Po Klavirju v Zanskar podelitev nagrad 14. Festivala gorniškega filma

14. Festival gorniškega filma diha s polnimi pljuči, v ljubljanskem Cankarjevem domu, celjskem Mestnem kinu Metropol, Linhartovi dvorani v Radovljici, Kinu Slovenska Bistrica in Mestnem kinu Domžale se vse do 1. marca na velikem platnu zvrstijo navdihujoče zgodbe posameznikov, ki premikajo meje v plezanju in alpinizmu, skrivnostnih gorskih kultur, veličastnih podob gora, dih jemajočih pustolovščin in močnih naravovarstvenih sporočil, nagrajence pa razglasimo v petek, 28. februarja, po večerni projekciji filma Klavir v Zanskar v Cankarjevem domu.

V petek, 28. februarja 2020, se nam na projekciji celovečernega filma Klavir v Zanskar ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma pridružita režiser Michał Sulima in producent Jarek Kotomski. Britanski dokumentarec navduši s svojo toplo in neverjetno zgodbo, začinjeno z imenitnim angleškim humorjem in obilico dobre glasbe. Petinšestdesetletni uglaševalec klavirjev Desmond O’Keeffe bi se lahko doma na kavču sladkal z limonino pito, ampak se odloči za posebno misijo – dostaviti sto let star klavir iz Londona v osnovno šolo v odmaknjeni budistični vasi sredi indijske Himalaje, kjer klavirja še nikoli niso videli, kaj šele slišali. Pot ga vodi skozi svet na robu sprememb, ki ga zaznamujejo tako spokojnost kot tudi stiske. Film je že zmagal na gorniškem festivalu v kanadskem Banffu ter prejel vrsto drugih festivalskih nagrad po vsem svetu.

Po projekciji filma ob 21.30 pa v Ljubljani razglasimo nagrajence 14. Festivala gorniškega filma. Mednarodna žirija, ki jo sestavljajo režiserka in novinarka Vida Valenčič, filmski ustvarjalec in fotograf Rožle Bregar ter nekdanji predsednik Ameriškega alpinističnega kluba in alpinist Jim Donini, bo podelila glavno nagrado mesta Domžale ter nagrade in pohvale po posameznih kategorijah filmov (alpinizem, plezanje, gore, šport in avantura ter gorska narava in kultura), posebno nagrado bo podelila tudi žirija RTV Slovenija v sestavi Andrej Otovčevič, Miha Lampreht in Miro Štebe.

Nagrajeni filmi bodo v soboto in nedeljo, 29. februarja in 1. marca, na ogled v Mestnem kinu Domžale, v soboto tudi v Linhartovi dvorani v Radovljici.

Vljudno vabljeni!