Predavanja


David Debeljak: Bedrca, ring locki in zvezdnato nebo

Kategorija: Predavanja

Plezanje je najpomembnejša stvar v življenju, a hkrati tako nepomembna. David Debeljak se je v alpinistično šolo vpisal pri 15 letih, po hribih pridno nabiral skalne in zimske smeri, se malo pred prvo odpravo zakotalil v Bergantovi smeri v Triglavu in si zlomil vrat, eno leto po poškodbi pa smer preplezal prosto. Potovanje čez lužo na dirtbag trip v ameriške poči je njegov besednjak obarvalo s finger jammi in ring locki. Sledile so odprave v Pakistan in Kirgizijo ter rojstvo naveze Pintar-Debeljak. Rezultat so prosto preplezani El Capitan, kilometri kirgiškega granita in novi metri v slovenskem šodru. Filozofija? Sedeti na portaledgeu sredi stene, gledati zvezdno nebo s prijatelji in nič početi. Nekoristno. A tako zelo pomembno.


Jera Musič: Apalaška pešpot

Kategorija: Predavanja

Jera Musič je pri rosnih 19 letih kot prva Slovenka prehodila 3500 kilometrov dolgo Apalaško pešpot, ki vodi od Georgie skozi 14 zveznih držav ZDA do Maina. Navdih za ta podvig je dobila na Jakobovi poti, na katero se je podala leta 2017, zagon pa na lanskem Festivalu gorniškega filma, kjer je delala kot prostovoljka. Na predavanju bo podoživela 146 dni joka, smeha, žuljev, dežja in sonca ter podelila praktične in filozofske vidike poti ter način življenja na takšni poti. Povedala bo, kako je od popravnega izpita pri športni vzgoji napredovala do večmesečnega pohoda po divjini, kjer si odvisen od svojih nog in tistega malo, kar nosiš na ramenih.

Predavanje Jere Musič se je zaradi velikega povpraševanja preselilo iz Kosovelove dvorane v Linhartovo, ura in dan ostajata ista. Dodatne vstopnice so že v prodaji.


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, sreda, 26. 2. ob 16:00
Kino Radol'ca, četrtek, 27. 2. ob 18:00

Jim Donini: Patagonija in Karakorum: avantgarda velikih sten

Kategorija: Predavanja

Nobene gore na svetu se ne morejo primerjati z osupljivo lepoto in ekstremnim plezanjem, s kakršnima se ponašata skupini Latok-Ogre in Fitzroy-Torre. Jim Donini se k tem navpičnim granitnim stolpom v Karakorumu in Patagoniji vrača že več kot pet desetletij. Njegove avanture na Latoku 1 in Torre Eggerju, kjer je opravil celo prvi vzpon na vrh, so legendarne, še vedno pa ostaja aktiven, saj je prejšnje poletje plezal na karakorumskih stolpih Biafo. Jimove napete zgodbe in spektakularne fotografije gorskega okolja pričajo o izzivih in zgodovini alpinizma ter orisujejo pisano alpinistično druščino, ki jo privlačijo najtežji vrhovi sveta.

Predavanje bo simultano prevajano v slovenščino.
Predavanje Jima Doninija 27. 2. ob 20.00 je že razprodano, zato so na voljo vstopnice za dodatno predavanje isti večer ob 21.30.

Milan Romih: Skozi trave oblakov

Kategorija: Predavanja

Milan Romih se je z gorami seznanil v mladosti in jih nikoli ni nehal odkrivati. Želja po novih stenah, vrhovih in odpravah ga je peljala po evropskih in svetovnih gorstvih – še posebej so se mu v srce zapisali Chamonix, Himalaja, Andi … Gore so zanj veličastni in skrivnostni kraji. Prva potepanja po teh osupljivih pokrajinah mu ostajajo v spominu nekje med resničnostjo in sanjami, skupaj z nikoli dokončno izpolnjeno ljubeznijo, ki je po vseh teh letih plezanja in odprav še vedno z njim, še vedno je polna sanj, vračanja, iskrivosti, neznanega … Zato se vedno znova vrača k osamljenim gorskim potem, travam, ki pojejo v vetru, in prijateljem, s katerimi si deli spomine na nepozabna doživetja.


Tomaž Jakofčič: Prelomnice

Kategorija: Predavanja

Strast do gora in alpinizma je v njem, odkar Tomaž Jakofčič ve zase. Trajni ljubezni do skalnih sten so izmenično prihajale na pot najvišje gore Himalaje, strme ledne in kombinirane smeri ter turne smuči. Dokler je mladost dopuščala elastičnost, je kombiniral najvišje gore na svetu s težkim skalnim plezanjem. V istem letu je tako stal na vrhu Everesta in Aconcague, preplezal zahtevno prvenstveno smer v Triglavski severni steni, športno smer čiste desete stopnje (8b) in … dobil prvo hčer. Predstavil bo prelomnice, ki so krojile njegovo filozofijo in način življenja, ter osvetlil zanj prelomne vzpone in odprave, tudi prvi vzpon preko severne stene Gjačung Kanga (7952 m) pred 20 leti.

 


Filmi


40 let slovenske šole v Manangu

Kategorija: Filmi, Spremljevalni program

Leta 1979 je Jugoslavija na pobudo in zaradi ogromnega prizadevanja Aleša Kunaverja v Nepalu zgradila šolo za gorske vodnike, kar ni pomenilo samo zgradbe, ampak tudi in predvsem začetek prenosa slovenskega znanja, saj je bilo nato vse sodelovanje in vodenje popolnoma v slovenskih rokah. Naši prostovoljci – alpinisti in zdravniki – so usposobili več kot tisoč domačinov, da so iz preprostih nosačev postali gorski vodniki. Gotovo je na svetu malo projektov nesebične mednarodne pomoči, ki bi trajale skoraj 40 let in bi vključile toliko prostovoljcev z vrhunskim znanjem, ki bi se tako globoko zapisali v življenje nekega naroda. V nekaj več kot 34 letih je dosegla poslanstvo, ki ga je šoli začrtal njen idejni vodja in organizator Kunaver.

Projekcija filma Poslanstvo (30′, 1990) Matjaža Fistravca in okrogla miza s sodelujočimi: Peter Markič, Bojan Pollak, Anda Perdan, Danilo Cedilnik, Jani Bele in Dušica Kunaver. Pogovor bo vodila Marjeta Keršič – Svetel.


8000+
22min

Leto: 2018
Država: Nemčija, Francija
Trajanje: 22 min
Režiser: Christian Schmidt
Kategorija: Filmi, Gore, šport in avantura

Jadralni padalec Antoine Girard se iz Skarduja odpravi na tritedensko popotovanje po gorah Karakoruma z jadralnim padalom – popolnoma sam. Če bo dosegel zadani cilj, bo postavil nov višinski rekord v jadralnem padalstvu.

V sklopu z:
Dežela vetra, 18′
Zabava na Rdečem jezeru, 28’
Edspedicija, 15’


A Dream of White Horses
8min

Leto: 2019
Država: Združeno kraljestvo
Trajanje: 8 min
Režiser: Paul Diffley
Kategorija: Filmi, Plezanje

Portret enega najbolj vplivnih britanskih plezalcev, Edwina Drummonda, in njegove zgodovinske smeri, ki je z leti dobila status ene največjih večraztežajnih smeri na svetu: A Dream of White Horses.

V sklopu s:
Sredi ničesar, 22′
Slepo plezanje, 58′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, ponedeljek, 24. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, četrtek, 27. 2. ob 18:00
Mestni kino Domžale, petek, 28. 2. ob 18:00

Anba – v globinah Haitija
24min

Leto: 2018
Država: Francija
Trajanje: 24 min
Režiser: Cellier Vladimir
Kategorija: Filmi, Gore, šport in avantura

Olivier Testa že od leta 2009 raziskuje jame na Haitiju, kjer vodi odprave, organizira tečaje in išče nove projekte. Ustvarjalci filma so skupaj z Olivierjem vandrali po otoku in nastal je pisan in ritmičen portret bisera Antilov.

V sklopu s:
Sanjski greben, 24′
Še vedno v zraku, 37′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, četrtek, 27. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, sreda, 26. 2. ob 20:00

Ani, nune iz Yaqen Gara
53min

Leto: 2019
Država: Italija
Trajanje: 53 min
Režiser: Eloise Barbieri
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja je budistični menih Akhyuk Lama odšel meditirat na svete planote vzhodnega Tibeta. Sčasoma se mu je pridružilo vse več romarjev in nastal je Yaqen Gar, veliko budistično naselje z okrog 20.000 prebivalci, med katerimi je kar dve tretjini nun.

V sklopu s:
Samotna cesta, 35’


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, torek, 25. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, sreda, 26. 2. ob 18:00
Mestni kino Domžale, sreda, 26. 2. ob 18:00

Arktika
17min

Leto: 2019
Država: Španija
Trajanje: 17 min
Režiser: Venero Josu, Jesus Mari Lazkano
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Pred mano leži zemljevid mojega zadnjega potovanja po otočju Svalbard na severnem tečaju. Zmečkana in raztrgana karta je postala nekakšen vodnik po moji duševnosti, polna je slik in risb in neskončnih možnosti za razvnemanje domišljije.

V sklopu s:
Sanjska dežela, 73′


Changabang – včeraj in danes
52min

Leto: 2019
Država: Francija
Trajanje: 52 min
Režiser: Jean-Pierre Tauvron
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Changabang ni zelo obiskan, kljub temu pa se je tam dogajalo že vse preveč dram. Alpinistična trojica iz francoske vojaške alpinistične skupine GMHM je imela le nekajdnevno okno lepega vremena, v katerem bi lahko preplezala tisočmetrsko navpično steno. Njihova pustolovščina je odlična priložnost za razmislek, zakaj se ljudje izpostavljamo nevarnostim v gorah.

V sklopu s:
Cona smrti: Nanga Parbat, 55


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, torek, 25. 2. ob 18:00
Kino Slovenska Bistrica, četrtek, 27. 2. ob 20:00

Čolite
80min

Leto: 2019
Država: Španija
Trajanje: 80 min
Režiser: Jaime Murciego & Pablo Iraburu
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Pet Bolivijk se odpravi na edinstveno odpravo, na kateri želijo splezati na najvišji vrh v Ameriki in dokazati, da so svobodne in močne. Njihova oprava je nadvse nenavadna, saj so oblečene v tradicionalna pisana oblačila. To niso le plezalke, ampak predvsem pogumne ženske, ki se v gorah počutijo žive, srečne in svobodne.


Na sporedu:

Cona smrti: Nanga Parbat
55min

Leto: 2019
Država: Rusija
Trajanje: 55 min
Režiser: Vitaly Lazo
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Film o edinstveni odpravi dveh Rusov in Italijana, ki želijo brez kisika osvojiti Nanga Parbat, enega najnevarnejših osemtisočakov s skoraj 23-odstotno stopnjo umrljivosti, in odsmučati z vrha. Profesionalni posnetki, nastali s pomočjo dronov na višini več kot 8000 metrov.

V sklopu s:
Changabang – včeraj in danes, 52′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, torek, 25. 2. ob 18:00
Kino Slovenska Bistrica, četrtek, 27. 2. ob 20:00

Daleč stran
21min

Leto: 2019
Država: ZDA
Trajanje: 21 min
Režiser: Samuel Crossley
Kategorija: Filmi, Plezanje

Jenny Fischer in Kat Whipplesta sta specialistki za off-width poči, kar jima pride še kako prav pri prvenstvenem vzponu v odročnih kitajskih gorah. Film je jasen dokaz, da je plezanje več kot le izkušnja, ki jo doživiš v steni.

V sklopu s:
Poč, 26′
Loic in Flolopapisi, 46′


Na sporedu:

Dežela vetra
18min

Leto: 2017
Država: Združeno Kraljestvo, Argentina
Trajanje: 18 min
Režiser: Laura Belinky
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Film Dežela vetra nas bo popeljal na čudovito popotovanje s fotografom Eliseom Miciujem, ki poskuša ujeti nemirno patagonsko dušo. Dolge ure vožnje so polne mirnih pogovorov, ki počasi razkrivajo težavno pot, ki jo je umetnik prehodil v iskanju svojega pravega poslanstva.

V sklopu z:
8000+, 22’
Zabava na Rdečem jezeru, 28’
Edspedicija, 15’

 

 


Divja Avstrija – Dežela, ki jo je ustvarila voda (Tok časa)
51min

Leto: 2018
Država: Avstrija
Trajanje: 51 min
Režiser: Rita & Michael Schlamberger
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Reke in slapovi režejo skozi gore in odnašajo milijone ton peska in proda v nižje ležeče predele, kjer nastajajo novi habitati: gnezdišča za male deževnike, prodišča za semena platane, ki vežejo novo nastalo zemljo …

V sklopu s:
Svetozár Stračina, 58’


Edspedicija
15min

Leto: 2019
Država: Slovenija
Trajanje: 15 min
Režiser: Eduard Žalar
Kategorija: Filmi, Gore, šport in avantura

Zgodba o enem vdihu, kolesu in najvišji gori. Spomladi 2019 se ekipa Planetfit odloči navdihniti množice h gibanju z nepozabnim športnim izzivom. S potopom na dah na najglobljo točko slovenskega morja, več kot 200 kilometri kolesarjenja do Julijcev in nočnim vzponom na zasneženi Triglav. Edo je moral izziv opraviti v manj kot 24 urah.

V sklopu z:
Dežela vetra, 18′
8000+, 22′
Zabava na Rdečem jezeru, 28′


Hčere Karakoruma
43min

Leto: 2019
Država: Nemčija
Trajanje: 43 min
Režiser: André Hörmann
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Shimshal je majhna vasica na višini 3100 metrov v osrčju Karakoruma, enega najvišjih gorstev na svetu. Tu je alpinist Qudrat Ali ustanovil gorniško šolo, kjer se izobražuje prva generacija bodočih gorskih vodnic. Spremljajmo jih na poti proti vrhu.

V sklopu z:
Isabella, 18′
Latok 1, 24′


Isabella
18min

Leto: 2019
Država: Švica
Trajanje: 18 min
Režiser: Thomas Senf
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Januar 1876. Skupina gornikov se vzpenja na Mont Blanc, najvišji vrh v Evropi. Med njimi je tudi ženska, oblečena v krilo. Sto petdeset let pozneje se na isto pot in v isti opremi odpravi druga skupina alpinistov, ki nam bo razkrila zgodbo prvega zimskega vzpona na Mont Blanc.

V sklopu s:
Hčere Karakoruma, 43′
Latok 1, 24′


Kino koncert
56min

Država: Nemčija, Slovenija
Trajanje: 56 min
Kategorija: Filmi, Spremljevalni program

BREZ BESED nemi filmi z živo glasbo. V čarobnem okolju velikega platna bomo ponovno priča združitvi kina in glasbe. Spomini na brnenje 35-milimetrskega projektorja v ozadju dvorane, ki na platno meče migetajoče podobe; zadnje pokašljevanje pozornega občinstva, medtem ko glasbeniki ob pojenjajoči svetlobi končujejo uglaševanje svojih glasbil …

Podatki o filmu: odlomki iz filmov Der heilige Berg (Sveta gora), Die weisse Hölle vom Piz Palü (Beli pekel na Piz Paluju), Stürme über dem Montblanc (Nevihta nad Mont Blancom), Nemčija, 1926, 1929, 1931. Režija: dr. Arnold Fanck. Igrajo Luis Trenker, Leni Riefenstahl, Sepp Rist in drugi.

Glasbeniki: Simon Quinn – kontrabas, Nolan Quinn – trobenta, Gregor Ftičar – klavir in Brian Quinn – bobni.


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, četrtek, 27. 2. ob 16:00
Mestni kino Domžale, petek, 28. 2. ob 20:00

Klavir v Zanskar
86min

Leto: 2018
Država: Združeno kraljestvo
Trajanje: 86 min
Režiser: Michał Sulima
Kategorija: Gorska narava in kultura

Petinšestdesetletnega uglaševalca klavirjev Desmonda O’Keeffa čaka najtežja dostava v življenju: sto let star klavir mora iz Londona spraviti v osnovno šolo v budistični vasi sredi indijske Himalaje. Pot ga bo vodila skozi svet na robu sprememb, ki ga zaznamujejo tako spokojnost kot tudi stiske.


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, petek, 28. 2. ob 20:00
Kino Slovenska Bistrica, petek, 28. 2. ob 20:00

Latok 1
24min

Leto: 2019
Država: Slovenija
Trajanje: 24 min
Režiser: Urška Pribošič
Kategorija: Alpinizem, Filmi, Spremljevalni program

Bolj ali manj posrečeno amaterstvo je skupni imenovalec posnetkov, prek katerih lahko spremljamo slovensko-britansko navezo Aleša Česna, Luke Stražarja in Toma Livingstona pri njenem vzponu v severnem ostenju gore Latok 1.

V sklopu z:
Isabella, 18′
Hčere Karakoruma, 43′


Loic in Flolopapisi
46min

Leto: 2019
Država: Belgija
Trajanje: 46 min
Režiser: Snyers Dominique
Kategorija: Filmi, Plezanje

Že od šestega leta, ko je dobil svoj prvi par plezalnikov, je dvaindvajsetletni Loic strastno predan plezanju. Z nerazdružljivimi prijatelji Florianom, Pablom in Pierrom plezajo po vsem svetu in nikdar jim ne zmanjka neverjetno pozitivne energije in dobre volje.

V sklopu z:
Daleč stran, 21′
Poč, 26′


Na sporedu:

Nagrajeni filmi (Kino Radol’ca, 18:00): Klavir v Zanskar

Kategorija: Filmi

Na sporedu:
Kino Radol'ca, sobota, 29. 2. ob 18:00

Nagrajeni filmi (Kino Radol’ca, 20:00): 8000+, Changabang – včeraj in danes

Kategorija: Filmi

Na sporedu:
Kino Radol'ca, sobota, 29. 2. ob 20:00

Nagrajeni filmi (Mestni kino Domžale, nedelja, 16:00): Teža vode

Kategorija: Filmi

Na sporedu:
Mestni kino Domžale, nedelja, 1. 3. ob 16:00

Nagrajeni filmi (Mestni kino Domžale, nedelja, 18:00): Zadnja gora

Kategorija: Filmi

Na sporedu:
Mestni kino Domžale, nedelja, 1. 3. ob 18:00

Nagrajeni filmi (Mestni kino Domžale, nedelja, 20:00): Čolite

Kategorija: Filmi

Na sporedu:
Mestni kino Domžale, nedelja, 1. 3. ob 20:00

Nagrajeni filmi (Mestni kino Domžale, sobota, 20:00): Klavir v Zanskar

Kategorija: Filmi

Na sporedu:
Mestni kino Domžale, sobota, 29. 2. ob 20:00

Neraziskano
36min

Leto: 2019
Država: Združeno kraljestvo
Trajanje: 36 min
Režiser: Chris Prescott
Kategorija: Filmi, Plezanje

Film se vrti okrog Dava MacLeoda in njegove 25-letne obsedenosti z raziskovanjem in plezanjem novih smeri. Pridružili se mu bomo pri iskanju nepreplezanih smeri po najbolj oddaljenih in odročnih kotičkih Škotske, pot pa nas bo zanesla tudi na ladjo Dodo’s Delight s karizmatičnim kapitanom Bobom Sheptonom.

V sklopu z:
Visoka šola, 18′
Vrv, 27′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, sreda, 26. 2. ob 18:00
Kino Slovenska Bistrica, sreda, 26. 2. ob 20:00

Od Trisula do Anapurn

Kategorija: Filmi

Lani smo praznovali štiri desetletja od prvega slovenskega oz. takrat še jugoslovanskega vzpona na Everest, a velikih uspehov slovenskih alpinistov v Himalaji ne bi bilo brez učnih let slovenskega himalajizma, kamor štejemo prve tri jugoslovanske alpinistične himalajske odprave (JAHO), leta 1960 na Trisul, leta 1965 na Kangbačen in leta 1969 na Anapurno II in Anapurno IV, najuspešnejšo alpinistično odpravo tisto jesen v nepalski Himalaji. Ob obletnici odprav bomo prikazali stare arhivske filme, legendarne zgodbe pa bodo z besedo in fotografijami podprli akterji tistega časa.

Na ogled bodo naslednji filmi:
Trisul, 18′ (snemalec: Aleš Kunaver, glasba: Vilko Ukmar, montaža: Milka Badjura, režiser: Matjaž Klopčič),
Kangbačen, 20′ (kamera: Ciril Debeljak Cic),
iz serije S kamero po svetu: Naša zastava na Anapurnah, 25′ (kamera: Aleš Kunaver)
in Vrnitev domov, 2′ (nemi posnetek, ki ga bo komentiral Kazimir Drašlar).

Na projekciji se nam bodo pridružili člani prvih jugoslovanskih alpinističnih himalajskih odprav: Marko ButinarPavle DimitrovKazimir Drašlar – MikecLojze GolobAnton Sazonov – Tonač in Tone Škarja, s katerimi bo tudi krajši pogovor.


Patagonia nonstop
17min

Leto: 2019
Država: Argentina
Trajanje: 17 min
Režiser: Javier Trama
Kategorija: Filmi, Plezanje

Albert Segura, Santiago Valerga in Agustin Pelletieri v iskanju najboljših razmer za plezanje potujejo po Patagoniji. Odprava je bila nadvse uspešna: legendarne smeri v dolini Cochamó, vzpon na Fitz Roy in nova smeri v El Monstruu, eni največjih granitnih sten na svetu.a

V sklopu s:
Portret Fabian Buhl, 20′
Projekt Patan, 43′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, četrtek, 27. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, četrtek, 27. 2. ob 20:00

Poč
26min

Leto: 2018
Država: Švica
Trajanje: 26 min
Režiser: Margot Christophe
Kategorija: Filmi, Plezanje

Zgodba o Didierju Berthodu, ki je bil na začetku tisočletja med najboljšimi na svetu v plezanju poči. Leta 2006 se je lotil smeri Cobra Crack, ene najtežjih poči na svetu, a ga je ustavila poškodba kolena. V tej izkušnji je videl odgovor Boga na svoje molitve in odločil se je, da bo postal duhovnik.

V sklopu z:
Daleč stran, 21′
Loic in Flolopapisi, 46′


Na sporedu:

Portret: Fabian Buhl
20min

Leto: 2019
Država: Nemčija
Trajanje: 20 min
Režiser: Alexander Freuding
Kategorija: Filmi, Plezanje

Fabian Buhl je bil dolgo časa povsem predan balvanom. Toda po nesrečnem zlomu gležnja ni mogel več skakati na blazine in njegova pot je zavila v povsem nepričakovano smer. Lotil se je dolgih smeri in neustavljivo so ga začele privlačiti vedno težje ture v visokih gorah.

V sklopu s:
Patagonia nonstop, 17′
Projekt Patan, 43′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, četrtek, 27. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, četrtek, 27. 2. ob 20:00

Projekt Patan
43min

Leto: 2019
Država: Belgija
Trajanje: 43 min
Režiser: Guillaume Broust
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Neraziskano gorovje v odročni pakistanski dolini, velika, nepreplezana stena in močna ekipa Belgijcev, Francozov in Argentincev, ki posrečeno združujejo raziskovanje, glasbo in zabavo. Nicolas Favresse, Jean-Louis Wertz, Mathieu Maynadier in Carlitos Molina se podajo na avanturo, polno presenečenj, francoskega krompirčka in nepričakovanih zapletov.

V sklopu s:
Patagonia nonstop, 17′
Portret Fabian Buhl, 20′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, četrtek, 27. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, četrtek, 27. 2. ob 20:00

Samotna cesta
35min

Leto: 2018
Država: Iran
Trajanje: 35 min
Režiser: Mohammadreza Hafezi
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Med provincama Kuzestan in Lorestan v goratem predelu Irana se skriva majhna nomadska vasica. Aziz Mohammadi je edini učitelj v vasi, ki nima stikov z zunanjim svetom. Nad čistostjo in iskrenostjo nomadskih otrok je tako navdušen, da se vrača že šestnajst let.

V sklopu z:
Ani, nune iz Yaqen Gara, 53’


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, torek, 25. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, sreda, 26. 2. ob 18:00
Mestni kino Domžale, sreda, 26. 2. ob 18:00

Sanjska dežela
73min

Leto: 2019
Država: Nizozemska
Trajanje: 73 min
Režiser: Joost van der Wiel
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Šestdesetletni Nils je obrnil hrbet družbi in se umaknil v majhno leseno kolibo v norveških gorah. Čeprav bi se rad distanciral od preostalega sveta, je vzel s sabo mobilni telefon in čuti silno željo po stiku z ljudmi.

V sklopu z:
Arktika, 17′


Sanjski greben
24min

Leto: 2019
Država: ZDA
Trajanje: 24 min
Režiser: Ben Sturgulewski, Zack Giffin
Kategorija: Filmi, Gore, šport in avantura

Najboljša prijatelja s povsem različnim pogledom na življenje bosta poskušala poiskati mitsko goro, s katere še nihče ni smučal.

V sklopu z:
Anba – v globinah Haitija 24′
Še vedno v zraku, 37′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, četrtek, 27. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, sreda, 26. 2. ob 20:00

Še vedno v zraku
37min

Leto: 2018
Država: Poljska
Trajanje: 37 min
Režiser: Miroslaw Dembinski
Kategorija: Filmi, Gore, šport in avantura

Janusz Orlowski, znan tudi kot Dedek, je poseben možakar. Z jadralnim padalstvom se je začel ukvarjati šele po sedemdesetem letu in pri oseminosemdesetih bi rad poletel z Olimpa. Čeprav se je na Zevsovo goro komaj povzpel, je na vrhu razprl krila in zajadral v zrak. Dedek še ne misli kmalu odnehati in svoje sanje uresničuje kot po tekočem traku.

V sklopu z:
Anba – v globinah Haitija 24′
Sanjski greben, 24’


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, četrtek, 27. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, sreda, 26. 2. ob 20:00

Sladki rekviem
91min

Leto: 2018
Država: Indija, ZDA
Trajanje: 91 min
Režiser: Tenzing Sonam, Ritu Sarin
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Povod za film Sladki rekviem je bil poboj tibetanskih beguncev na prelazu Nangpa La, ki so mu bili priča številni alpinisti z vsega sveta, ki so bili takrat v baznem taboru pod Čo Ojem, po zaslugi Pavleta Kozjeka pa je posnetek poboja prišel v javnost in pretresel svet. Sladki rekviem ganljivo in dramatično predstavlja usodo tibetanskih beguncev, ki so primorani zapustiti družino in domovino ter se odpraviti na težko in nevarno pot prek himalajskih prevalov v Indijo, kjer se njihova nevarnost še ne konča. Film prinaša zgodbo deklice Dolkar, ki je pred osemnajstimi leti skupaj z očetom iz Tibeta pobegnila v Delhi, a se je njuna naporna in nevarna pot preko Himalaje končala tragično. Spomine na ta travmatični dogodek je potlačila, a ko se nenadoma pojavi Gompo, vodnik, ki ju je takrat zapustil, spomini oživijo in Dolkar je trdno odločena, da bo zadevam prišla do dna.


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, ponedeljek, 24. 2. ob 20:00
Mestni kino Metropol Celje, torek, 25. 2. ob 18:00
Kino Radol'ca, sreda, 26. 2. ob 18:00

Slepo plezanje
58min

Leto: 2019
Država: Združeno kraljestvo
Trajanje: 58 min
Režiser: Alastair Lee
Kategorija: Filmi, Plezanje

Jesse Dufton se je rodil z 20-odstotnim vidom, po tridesetem letu pa je skoraj popolnoma oslepel. A do plezanja čuti preveliko strast, da bi odnehal: še vedno trenira za tekme na najvišji ravni in pleza tradicionalne smeri, kljub težavam z vidom pa njegova plezalna raven vztrajno raste.

V sklopu z:
A Dream of White Horses, 8′
Sredi ničesar, 22′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, ponedeljek, 24. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, četrtek, 27. 2. ob 18:00
Mestni kino Domžale, petek, 28. 2. ob 18:00

Smučanje po ognjenem obroču
30min

Leto: 2019
Država: Slovenija
Trajanje: 30 min
Režiser: Miha Deisinger, Ivica Kostelić
Kategorija: Filmi, Gore, šport in avantura

Skiing the Fire Ring je zgodba o štirih prijateljih, ki se podajo na pot daleč v osrčje Islandije, da bi smučali po še nedotaknjenih pobočjih vulkanov Herdubreida in Askje. Vodja odprave je legendarni alpski smučar Ivica Kostelić, ki je velik ljubitelj in zagovornik tako imenovanih zelenih odprav.

V sklopu z:
Zavetišče, 45′


Sredi ničesar
22min

Leto: 2019
Država: ZDA
Trajanje: 22 min
Režiser: Peter Mortimer
Kategorija: Filmi, Plezanje

V podeželskem Utahu, le streljaj stran od mesta, polnega mormonov, kavbojev in rudarjev, se skriva vrhunsko balvansko plezališče. Ko se pojavijo razcapani plezalci, je trk dveh popolnoma različnih kultur neizogiben. Po letih težav in nerazumevanja začne skupina plezalcev v iskanju složnejše prihodnosti sodelovati z domačini. Pa je kaj takšnega v tem času razprtij sploh mogoče?

V sklopu z:
A Dream of White Horses, 8′
Slepo plezanje, 58′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, ponedeljek, 24. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, četrtek, 27. 2. ob 18:00
Mestni kino Domžale, petek, 28. 2. ob 18:00

Svetozár Stračina
58min

Leto: 2019
Država: Slovaška
Trajanje: 58 min
Režiser: Pavol Barabáš
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Portret skladatelja Svetozárja Stračine je poklon neverjetno ustvarjalnemu posamezniku, ki nam je zapustil obsežno glasbeno zapuščino. Svetozár je bil vrhunski umetnik, ki je cenil in gojil pristno folkloro. Njegov prispevek k etnomuzikološkemu izročilu je neprecenljiv, napisal pa je tudi ogromno glasbe za filme. Njegovo glasbo v filmu bogatijo podobe iz slovaških gora.

V sklopu z:
Divja Avstrija – Dežela, ki jo je ustvarila voda (Tok časa), 51′


Teža vode
78min

Leto: 2018
Država: Kanada
Trajanje: 78 min
Režiser: Michael Brown
Kategorija: Filmi, Gore, šport in avantura
Erik je povsem slep, a vseeno se je lotil kajakaškega spusta po Grand Canyonu. V brzicah, imenovanih Lava Falls, spozna, da so ovire lahko še kako resnične in da zelo bolijo, pa naj ljudje govorijo, kar hočejo. Erik je zaradi bolezni v otroštvu začel izgubljati vid, teden dni pred začetkom srednje šole pa ostal še brez zadnje trohice. “Ko ti ne gre in se ti zdi, da gre pot ves čas navzgor, ko ni denarja in bi se rad smejal, a moraš jokati, ko nate pritiskajo skrbi, počivaj, če moraš – a nikar ne obupaj,” ga vnovič in zopet in znova naprej žene očetova spodbuda. Leta 2001 se je tako kot prvi slep človek povzpel na Everest, leta 2008 je končal projekt sedmih najvišjih vrhov vseh celin, leta 2014 pa se v družbi zaupanja vrednih prijateljev in vodnikov ter slepega kajakaša Lonnieja Bedwella odpravil na razpenjene brzice reke Kolorado v ameriškem Velikem kanjonu.

 


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, torek, 25. 2. ob 20:00
Kino Radol'ca, četrtek, 27. 2. ob 20:00

Visoka šola
18min

Leto: 2019
Država: ZDA
Trajanje: 18 min
Režiser: Peter Mortimer
Kategorija: Filmi, Plezanje

Medtem ko najboljši balvanisti na svetu premikajo meje blizu tlom, Nina Williams pogleduje višje. Nina je ena redkih žensk, ki plezajo vrhunske smeri, visoke tudi do 15 metrov – brez vrvi. Vzhajajoča zvezda plezalnega športa mora ohraniti mirne živce, saj padec preprosto ne pride v poštev.

V sklopu z:
Neraziskano, 36′
Vrv, 27′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, sreda, 26. 2. ob 18:00
Kino Slovenska Bistrica, sreda, 26. 2. ob 20:00

Vrv
27min

Leto: 2019
Država: Bosna in Hercegovina
Trajanje: 27 min
Režiser: Nermin Hamzagić, Zijah Gafić
Kategorija: Filmi, Plezanje

Nekdanja soplezalca Muhamed Gafić (70) in Željko Rudan (63) se pripravljata na vzpon, ki bo morda njun najtežji do zdaj. Nad njima je Babin zub, ki sta ga preplezala že neštetokrat. Pod njima pa je breme preteklosti – vojna in trpljenje. Navezana na skupno vrv si Muhamed in Željko zaupata najgloblje misli o vojni in vztrajanju.

V sklopu z:
Neraziskano, 36′
Visoka šola, 18′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, sreda, 26. 2. ob 18:00
Kino Slovenska Bistrica, sreda, 26. 2. ob 20:00

Zabava na Rdečem jezeru
28min

Leto: 2019
Država: Francija
Trajanje: 28 min
Režiser: Cellier Vladimir
Kategorija: Filmi, Gore, šport in avantura

Tri ekipe navdušencev nad ekstremnimi športi se zberejo na Hrvaškem, kjer bodo z vrvmi in padali skakali v ogromno luknjo. Rdeče jezero v neposredni bližini Imotskega je globoko 250 metrov, leži pa se na dnu ogromne, 200 metrov visoke udornice. To je popoln kraj za izvajanje raznovrstnih vragolij.

V sklopu z:
Dežela vetra, 18′
8000+, 22
Edspedicija, 15’


Zadnja gora
83min

Leto: 2019
Država: Poljska
Trajanje: 83 min
Režiser: Dariusz Załuski
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Zgodba o odpravi na zadnjega himalajskega velikana, ki pozimi ostaja nepreplezan: K2. Odpravo, ki se je pod goro odpravila leta 2018, je vodil Krzysztof Wielicki, njena člana pa sta bila tudi Adam Bielecki in Denis Urubko, ki sta na sosednjem Nanga Parbatu odigrala ključno vlogo v eni najbolj neverjetnih reševalnih akcij v zgodovini alpinizma.


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, ponedeljek, 24. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, torek, 25. 2. ob 20:00
Kino Radol'ca, sreda, 26. 2. ob 20:00

Zaključek

Kategorija: Filmi, Spremljevalni program

Po projekciji filma Klavir v Zanskar, 86′.


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, petek, 28. 2. ob 20:00

Zavetišče
45min

Leto: 2019
Država: Francija
Trajanje: 45 min
Režiser: Morgan le Faucheur, Julien Roserens
Kategorija: Filmi, Gore, šport in avantura

Sredi nedotaknjene alpske divjine je skupina petih deskarskih prijateljev popolnoma prevzeta nad veličastnimi pobočji in vrhovi, ki jih obdajajo. Odločili so se, da bo njihovo deskanje karseda okolju prijazno in da bodo svoj ogljični odtis poskušali čim bolj zmanjšati.

V sklopu s:
Smučanje po ognjenem obroču, 30′