Stražar, Tomazin, Rejc, romarke in Manang na 16. FGF

28. 1. 2022

Na 16. Festivalu gorniškega filma, ki bo med 14. in 19. februarjem v Ljubljani, Domžalah, Radovljici in Celju, ljubitelje gora čaka 29 filmov, tri predavanja in dva tematska pogovora. Svoja doživetja bodo na predavanjih v Cankarjevem domu v Ljubljani delili alpinisti Luka Stražar, Iztok Tomazin in Ivan Rejc, na pogovornih večerih pa tri izjemne mlade ženske – Maruša Orel, Hana Geder in Jera Musič –, ter ustvarjalci knjige in zgodbe o slovenski šoli za nepalske gorske vodnike v Manangu.

Luka Stražar: V iskanju ravnotežja
> ponedeljek, 14. februar, ob 17.30, Cankarjev dom, Ljubljana

Alpinist in gorski vodnik Luka Stražar, tudi prejemnik dveh zlatih cepinov (leta 2012 za smer Sanjači zlatih jam z Nejcem Marčičem na K7 West in leta 2019 za vzpon na Latok 1 z Alešem Česnom in Tomom Livingstonom), nas bo popeljal čez vzpone preteklega obdobja – od domačih sten, preko čudovitega granita osrednjih Alp, vse do Himalaje. Kako se v igri iskanja ravnotežja oblikujeta njegovo dojemanje alpinizma in pogled na lastne sposobnosti, bo predstavnik današnje generacije alpinistov delil preko bolj izstopajočih zgodb, kot sta zadnji vzpon po prvenstveni smeri Slovenska direktna na himalajski šesttisočak Tsoboje in po znameniti smeri Divine Providence v Mont Blancu.

Romarke: Maruša Orel, Hana Geder in Jera Musič
> torek, 15. februar, ob 17.30, Cankarjev dom, Ljubljana

Tri izjemne mlade ženske, ki so premagale zahtevne in neizprosne razmere na kultnih pohodniških poteh, ki se merijo s tisočicami, ne s stoticami, bodo svoje vtise in spoznanja delile na pogovornem večeru, posvečenem romarskim izkušnjam. Maruša Orel in njen štirinožec Piki veljata za prvo Slovenko in prvega slovenskega psa, ki sta prehodila celotno Dinarsko pot od Slovenije do Albanije, Hana Geder je prav tako s psičkom prehodila najprej del hrvaške Vie Adriatice, potem pa nadaljevala z Vio Dinarico, Jera Musič pa je kot prva Slovenka sama premagala ameriško Apalaško pot. Z romarkami in izjemno uspešno slovensko pisateljico Janjo Vidmar, ki je prehodila del Jakobove poti (Camino Franco) in napisala roman Niti koraka več, se bo pogovarjala Mojca Volkar Trobevšek.

Ivan Rejc: Od Soče do Piave in naprej
> četrtek, 17. februar, ob 17.30, Cankarjev dom, Ljubljana

Ivan Rejc iz Baške grape je že več kot 45 let zapisan alpinizmu. Kot srednješolec se je vključil v AO Nova Gorica, od leta 1979 do danes je član Soškega AO in GRS v Tolminu. Na primorski strani Julijcev je malo sten, kjer se ne bi preizkusil. Segel je tudi v Centralne Alpe, Aconcaguo, Dolomite, Karnijske Alpe, Grčijo, Ekvador, Tjanšan, Patagonijo, Wadi Rum v Jordaniji itd. Soplezalcev ni izbiral po njihovi starosti, zato uspešno tvori most med različnimi generacijami. Letos mineva 40 let, odkar je med prvo primorsko odpravo na Aconcaguo skupaj z bratoma Podgornik in Zlatkom Gantarjem preplezal prvenstveno Jugoslovansko smer v južni steni najvišje gore obeh Amerik. Ob številnih gorniških doživetjih obeta zanimivo pripoved o vertikalah svojega življenja.

Iztok Tomazin: Na meji – tihotapske in mejaške zgodbe od Karavank do Himalaje
> četrtek, 17. februar, ob 20.00, Cankarjev dom, Ljubljana

Knjiga Na meji je zbirka tihotapskih in drugih z mejami v gorah povezanih zgodb od Karavank do Himalaje, od tragičnih povojnih dogodkov v Karavankah, do napetih tihotapljenj mladega alpinista v domačih gorah v najslabših možnih pogojih in poznejših mejaških pustolovščin v najvišjih svetovnih gorstvih, obogatena s številnimi razmišljanji in bogatim fotografskim materialom. Tomazinove zgodbe se zdijo v obdobju koronskih omejitev, begunskih in migrantskih kriz ter drugih družbenih sprememb še posebej aktualne, sicer pa je pionir prostega plezanja na Slovenskem, alpinist in himalajec, gorski reševalec in zdravnik kronist svojih lastnih in nekaterih tujih ilegalnih prehajanj geografskih meja ter raziskovanja in preseganja osebnih meja in omejitev. Predavanju Iztoka Tomazina ob fotografijah bo sledil pogovor, ki ga bo moderiral dr. Tomo Virk.

Z znanjem do zvezd: Slovenska šola za nepalske gorske vodnike
> petek, 18. februar, ob 17.30, Cankarjev dom, Ljubljana

Monografija Z znanjem do zvezd: Slovenska šola za nepalske gorske vodnike, ki je izšla pri Planinski založbi, je posvečena uresničitelju plemenite ideje o šolanju nepalskih domačinov Alešu Kunaverju in številnim inštruktorjem in zdravnikom, ki so 40 let nesebično in prostovoljno razdajali svoje znanje, izkušnje in čas ter prispevali svoj košček k temu, da je danes Nepal turistično razvita dežela z odlično izobraženimi vodniki in vrhunskimi alpinisti, ki svoje znanje samostojno prenašajo na nove generacije. Predstavitev knjige bo v pogovoru z ustvarjalci knjige.