Prihaja 17. Festival gorniškega filma

30. 1. 2023

Zimske počitnice so za nekatere že tu, druga polovica bo še malo počakala. Prav vsi ljubitelji gorskih dogodivščin pa se bodo lahko razveselili tistega posebnega tedna, ki sledi. Med 13. in 18. februarjem bo festival v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Linhartovi dvorani v Radovljici in Kinu Metropol v Celju predstavil najnovejšo svetovno gorniško filmsko produkcijo. Stalnica ostajajo lepo sprejete kategorije alpinizem, plezanje, gorska narava, kultura in avantura. Med 29 filmskimi zgodbami v tekmovalnem programu bodo tudi štirje filmi slovenskih ustvarjalcev.

Festival bo v ponedeljek, 13. februarja ob 20. uri., odprl slovenski film Ena za reko: Zgodba Save, režiserja Rožleta Bregarja, ki nas bo v spremstvu štirih kajakašev popeljal po tej naši edinstveni reki.Plakat 17. festivala

Sicer pa bodo tudi letos na veliko platno prišle epske zgodbe iz Himalaje. Prvi osvajalci Everesta pripovedujejo o začetnih poskusih na najvišjem vrhu sveta. Film Ledni doktor odstira tančico z življenja pogumnih domačinov, ki opravljajo najbolj nevarno delo na svetu. Nizozemka Line van den Berg se v svojem prvem filmu poglobljeno sprašuje o položaju in vlogi žensk v sodobnem alpinizmu. Anglija je dežela tradicionalnega plezanja, ki so mu zvesti tudi s filmskimi upodobitvami, zato so redni gostje festivala. V filmu Adam Ondra: premikanje meja bomo dobili vpogled v vsakodnevno življenje in trening plezalca, ki je po mnenju mnogih najboljši na svetu. Spoznali bomo skorajda neskončne možnosti plezanja na otoku Reunion in bosonogega Charlesa, ki v francoskem Fontainebleauju pleza najtežje balvane na svetu. V filmu Bele sanje bomo skupaj z Jérémiejem Villetom iskali snežne koze – njegov sanjski fotografski motiv. Podrobnosti o alpinističnih filmih.
Letos najmočnejša kategorija je plezanje, saj ponuja kar deset odličnih filmov. Od avanture s kajaki in plezanja v 800 m visoki steni (Sea to Summit) do intimnega pogleda v življenje in kariero enega najboljših plezalcev na svetu Adama Ondre. Podrobnosti o plezalnih filmih.

Na festivalu bodo na ogled tudi ŠTIRJE SLOVENSKI FILMI: Ena za reko: Zgodba Save / One for the River: The Story of Sava, Tržaške prikazni, O besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča, animirani Legenda o Zlatorogu in Reševanje ledenikov.

SPREMLJEVALNI PROGRAM: 4 predavanja in pogovor o gorniški literaturi
Legendarni Andrej Štremfelj je v preteklem letu obeležil petdeseto obletnico ukvarjanja z alpinizmom in trideseto obletnico prejema prvega zlatega cepina skupaj z Markom Prezljem. Ob tej priliki je izdal svojo avtobiografijo Kristali sreče, o kateri bo spregovoril na predavanju.
Alpinistka Anja Petek iz Zgornje Savinjske doline vas bo popeljala po poteh volje »Svete stvari se v življenju redkokdaj zgodijo po naključju. Pomembno je, da vztrajamo v tem, v kar verjamemo.«
Bor Levičnik, Žiga Oražem in Matija Volontar bodo svojo pot od soplezalcev do prijateljev predstavili že na otvoritvi festivala, v ponedeljek. Vsekakor ne bodo mogli mimo jesenske odprave v Himalajo, kjer so po prvenstveni smeri preplezali tisočmetrsko zahodno steno Pomlace, 6180 m.
Kaj je bila ena sama velika šola, ki je Nejca Marčiča pripeljala do mnogih spoznanj? Med drugimi je tudi to, da ima človek izredno močno voljo, zato težko kar umre tudi v zelo zahtevnih razmerah. Alpinist z zlatim cepinom iz leta 2012.

Tematski pogovor bo letos posvečen branju in gorniški literaturi. Tako o branju na odpravah kot pisanju svojih doživetij bodo v pogovoru spregovorili Bogdan Biščak, Dušan Jelinčič, Silvo Karo, Matevž Lenarčič ter Marija in Andrej Štremfelj.

STROKOVNA ŽIRIJA
Filme bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija: umetnostna zgodovinarka in novinarka Melania Lunazzi iz Italije, producent, režiser in snemalec Jure Niedorfer ter pisatelj, prevajalec, alpinist in svetovni popotnik dr. Iztok Osojnik.