Nives Meroi & Roman Benet: Trije Makaluji v Novi Gorici

22. 2. 2017

Italijansko-slovenska vrhunska alpinistična naveza Nives Meroi in Roman Benet, ki se je skupaj povzpela na 13 osemtisočakov, vmes pa premagala 15., Romanovo bolezen, svojo zgodbo predstavi danes ob 19. uri v Kulturnem domu Nova Gorica.

Plezalni par, ki je v skupni navezi že 30 let, sodi med najuspešnejše v italijanskem in svetovnem alpinizmu. To velja predvsem za himalajske vzpone na osemtisočake v neoporečnem slogu. Njuni vzponi namreč vedno potekajo brez kisika in višinskih nosačev, večkrat pa tudi po novih smereh ali v manj znanih stenah. Zato so nekateri vrhovi zahtevali od njiju kar nekaj poskusov, med takšnimi je zagotovo K2, na katerega sta priplezala šele tretjič. Med številnimi podvigi je bil najtežji in najpomembnejši podvig v njunem življenju zagotovo vzpon na 15. osemtisočaka, kar je bila Romanova bolezen. Potrebovala sta pet let in dve presaditvi kostnega mozga, da sta lahko prišla do vrha in nato spet nadaljevala pot od tam, kjer sta se zadnjič ustavila. 17. maja 2014 sta stala na vrhu Kangčendzenge, 12. maja 2016 pa, še vedno skupaj, dosegla vrh Makaluja. Ob sliki in pogovoru z gosti bo predstavljena tudi Nivesina knjiga Ne pustim te čakati, ki je v slovenščini izšla pri Mohorjevi založbi.
Na sporedu: Kulturni dom Nova Gorica, sreda, 22. 2., ob 19:00

Slovita po tem, pripovedujejo njuni znanci, da nikoli ne odnehata, pa čeprav morata poskušati trikrat ali štirikrat. Odnehala nista niti, ko je Roman zbolel. Po petih letih in dveh presaditvah kostnega mozga nadaljujeta s svojimi podvigi. Ob sliki in pogovoru bodo predstavili tudi Nivesini knjigi Ne pustim te čakati in potopisna razmišljanja Sinaj v soavtorstvu s teologom Vitom Mancusejem. Gost večera bo Peter Podgornik.