Stena senc zmagovalka 15. Festivala gorniškega filma, nagrajena tudi slovenska filma 360 Ascent in Sinovi burje

Poljski film Stena senc, zgodba o šerpovski družini, ki se pridruži odpravi v deviško vzhodno steno Kumbakarne, je veliki zmagovalec 15. Festivala gorniškega filma. Poleg glavne nagrade mesta Domžale je festivalska žirija med 32 filmi v tekmovalnem programu nagradila tudi najboljše v posameznih kategorijah, posebno nagrado je podelila tudi Televizija Slovenija. Prvič v zgodovini festivala sta med nagrajenimi kar dva slovenska filma: najboljši plezalni film je 360 Ascent Roka Lukšiča in Martina Smerdela, častno pohvalo žirije pa je prejel film Sinovi burje Mihe Čelarja. Nagrajeni filmi bodo v nedeljo na ogled v Domžalah.

Ekipi nagrajenih slovenskih filmov Sinovi burje in 360 Ascent z direktorjem Festivala gorniškega filma: Janez in Mirjam Kržič, Rožle Bregar, Silvo Karo z Ivanom Kržičem, Vincent Laurence, Miha Čelar, Rok Lukšič in Martin Smerdel (foto Igor Kuster/FGF)

Z glavno nagrado mesta Domžale se je ovenčal film Stena senc poljske režiserke Elize KubarskeZgodba o šerpovski družini, ki se pridruži odpravi v deviško vzhodno steno Kumbakarne, je najčistejši izraz gorske kulture. Presunljivo in polnopomensko vsebino z večplastno sporočilnostjo je režiserka predstavila neevrocentrično in povezala s prepoznavnim slogom, ki ga zaznamujeta prefinjen čut za pokrajinsko estetiko in refleksiven pripovedni ritem,” je obrazložila festivalska žirija, ki so jo sestavljali filmski producent Daniel Burlac, filozof in publicist Jernej Šček ter alpinist Viki Grošelj.

Nagrado za najboljši plezalni film je prejel slovenski film 360 Ascent Roka Lukšiča in Martina Smerdela, vrhunski izdelek plezalske filmske industrije, v katerem vsebinsko izstopa vloga ekipnega dela za celosten uspeh tako zahtevnega projekta, ki prenaša tako odlično promocijo športne kulture kot inovativno okoljevarstveno sporočilo. “Najvišji dimnik v Evropi, najdaljša umetna plezalna smer na svetu in vrhunska plezalca svetovnega kova. To so presežniki, ki so svetu predstavili Slovenijo v filmu 360 Ascent. V velik ponos nam je, da je film dobro zapisan ne le v tujini, pač pa tudi na domačih tleh,” je poudaril režiser Rok Lukšič in dodal: “Za izvedbo tako zahtevnega projekta je bila potrebna vrhunska ekipa, ki je v projekt vložila ogromno truda, časa in znanja. Zato se želim zahvaliti tehnični ekipi pod vodstvom Simona Margona ter Martinu Smerdelu in Juretu Niedorferju, ki smo kot glavni trije ustvarjalci filma, ob pomoči preostale snemalne ekipe, uspešno poskrbeli za predstavitev tako veličastnega podviga.”

Najboljši alpinistični film je Jugozahodna stena Everesta (Pavol Barabas, Slovaška), vsebinsko bogat in zgodovinsko natančen filmski poklon v nesmrten spomin na štiri velike slovaške alpiniste, ki so se podali v veličastno in tragično himalajsko pustolovščino. Isti film je okronala tudi žirija Televizije Slovenija v sestavi Aleša ValičMiha Lampreht in Miro Štebe. Nagrado za najboljši film o gorah, športu in avanturi je prejel film Srečno, Poljaki! (Adam Nawrot, ZDA), v katerem gledalec skozi prepletanje avanture, športa, zgodovine in politike spozna kompleksno in prelomno zgodbo, ki je spremenila svet, v kategoriji gorska narava in kultura pa je slavil film In pride večer (Maja Novaković, Srbija in BiH), edinstvena in nepozabna miniaturna umetnina o življenju dveh preprostih žensk iz odmaknjenih hribov vzhodne Bosne. Nagrado za kratki gorniški film je prejel Nebeški led (Daniel Bleuer, Švica), ki čarobno odstira vprašanja tveganja, odgovornosti in lepote narave.

Žirija je podelila tudi častni pohvali alpinističnemu filmu Od morja do neba (Michael Dillon, Avstralija), med filmi o gorski naravi in kulturi pa slovenskemu dokumentarcu Sinovi burje Mihe Čelarja, ki je homage zadnji slovenski avtohtoni pasmi – kraškemu ovčarju in odgovor na pritiske slovenske politike, ki je hotela zdesetkati volčjo populacijo. “Ob častni omembi filma Sinovi burje na 15. Festivalu gorniškega filma se iz srca zahvaljujem celotni filmski ekipi, vsem nastopajočim in vsem, ki so film s svojim prispevkom kakor koli podprli. Prav tako sem hvaležen Televiziji Slovenija in Slovenskemu filmskemu centru, ki sta v zgodbi prepoznala potencial in film finančno podprla, ko je ideja zanj šele zorela. Iskrene hvala tudi Klubu kraških ovčarjev Slovenije, ki nam je s svojimi člani ves čas nesebično stal ob strani. Želim si, da bi Sinovi burje v ljudeh vzbudili občutek, da je sobivanje med volkom in človekom – ob pomoči pastirskega psa – mogoče in da je v Sloveniji sonaravnost edini pravi odgovor. Za konec pa upam, da bodo gledalci ob filmu začutili, da sta tako kraški ovčar na tej strani ograde kot tudi volk na drugi strani naš naravni zaklad,” je misli strnil scenarist, režiser in producent Miha Čelar.

>>> Povezava do projekcije razglasitve nagrajenih filmov.

Poleg kakovostnih filmov Festivalu gorniškega filma s svojimi zgodbami dajejo pečat tudi predavatelji. Italijan Korra Pesce, eden vodilnih svetovnih alpinistov, je osupnil s svojimi pripovedmi iz velikih sten Alp, Patagonije in Himalaje, pionir športnega plezanja na Hrvaškem Boris Čujić je ob knjigi Zlatne godine duhovito podoživel svojo 40-letni plezalno pot in plezalno sceno v nekdanji Jugoslaviji, Gašper Pintar se je retrospektivno in razmišljujoče ozrl na svojih 20 goreče ambicioznih plezalnih let, Marija in Andrej Štremfelj, prvi zakonski par na Everestu, pa sta iskrivo predstavila svojo avtobiografijo Objem na vrhu sveta.

V spremljevalnem programu so o naravi, ki ne pozna formalnih meja, v pogovoru z Mojco Volkar Trobevšek misli pletli Irena Cerar, avtorica Pravljičnih poti brez meja in Potepuških okruškov, založnica Ines Božič Skok, režiser filma Narava brez meja Rožle Bregar, producent Tadej Gorzeti in Tanja Menegalija iz JZ Triglavski narodni park. Volkar Trobevškova je v goste povabila tudi gorske tekače – starosto gorskega teka Francija Teraža, rekorderja od vznožja do vrha Triglava Timoteja Bečana, rekorderja Slovenske planinske poti Katjo Kegl Vencelj in Marjana Zupančiča ter Tadeja Trobevška, ki se je sotekači na vrh Triglava podal iz Kamniške Bistrice preko Grintovca in Stola. Jernej Šček je ob filmskem portretu Maura Corone in v družbi urednice Ines Božič Skok med bralce pospremil prevodni prvenec Kot kamen v rečnem toku, roman furlanskega pisatelja, kiparja in alpinista, enega od pobudnikov prostega plezanja v Italiji.

Festival gorniškega filma je v svoji jubilejni 15. izvedbi v Kulturni dom Franca Bernika Domžale, na dvorišče pr’ Berniku in pred OŠ Venclja Perka med 28. junijem in 4. julijem pripeljal 33 filmov o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi, pa tudi nekaj filmskih ustvarjalcev. Ob filmu 360 Ascent so veliko plezalno pustolovščino podoživeli režiser Rok Lukšič ter Aleš Stražar in Stanko Gruden iz tehnične ekipe, na projekciji švicarskega filma Medved v meni je spomine z Aljaske v živo strnil režiser Roman DrouxSinovom burje pa so dodaten festivalski zalet dali režiser Miha Čelar, direktor fotografije in snemalec Rožle Bregar, tonski snemalec in oblikovalec Vincent Laurence ter protagonista filma Mirjam in Janez Kržič.

Fotografije s festivala si lahko ogledate v spletni galeriji.

——————————

Projekcije nagrajenih filmov 15. Festivala gorniškega filma

nedelja, 4. julij 2021, Domžale

KD FRANCA BERNIKA, TOMČEVA DVORANA
19.00: Stena senc

DVORIŠČE PR’ BERNIKU
21.30: In pride večer, Sinovi burje

ŠOTOR OŠ VENCLJA PERKA
21.30: Nebeški led, Jugozahodna stena Everesta

——————————