Dodatna projekcija filma Free Solo v Cankarjevem domu

Ker je bila projekcija filma Free Solo uvodni festivalski dan v Cankarjevem domu ob 20. uri v nekaj dneh razprodana, vas razveselimo z novico, da si boste lahko najtežje pričakovani film letošnjega Festivala gorniškega filma v Linhartovi dvorani CD v Ljubljani ogledali tudi v ponedeljek, 18. februarja, ob 22. uri. VSTOPNICE so že na voljo na blagajni CD in prek spleta >>>.

Intimen in brezkompromisen filmski portret Američana Alexa Honnolda, ki je junija 2017 v steni El Capitana prosto in brez varovanja v 3 urah in 56 minutah preplezal znamenito smer Freerider, si lahko 18. februarja ob 20.00 ogledate tudi v Mestnem kinu Metropol v Celju in Linhartovi dvorani v Radovljici.

V Sloveniji bo na ogled tudi vrsta najnovejših gorniških filmov, med drugimi Manaslu, Dawn Wall, Življenje z gorami, Sveta gora, Zeleni Everest in Era Adama Ondre. V naboru 32 filmov je tudi pet zgodb slovenskih ustvarjalcev: Nepoškodovane Rožleta Bregarja, GreGor Mihe Kačiča, Tineta Škrbeca in Aliasha Tepine, Lukomir, moj dom Mance Filak in Žige Goriška, Utrinki iz Drašnic Anje Bečan in Onkraj stereotipov Tine Lagler.

Letošnji festivalski program je najbogatejši doslej, saj še nikoli ni bilo na ogled toliko celovečernih filmov, prav tako bo letos slovensko občinstvo razveselilo največ predavateljev. Alpinistična legenda Andrej Štremfelj, z Nejcem Zaplotnikom slovenski prvopristopnik na Everest, bo obudil spomin na legendarno himalajsko odpravo pred 40 leti, vrhunska alpinista Aleš Česen in Luka Stražar bosta spregovorila o odmevnem vzponu na karakorumski sedemtisočak Latok I, prvem s severne strani po 40 letih neuspešnih poskusov, perspektivna alpinistka Marija Jeglič bo predstavila svojo zavidljivo bero vrhunskih vzponov v gorah, stenah in lednih slapovih po širnem svetu, športni plezalec Klemen Bečan pa bo občinstvo popeljal na plezalno popotovanje po svetu, tudi v Drašnice v Dalmaciji, kjer je opremil in kot prvi preplezal najtežjo večraztežajno smer v tem delu Evrope (Roctrip z oceno 8c+). V Slovenijo prihajata še ameriški alpinist Colin Haley, znan po velikih in tehnično zahtevnih vzponih na Aljaski, v Kanadi in Patagoniji, rekorder po številu vzponov na Fitz Roy, Cerro Torre in Torre Eger, poleg tega je z Alexom Honnoldom v manj kot 21 urah prečil celoten greben Torrejev, ter avstrijski alpinist Hansjörg Auer, mojster soliranja najzahtevnejših smeri, med drugim Ribe v Marmoladi, ki meje mogočega prestavlja tudi s prvenstvenimi vzponi na odmaknjene nepalske in pakistanske sedemtisočake. V Ljubljani bo še predstavitev avtobiografije Tista lepa leta – Spomini Rada Kočevarja, prejemnika priznanja Planinske zveze Slovenije za življenjsko delo v alpinizmu, in okrogla miza Komisije za alpinizem PZS o problematiki vrtanja v gorah.