj najlepših gorah – Patagoniji.

Nekdaj najuspešnejša slovenska športna plezalka Mina Markovič po koncu skoraj 20-letne vrhunske mednarodne tekmovalne kariere združuje svojo ljubezen in profesijo – skalo in psihologijo športa. Dušan Škodič, avtor knjige Triglav je naš, na podlagi nepričakovano odkritih arhivov na novo vznemirljivo osvetljuje začetke organiziranega planinstva in alpinizma na Slovenskem. Večkrat nagrajeni snemalec, fotograf in filmski režiser Rožle Bregar je na Islandiji našel svoj drugi dom, kotiček za raziskovanje ter dokumentarno in komercialno ustvarjanje. Eden najboljših plezalcev osemdesetih Rado Fabjan, član znamenite postojnske četvorke, navdušuje s svojo iskrenostjo, globino in preprostostjo. V Cankarjevem domu bo na ogled tudi fotografska razstava enega glavnih akterjev zlate dobe slovenskega alpinizma – Silvo Karo: Od lesenega do zlatega cepina.

Krzystof Wielicki in Leszek Cichy: Mount Everest, zima 1980
>>> ponedeljek, 12. 2., ob 18.00, Cankarjev dom, Linhartova dvorana, Ljubljana
17. februarja 1980 sta ob 14. uri in 25 minut v viharnem vetru pri minus 42 stopinjah Celzija Krzystof Wielicki in Leszek Cichy stala pri kitajski piramidi ter za večno stopila v svetovno zgodovino s prvim zimskim pristopom na Everest. To je bil hkrati prvi zimski vzpon na katerikoli osemtisočak. Oba sta bila člana poljske zlate generacije himalajcev 80. in deloma 90. let, ki se je specializirala na plezanje v koledarski zimski sezoni, v kateri so bili dolgo vodilni. National Geographic jih je poimenoval Ledeni bojevniki.

Edu Marin: Eternal Flame: prosti vzpon
>>> torek, 13. 2., ob 20.00, Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, Ljubljana
Drugi prosti vzpon v smeri Eternal Flame v stolpu Nameless Trango Tower (6239 m), Karakorum, Pakistan, julij 2022. 7c+/8a, 1300 metrov, 30 raztežajev. Edu je po 28 dneh v steni smer preplezal v enem zamahu in prav vse raztežaje je zmogel prosto. To ni uspelo še nikomur pred njim. V smeri sta ga spremljala brat Alex in oče Francisco, ki je pred mnogimi leti sina naučil plezati, zdaj pa ga spremlja v najtežjih in najbolj epskih linijah na svetu.

Rožle Bregar: Islandija: Moj drugi dom
>>> torek, 13. 2., ob 18.00, Cankarjev dom, Linhartova dvorana, Ljubljana
>>> sreda, 14. 2., ob 18.00, Kino Radol’ca, Radovljica
Rožle Bregar je doma v naravi. Njegova ljubezen do fotografije in pustolovskih športov ga je spremenila v nagrajenega snemalca in filmskega režiserja. Znan je po tem, da odlično opravlja svoje delo v ekstremnih razmerah. Posveča se iskanju izmuzljivih trenutkov, oddaljenih pokrajin in čustev ekstremnih športov na prostem. Občudovanje sveta in potopljenost v življenjski slog sta ga pripeljala do Islandije. Vsako leto v družbi prijateljev odkriva njene najbolj odročne kotičke, kamor turisti ne zaidejo. Na Islandiji ustvarja dokumentarne in komercialne filmske ter fotografske projekte. Vsak projekt pa je odprava zase.

Dušan Škodič: Triglav je naš
>>> sreda, 14. 2., ob 16.00, Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, Ljubljana
Knjiga Triglav je naš je izšla pri Planinski založbi ob 130-letnici Slovenskega planinskega društva. Z nepričakovanim odkritjem arhiva v Innsbrucku so na površje priplavala nova dejstva in vse zakulisno dogajanje med Slovenci in Nemci v času Avstro-Ogrske monarhije. Tedanje nacionalistične zdrahe so se odražale tudi v našem gorskem svetu, predvsem na Triglavu. Vendar pa ni bilo vse tako črno-belo, kakor so nas učili. Tudi plezalo se je na Kranjskem vrhunsko že pred prvo svetovno vojno. Zakaj tega do nedavnega nismo vedeli, bo pojasnil avtor knjige Dušan Škodič.

Mina Markovič: Skala in psiha
>>> sreda, 14. 2., ob 18.00, Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, Ljubljana
Mina se je s plezanjem prvič srečala pred več kot 25 leti. Od takrat naprej so oprimki, skala in plezalni svet njen vsakdan. Kako se je spoznala s plezanjem, s kakšnimi izzivi se je srečevala pred, med in po aktivni tekmovalni karieri, kakšne sanje je imela kot otrok, ali bi kaj spremenila v svoji skoraj dvajsetletni mednarodni tekmovalni karieri, kako doživlja razvoj in spremembe v plezanju, kaj počne sedaj in kakšno mesto v njenem srcu zaseda skala, bo povedala na večernem predavanju. Z veseljem bo odgovarjala tudi na vprašanja občinstva.

Matteo Della Bordella: Nepopisana smer
>>> četrtek, 15. 2., ob 18.00, Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, Ljubljana
Matteov plezalni slog ne temelji na rekordih in vrhunskih dosežkih, pač pa na intuiciji, linijah in novih idejah. Njegova življenjska pot se je začela v okolici Milana in po plezanju klasičnih smeri v Alpah v navezi z očetom se je pridružil skupini »Ragni di Lecco« in začel raziskovati najlepše gore širom sveta. Na predavanju bo govoril o minimalističnem pristopu, ki ga je uporabil na kajakaških odpravah na Grenlandiji, izzivih, s katerimi se je soočil na Bagiratiju IV, in zanj najlepših gorah na svetu: Patagoniji.

Rado Fabjan: Preprost človek
>>> petek, 16. 2., ob 18.00, Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, Ljubljana
Rada Fabjana so gore močno zaznamovale. Smučanje in alpinizem mu osmišljata življenje. Za življenjski uspeh in najlepše poglavje svoje alpinistične poti šteje, da je postal član postojnske četvorke. Ta izjemno povezana skupina alpinistov je skupaj vstopala v pravljični svet Martuljkove skupine, božala škrlat Škrlatice in Rakove špice ter spoznavala svet vertikale v Alpah, Patagoniji in Karakorumu. Vrhunski alpinist, ki se ni nikoli izpostavljal medijskim žarometom, navdušuje s svojo iskrenostjo, globino in preprostostjo.

Mikhail Fomin: Kličejo me Misha
>>> petek, 16. 2., ob 20.00, Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, Ljubljana
Ukrajinski alpinist, ki se je s prijatelji odrekel velikim nacionalnim odpravam s strogo hierarhijo in se posvetil nizkoproračunskim himalajskim vzponom v alpskem slogu, ki so jih financirali iz lastnih žepov. Leta 2016 se je izkazalo, da so ubrali pravo pot, saj sta Misha in Nikita Balabanov za novo smer na Talung v masivu Kangčendzenge v Nepalu prejela prvi ukrajinski zlati cepin. Še eden v seriji izjemnih vzponov je bil jugovzhodni greben Anapurne III leta 2021, za katerega je trojica ukrajinskih alpinistov prejela posebno nagrado žirije zlatih cepinov.