Korra Pesce: Navpični svet

2020

Korra se je alpinizma lotil sam na štiritisočakih skupine Monte Rose, kjer mu ni bilo nič podarjenega. Še preden je spoznal svet plezališč in športnega plezanja ali opravil vozniški izpit, je sam preplezal visoko in nevarno vzhodno steno Monte Rose in Brenvo v Mont Blancu. Po selitvi v Chamonix se je povsem posvetil goram in plezal z najboljšimi alpinisti, kar mu je dalo dovolj izkušenj za najtežje smeri na svetu. Kot specialist za mešano plezanje je splezal številne prvenstvene smeri in opravil prve proste ponovitve starih tehničnih smeri, ki so tako postale izziv za najboljše sodobne plezalce. Njegova najljubša stena je severna stena Grandes Jorasses, v kateri je splezal štirinajst različnih smeri.
Med njegovimi najboljšimi vzponi v Alpah so prvenstvena smer Ghost Dog v Sass Pordoi, pa tudi Full Love v Aiguille du Peigne in Dry Hard v Aiguille des Pelerins, ki ju je splezal v mešanih razmerah.
V Patagoniji je opravil prvo ponovitev smeri Tiempos Perdidos v Cerro Torreju, ki ga je preplezal tudi po smeri Ragni, v mogočni severni steni te gore pa je poskušal preplezati tudi direktno prvenstveno smer, a je ostalo le pri odličnem poskusu. Opravil je prvo ponovitev smeri Psycho Vertical v Torre Eggerju in preplezal severni steber Fitz Roya. V Indiji je v alpskem slogu preplezal zahodni steber Bhagirathija 3.

“Korra Pesce je eden vodilnih svetovnih alpinistov. Opravil je številne težke ledne in mešane vzpone in preplezal mnoge zahtevne velike stene. V severni steni Grandes Jorasses ima preplezanih 14 različnih smeri; še posebej impresiven je osupljivo hiter (2 uri in 10 minut) solo vzpon v Poljski smeri. Po preplezani smeri Jackson v severni steni Les Droites je sestopil po Ginatu, nato pa mu je ostalo še dovolj časa, da je pobral hčerko iz vrtca. V Patagoniji je opravil prvo ponovitev smeri Psycho Vertical v Torre Eggerju in prvo ponovitev povezave smeri Tiempos Perdidos in Ragni v Cerro Torreju, kar je najdaljša in ena najbolj konstantno težkih lednih linij Patagonije. V zahodni steni Bhagirathija III v Indiji je opravil eno redkih ponovitev smeri Estrella Imposible.”
– Rolando Garibotti

Festivalsko leto
15.FGF, 2021