Predavanje Jere Musič se seli v Linhartovo dvorano, dodatni termin razprodanega Jima Doninija

Predavatelji na 14. Festivalu gorniškega filma kot za šalo polnijo dvorane Cankarjevega doma v Ljubljani. Predavanje neustrašne mladenke Jere Musič se zato v sredo, 26. februarja, ob 16.00 seli iz Kosovelove v večjo Linhartovo dvorano, razprodanemu predavanju ameriške alpinistične legende Jima Doninija pa dodajamo nov termin v četrtek, 27. februarja, ob 21.30, prav tako v Kosovelovi dvorani.

Predavanje Jere Musič se v sredo seli v Linhartovo dvorano, dodatni termin razprodanega predavanja Jima Doninija bo v četrtek ob 21.30 v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.


Jera Musič: Apalaška pešpot
(Cankarjev dom, 26. 2. ob 16.00, Kino Radol’ca, 27. 2. ob 18.00)
>>> Predavanje v sredo, 26. februarja, bo ob 16. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Vsem, ki so kupili vstopnice za Kosovelovo dvorano, veljajo tudi za Linhartovo, usmerile pa jih bodo hostese.
Jera Musič je pri rosnih 19 letih kot prva Slovenka prehodila 3500 kilometrov dolgo Apalaško pešpot, ki vodi od Georgie skozi 14 zveznih držav ZDA do Maina. Navdih za ta podvig je dobila na Jakobovi poti, na katero se je podala leta 2017, zagon pa na lanskem Festivalu gorniškega filma, kjer je delala kot prostovoljka. Na predavanju bo podoživela 146 dni joka, smeha, žuljev, dežja in sonca ter podelila praktične in filozofske vidike poti ter način življenja na takšni poti. Povedala bo, kako je od popravnega izpita pri športni vzgoji napredovala do večmesečnega pohoda po divjini, kjer si odvisen od svojih nog in tistega malo, kar nosiš na ramenih.

Jim Donini: Patagonija in Karakorum: avantgarda velikih sten (Cankarjev dom, 27. 2. ob 20.00 in 21.30)
>>> Predavanje v četrtek, 27. februarja, ob 20. uri je že razprodano, zato bo Jim Donini predavanje ponovil ob 21.30, prav tako v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.
Nobene gore na svetu se ne morejo primerjati z osupljivo lepoto in ekstremnim plezanjem, s kakršnima se ponašata skupini Latok-Ogre in Fitz Roy-Torre. Jim Donini se k tem navpičnim granitnim stolpom v Karakorumu in Patagoniji vrača že več kot pet desetletij. Njegove avanture na Latoku 1 in Torre Eggerju, kjer je opravil celo prvi vzpon na vrh, so legendarne, še vedno pa ostaja aktiven, saj je prejšnje poletje plezal na karakorumskih stolpih Biafo. Jimove napete zgodbe in spektakularne fotografije gorskega okolja pričajo o izzivih in zgodovini alpinizma ter orisujejo pisano alpinistično druščino, ki jo privlačijo najtežji vrhovi sveta.