Na Festivalu gorniškega filma nagrajen film Stena senc (TV Slovenija, Prvi Dnevnik: Miro Štebe) Sinoči so na 15. festivalu gorniškega filma v Domžalah podelili nagrade za najboljša dela. Glavno nagrado so prejeli ustvarjalci filma Stena senc. V njem je predstavljena družina šerp, ki sodeluje pri odpravi na Kumbakarmo. Prikazani filmi so bili po mnenju poznavalcev tudi tokrat izjemno kakovostni in zanimivi, dogodka pa ni zaznamovala le sedma umetnost, ampak tudi epidemija.

Nagrada poljskemu filmu Stena senc (Dnevnik) Veliki zmagovalec 15. Festivala gorniškega filma je minuli konec tedna postal poljski film Stena senc režiserke Elize Kubarske, zgodba o šerpovski družini, ki se pridruži odpravi v deviško vzhodno steno Kumbakarne.

Stena senc zmagovalka Festivala gorniškega filma, nagrada tudi za slovenska filma (24ur.com) Poljski film Stena senc, zgodba o šerpovski družini, ki se pridruži odpravi v deviško vzhodno steno Kumbakarne, je veliki zmagovalec 15. Festivala gorniškega filma. Prvič v zgodovini festivala sta med nagrajenimi kar dva slovenska filma: najboljši plezalni film je 360 Ascent, častno pohvalo žirije pa je prejel film Sinovi burje.

Na Festivalu gorniškega filma slavil poljski film Stena senc (Radio Slovenija, Druga jutranja kronika: Matej Juh; 12:25-14:28) Sinoči pozno zvečer so v Domžalah razglasili zmagovalce festivala gorniškega filma. V 15. jubilejni izvedbi je bilo na ogled 33 filmov v alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi. Veliki zmagovalec pa je postal poljski film Stena senc. Poleg glavne nagrade mesta Domžale je žirija nagradila tudi najboljše v posameznih kategorijah. Prvič v zgodovini festivala sta med nagrajenimi kar 2 slovenska filma. Najboljši plezalni film je 360 Ascent Roka Lukšiča in Martina Smerdela, ki je hkrati odlična promocija športne kulture in inovativen okoljevarstveni opomnik. Častno pohvalo žirije pa je prejel film Sinovi burje Mihe Čelerja, hommage zadnji slovenski avtohtoni pasmi kraškemu ovčarju.

Stena senc zmagovalka 15. Festivala gorniškega filma (STA) Poljski film Stena senc, zgodba o šerpovski družini, ki se pridruži odpravi v deviško vzhodno steno Kumbakarne, je veliki zmagovalec 15. Festivala gorniškega filma. Na sinočnji podelitvi je prejel glavno nagrado mesta Domžale.

Stena senc zmagovalka 15. Festivala gorniškega filma (MMC RTV Slovenija) Poljski film Stena senc, zgodba o šerpovski družini, je veliki zmagovalec 15. Festivala gorniškega filma. Prvič v zgodovini festivala sta med nagrajenimi tudi dva slovenska filma: 360 Ascent in Sinovi burje.

Življenje brez plezanja? Nemogoče! (NeDelo: Grega Kališnik) Boris Čujić je hotel osvojiti dekle, se vpisal v planinsko društvo, dekle je kmalu odšlo, alpinizem je ostal, Čujić pa postal legenda lepe njihove.

Podelili bodo nagrade 15. Festivala gorniškega filma (STA) Na 15. Festivalu gorniškega filma bodo drevi po projekcijah podelili nagrade zmagovalnim filmom festivala. Letošnja izdaja je ponudila 33 filmov iz 19 držav v štirih kategorijah: alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura. V nedeljo bodo na vrsti še projekcije nagrajenih filmov.

O vrhuncih 15. Festivala gorniškega filma (Radio Slovenija, Gremo v kino: Tesa Drev Juh; 8:30-14:12) Festival gorniškega filma je, kljub temu da so v njegovem osprejetju bolj teme kot umetniški presežki, eden od festivalskih biserov pri nas. Gledalca z odličnim izborom naslovov obogati z veliko tehtnih in dobro raziskanih premislekov o gorski naravi, kulturi ter športnih in avanturističnih dosežkih.

Edini preživeli mušketir je direktor (Slovenske novice: Tina Horvat) V dneh, ko Slovenija praznuje 30 let, se v Domžalah odvija Festival gorniškega filma (FGF), ki je v 15 letih prerasel v pravi slovenski gorniški praznik in stopil ob bok najbolj uveljavljenim festivalom po svetu. Po nekaj mesecih negotovosti in prestavljanja se je njegov direktor in ustanovitelj ter vrhunski alpinist Silvo Karo odločil, da si Slovenija kljub vsemu zasluži ta festival, in ga z zime prestavil na poletje.

Festival gorniškega filma (Val 202, Kulturnice: Nina Smole) V 15 letih je prerasel v pravi slovenski gorniški praznik in stopil ob bok najbolj zvenečim in uveljavljenim tovrstnim festivalom po svetu. Jubilejni 15. Festival gorniškega filma med 28. junijem in 4. julijem 2021 v Domžale prinaša 33 filmov iz 19 držav o alpinizmu, plezanju, gorski naravi, kulturi in avanturi.

Od divjih živali do tihe meditacije (Dnevnik: Andraž Rožman) V Domžalah bo še do konca tedna potekal Festival gorniškega filma, ki ima letos v programu precej filmov z živalsko tematiko. Organizatorji so ponosni tudi na domača filma Sinovi burje in 360 ascent.

Na Festivalu gorniškega filma je projekcija filma 20 let tekov na Grintovec izzvenela v prisrčni pogovor in izpovedi znanih gorskih tekačev (Domžalske novice: Mira Papež) V torek, 29. junija, je bil na Festivalu gorniškega filma v Domžalah v Mestnem kinu na sporedu dokumentarni film Kje so meje mogočega ali 20 let tekov na Grintovec režiserja Petra Vrčkovnika v produkciji KGT Papež. Leta 2019 se je spisala izjemna zgodba dvajsetih gorskih tekov na Grintovec.

V Domžalah začetek Festivala gorniškega filma (TV Slovenija, Dnevnik: Miro Štebe) Končujemo pa med vršaci, sicer le na velikih platnih. Nocoj se v Domžalah začenja Festival gorniškega filma. V 15 letih tega edinstvenega festivala se je zvrstilo kar 560 filmov. Ogledalo si jih je več kot 80.000 gorskih navdušencev. Letos bodo projekcije le v Domžalah. Izbor pa je izvrsten, poudarjajo selektorji.

Na filmski potep iz Himalaje prek Škotskega višavja v Domžale (Delo: Anja Intihar) V tednu dni bo na Festivalu gorniškega filma na ogled 33 filmov. Program bodo dopolnili tematski pogovori in predavanja.

Korra Pesce: Ko preplezam eno smer, že razmišljam, kako bo potekala nova (MMC RTV Slovenija, Ksenja Tratnik) Drevi se začenja 15. festival gorniškega filma, na katerem bo do 4. julija na ogled 33 filmov iz 19 držav o alpinizmu, plezanju, gorski naravi, kulturi in avanturi, obiskovalci pa bodo prisluhnili tudi več predavateljem. Med njimi bo tudi Korra Pesce. 

Začenja se 15. Festival gorniškega filma (STA) V Domžalah se bo danes začel jubilejni, 15. Festival gorniškega filma. Vse do nedelje se bo zvrstilo 33 filmov iz 19 držav v štirih kategorijah: alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura. Še nikoli do zdaj ni bilo na ogled toliko filmov o divjih živalih, pečat bodo dodale epske zgodbe iz Himalaje.

15 let Festivala gorniškega filma (TV Slovenija, Poletno jutro: Mojca Mavec, 5:58-11:26) Začenja se Festival gorniškega filma! Ob 30. obletnici Slovenije gorniki slavijo 15-letnico festivala. Več v pogovoru z direktorjem festivala Silvom Karom.

Ponosno v 15. Festival gorniškega filma, ki se v jubilejni izvedbi vrača v Domžale (Domžalec.si, Miha Ulčar) V dneh, ko Slovenija praznuje 30 let, Festival gorniškega filma ponosno zaznamuje polovico tega jubileja. V 15 letih je prerasel v pravi slovenski gorniški praznik in stopil ob bok najbolj zvenečim in uveljavljenim tovrstnim festivalom po svetu. Jubilejni 15. Festival gorniškega filma med 28. junijem in 4. julijem 2021 v Domžale prinaša 33 filmov iz 19 držav o alpinizmu, plezanju, gorski naravi, kulturi in avanturi.

Na velikem platnu v Himalajo, med divje živali in gorske pustolovščine (Večer: Zvezdana Bercko) Festival gorniškega filma je letos zaradi epidemije zimo zamenjal za poletje, šopek prizorišč, s katerimi se je zadnja leta že lepo razpršil po Sloveniji, pa za svojo prvo prestolnico Domžale, a njegovo srce tudi tokrat, že 15. leto zapored, bije v navdihujočem ritmu alpinizma, plezanja, gorske narave in kulture ter gora, športa in avanture.

Gorniški filmi se vračajo v Domžale (Slovenske novice: Primož Hieng) Alpinizem, plezanje, gorska narava, kultura in avantura znova na velikem platnu! Festival gorniškega filma se med 28. junijem in 4. julijem v svoji prvi koronski, sicer pa v jubilejni 15. izvedbi vrača h koreninam – v Domžale.

V Domžalah gorniški film (Radio Slovenija, Gremo v kino: Tina Poglajen, 2:54-9:20) 15. izdaja gorniškega filmskega festivala se letos vrača v Domžale in bo zimske obiske kinodvoran nadomestila s poletnimi projekcijami, tudi na prostem. 

15. Festival gorniškega filma – alpinizem, gorska narava in pustolovščine (Radio Si, Nataša Godec) Z začetkom prihodnjega tedna se bo začel tudi jubilejni, 15. festival gorniškega filma, ki pa bo zaradi epidemije razprl krila le v Domžalah. Na več prizoriščih se bo med 28. junijem in 4. julijem zvrstilo 33 filmov, 4 predavanja in 3 tematski pogovori. Podrobnosti v rubriki Big Screen.

Gorniški film le v Domžalah (Gorenjski glas: Alenka Brun) Jubilejni, 15. Festival gorniškega filma (FGF) bo med 28. junijem in 4. julijem zaradi covida-19 potekal le v Domžalah in postregel s 33 filmi iz 19 držav v štirih kategorijah: Alpinizem, Plezanje, Gorska narava in kultura ter Gore, šport in avantura. 

Sinovi burje: kraški ovčar in volk (Radio Koper, Loredana Vergan) Dokumentarec Sinovi burje postavlja človeka med kraškega ovčarja in volka, predstavlja nam idealno možnost sobivanja, dokumentarec je izjemnega pomena tako za Slovenijo kot tudi za mednarodni prostor.

Na Festivalu gorniškega filma v Domžalah bo torek posvečen gorskim tekačem (Kamnik.info) V torek, 29. junija, bo v Mestnem kinu Domžale v Tomčevi dvorani ob 17. uri na sporedu dokumentarni film Kje so meje mogočega, 20 let tekov na Grintovec režiserja Petra Vrčkovnika.

V Himalajo, med divje živali in pustolovščine (Domžalec.si) Festival gorniškega filma bo v svoji jubilejni 15. izvedbi zaradi epidemije razprl krila le v Domžalah, kjer se bo v Tomčevi dvorani KD Franca Bernika Domžale, na dvorišču pr’ Berniku in v šotoru pred OŠ Venclja Perka med 28. junijem in 4. julijem zvrstilo 33 filmov, številnih že nagrajenih na tovrstnih festivalih v tujini, 4 predavanja in 3 tematski pogovori.