David Debeljak, plezalec in alpinist: Ozka previsna poč v strmi granitni steni (Dnevnik: Gorazd Suhadolnik)
David Debeljak, predstavnik novega vala slovenskega alpinizma, pleza v gorah od 15. leta, za sabo ima odprave v Pakistan in Kirgizijo, navdušen nad plezanjem po granitnih počeh pa je v navezi z Gašperjem Pintarjem januarja plezal v slovitih skalnih stolpih Patagonije. Diplomirani trener športnega plezanja, poklicni vodja postavljanja smeri v Plezalnem centru Ljubljana, prihaja poln svežih vtisov na oder Cankarjevega doma v Ljubljani, kjer bo imel v okviru Festivala gorniškega filma danes zvečer predavanje z naslovom Bedrca, ring locki in zvezdnato nebo.

Znani bodo nagrajenci 14. Festivala gorniškega filma (STA)
V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bodo po večerni projekciji filma Klavir v Zanskar razglasili nagrajence 14. Festivala gorniškega filma. Nagrajeni filmi bodo nato v Domžalah in Radovljici na ogled v soboto, v Domžalah še v nedeljo, ko se bo festival uradno zaključil. V tekmovalnem programu so tudi trije filmi slovenskih režiserjev.

Nočni obisk: Kazimir Drašlar – Mikec: Učna leta slovenskega himalajizma (1. program Radia Slovenija: Aleš Ogrin)
Na nočni obisk prihaja neutrudni raziskovalec višav, globin in živalstva Kazimir Drašlar – Mikec. Med njegove odmevnejše vzpone sodijo preplezana zahodna stena malega Druja, kjer je preplezal tudi Bonattijev steber, v slovenskih stenah pa ga je zaznamovala prva dokončana prvenstvena smer v Sfingi v Triglavski severni steni, ki jo je preplezal z Alešem Kunaverjem. Alpinistične odprave so ga odpeljale proti Svalbardu, Hindukušu in Anapurni II, na vrhu katere je stal leta 1969. S Kazimirjem Drašlarjem – Mikcem bomo po polnoči govorili o zgodovini slovenskega alpinizma in učnih letih slovenskega himalajizma.

Učna leta slovenskega himalajizma na gorniškem festivalu (PZS: Manca Ogrin)
Prve jugoslovanske alpinistične himalajske odprave (JAHO) Trisul 1960, Kangbačen 1965 ter Anapurna 1969, ki pomenijo učna leta slovenskega himalajizma in so bile pomembna odskočna deska za nadaljnje velike uspehe slovenskih alpinistov v Himalaji, smo 26. februarja ob arhivskih filmih in v družbi takratnih akterjev ganljivo in šaljivo podoživeli na 14. Festivalu gorniškega filma v Ljubljani.

Gorniški praznik (Lipov list: Suzana Kozel)
Ljubitelji alpinističnih, plezalnih in popotniških zgodb se v teh dneh družijo pred filmskim platnom. Odvija se 14. Festival gorniškega filma, ki s polnimi pljuči diha na več koncih naše države.

“Ko v Patagoniji poveš, da si iz Slovenije, se vsi takoj spomnijo Silva Kara” (MMC RTV Slovenija: Ksenja Tratnik)
“Apinizem je še dodatno fascinanten, ker si na krajih, ki so res izjemni, žene te ta raziskovalni duh. Mogoče je tisto steno nekdo že preplezal, ampak zate je neznana. Ni dosežek samo biti prvi, vsakdo v steni najde svoj izziv,” pravi David Debeljak, ki v petek predava na Festivalu gorniškega filma.

“Vedno poskušam priti na vrh, sem alpinist, in to mi je pomembno” (MMC RTV Slovenija: Gregor Valenčič)
Legendarni ameriški alpinist Jim Donini pri 76 letih še vedno prisega na nedotaknjene vrhove in prvenstvene vzpone, a zdaj zahtevnost plezanja prilagaja svoji starosti.

Jera Mušič: Vmes mi je zmanjkalo denarja (Žurnal24: Staša Pust)
Kot druga (uradna) Slovenka je lani šele 19-letna Jera Mušič prehodila več kot 3.500 kilometrov dolgo Apalaško pot in za to porabila zgolj 146 dni. >>> drugi del intervjuja

Zagnali so se koluti Festivala gorniškega filma (TV Slovenija, Odmevi: Matevž Brecelj)

Začenja se Festival gorniškega filma (TV Slovenija, Dnevnik: Alenka Bevčič)

Alpinistični gral Latok 1 nekoč in danes (Ekipa24)
Na 14. Festivalu gorniškega filma bodo v sredo, 26. februarja, v Cankarjevem domu v Ljubljani premierno predvajali kratki film Latok 1.

Preboj alpinistk (Večer)
14. Festival gorniškega filma med 24. februarjem in 1. marcem letos naseljuje s projekcijami ljubljanski Cankarjev dom, Mestni kino Domžale, celjski Mestni kino Metropol, Linhartovo dvorano v Radovljici in Kino Slovenska Bistrica. Maribora seveda ni, kar vnovič dokazuje manko mesta in pogubne posledice izločitve iz Art kino mreže.

Na tisoče obrazov veličastnih gora in ljudi na filmskem platnu (MMC RTV Slovenija: Ksenja Tratnik)
Ljubitelji gora, plezanja in drugih aktivnosti v naravi bodo teden gotovo izkoristili za obisk 14. Festivala gorniškega filma, ki bo v petih krajih postregel s 37 tekmovalnimi filmi, petimi zanimivimi predavanji in bogatim spremljevalnim programom.

S filmom Sladki rekviem se začenja Festival gorniškega filma (Radio Ognjišče, Kulturni utrinki: Jože Bartol, od 2:06)
S celovečernim filmom Sladki rekviem se v ljubljanskem Cankarjevem domu drevi začenja 14. Festival gorniškega filma.

Dobro jutro: Čas za Festival gorniškega filma (TV Slovenija: Špela Močnik)

Filmi o alpinizmu in plezanju (Mladina)
Štirinajsta edicija Festivala gorniškega filma bo ponudila 37 filmov iz 20 držav.

S projekcijo v CD začetek 14. Festivala gorniškega filma (STA)
Ljubljana, 24. februarja – S celovečercem Sladki rekviem v ljubljanskem Cankarjevem domu (CD) se drevi začenja 14. Festival gorniškega filma. Poleg v CD bo do 1. marca še v Mestni kino Domžale, celjski Mestni kino Metropol, Linhartovo dvorano v Radovljici in Kino Slovenska Bistrica v tekmovalnem programu prinesel 37 filmov iz 20 držav.

“Spoznaš, kako malo potrebuješ za življenje in še vseeno lahko živiš na polno” (Žurnal24: Staša Pust)
Kot druga (uradna) Slovenka je lani šele 19-letna Jera Mušič prehodila več kot 3.500 kilometrov dolgo Apalaško pot in za to porabila zgolj 146 dni.

Teden dni, v katerem bodo na svoj račun prišli ljubitelji alpinizma, plezanja in popotniških zgodb (Siol.net: Alenka Teran Košir)
Jutri se bo s projekcijo celovečernega filma z naslovom Sladki rekviem v Cankarjevem domu v Ljubljani začel 14. Festival gorniškega filma. Rdeča nit festivala so filmi o gorski kulturi in naravi, pečat pa mu bodo dodale ženske, protagonistke v več filmih. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji alpinističnih, plezalnih in popotniških zgodb – tako v filmih kot na predavanjih Jima Doninija, Jere Musič, Davida Debeljaka, Milana Romiha in Tomaža Jakofčiča ter spominskem večeru prvih himalajskih odprav.

»Treba je znati odgnati svojo zadnjo mučno preizkušnjo in se vrniti v boj« (Nedelo: Anja Intihar)
Ostalo je še nekaj draguljev, na katere lahko splezam, in to iskanje je tisto, kar me poganja naprej, pravi 76-letni ameriški alpinist Jim Donini.

Alpinist Milan Romih: S pravim prijateljem je tudi težka stena malce lažja (Večer: Zvezdana Bercko)
Alpinist iz Slovenske Bistrice se je z gorami seznanil v mladosti in jih nikoli ni nehal odkrivati. Želja po novih stenah, vrhovih in odpravah ga je peljala po evropskih in svetovnih gorstvih. Pred kratkim je izdal svojo drugo knjigo, Skozi trave oblakov. V njej se ljubezen do gora prepleta z ljubeznijo do prijateljev in dekleta. Kajti kogar gore začarajo in se ga polastijo, ne more več svobodno dihati, čeprav so prav gore zanj največja svoboda, melodija, smisel, zamaknjenost, poezija in tudi paradoks.

»Sem odvetnik Everesta, njegov goreči zagovornik« (Delo: Simona Bandur)
Alpinist in gorski vodnik Tomaž Jakofčič je sodeloval pri komercialni odpravi na Everest in se razpisal o izgorelosti med vrhunskimi športniki.

Festivalska mineštra z začimbami z vsega sveta (Delo: Anja Intihar)
Na 14. Festivalu gorniškega filma bodo letos vsebinsko prednjačili filmi o gorski kulturi in naravi. Močan pečat bodo dodale ženske protagonistke.

Gremo v Kino: 14. Festival gorniškega filma (Radio Slovenija: Tesa Drev, od 16:43)
Od ponedeljka do petka lahko v Ljubljani, Domžalah, Celju, Radovljici in Slovenski Bistrici obiščete 14. Festival gorniškega filma. O festivalu, ki ponuja najboljša sveža dela z gorniškimi vsebinami, se je Tesa Drev pogovarjala z njegovim direktorjem Silvom Karom.

Milan Romih, alpinist: Ko si mlad, obstajajo le stene in težke smeri (Dnevnik: Gorazd Suhadolnik)
Milan Romih iz Slovenske Bistrice je bil v osemdesetih letih eden najmočnejših slovenskih alpinistov. Bil je na treh osemtisočakih in 34 šesttisočakih. Je tudi pisatelj, Skozi trave oblakov je naslov njegovega drugega, pred kratkim izdanega romana, ki ga je posvetil pokojnima prijateljema, alpinistoma Slavku Svetičiču in Damjanu Vidmarju. Tudi o tem bo Romih govoril 25. februarja ob 20. uri na predavanju v okviru Festivala gorniškega filma v Cankarjevem domu.

Festival gorniškega filma (Gorenjski glas: Jasna Paladin)
Med 24. februarjem in 1. marcem bo na petih lokacijah na ogled 37 filmov in bogat spremljevalni program.

Sladki rekviem je zgodba brez konca (Delo: Zorana Baković)
Pavle Kozjek je prvi poslal v svet fotografije ubitega dekleta. Dragoceno si je ogledati film, ki nas opozarja na trpljenje nekega ljudstva, saj na to velikokrat pozabimo.

Od Trisula do Anapurn, Donini, Musičeva, Debeljak, Romih in Jakofčič (NaProstem.si: Maja Vojska)
Festival gorniškega filma slovensko občinstvo vsako leto razveseljuje z uglednimi gosti iz sveta alpinizma, plezanja in avanture – tako bo tudi letos.

Anton Sazonov – Tonač: “Velikokrat se mi je sanjalo o Kangbačenu, da grem na vrh” (MMC RTV Slovenija: Ksenja Tratnik)
Intervju s prejemnikom nagrade PZS-ja za življenjsko delo, članom jugoslovanske alpinistične himalajske odprave na Kangbačen in Anapurno II in IV: “Vstal sem ob štirih zjutraj, šel hitro s kolesom z Viča na grad, kjer so Šance. Malo sem potreniral, ob 6.00 sem bil pa že v službi. Ob 14.00 pa znova na kolo, na Turnc, pa spet malo potrenirat, na kolo in domov.”

Jim Donini, ameriška legenda plezanja: Tisti, ki nas neustavljivo vleče v najbolj oddaljene konce sveta, vemo, kam gremo (Dnevnik: Gorazd Suhadolnik)
Avantgarda velikih sten, ameriški alpinist Jim Donini, je leta 1976 opravil prvi pristop na granitni stolp Torre Egger v Patagoniji. Čez dve leti je s soplezalci doživel avanturo na Latoku I, o kateri se še zdaj govori – do vrha jim je zmanjkalo le 150 višinskih metrov. Nekdanji predsednik Ameriškega alpinističnega kluba pri 76 letih starosti še ne da miru, nenehno se vrača v granitne stene in raziskuje tam, kamor še nihče ni šel. Donini, ki živi z ženo Angelo v gorah San Juana v koloradskem delu Skalnega gorovja in preživlja zime v Patagoniji, bo konec februarja gost Festivala gorniškega filma. V živo ga bo mogoče poslušati v ljubljanskem Cankarjevem domu.

20-letnica po Apalaški poti: 3.500 kilometrov divjine, dež, huda lakota in nevarne kače (Kanal A, Svet: Foška Veronika Šaina)
Jera Musič je 20-letna pohodnica in pustolovska odvisnica, ki se je podala na popotniški podvig – naporno in odročno Apalaško pot je prehodila v štirih mesecih, čeprav večina izkušenih pohodnikov zanjo potrebuje dva meseca več, in tako postala prva in najmlajša Slovenka, ki je v celoti prehodila to nepredstavljivo dolgo pešpot.

Obeta se še en izjemen Festival gorniškega filma (Dnevne novice)
Bliža se letošnji Festival gorniškega filma, ki bo v svoji 14. izvedbi obiskal Ljubljano, Domžale, Celje, Radovljico in Slovensko Bistrico. Med 24. februarjem in 1. marcem bo na teh lokacijah na ogled kar 37 filmov o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi, s svojimi gorskimi zgodbami pa se bo predstavilo tudi 5 predavateljev.

14. Festival gorniškega filma čez mesec dni (Domžalec.si: Miha Ulčar)
Konec februarja vse poti vodijo na Festival gorniškega filma, ki bo v svoji 14. izvedbi gostoval v Ljubljani, Domžalah, Celju, Radovljici in Slovenski Bistrici. Med 24. februarjem in 1. marcem bo na ogled 37 filmov o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi, z obiskovalci festivala bo svoje zgodbe delilo pet predavateljev.

Pohodnica Jera Musič: Cilj je, da si tam (Nedelo: Jana Zupančič Grašič)
146 dni, 3527 kilometrov gor in dol, dež, sonce, dve majici, dvoje hlače, dva para nogavic in čevljev, štirje medvedi, tri klopotače, žulji in vedno premalo hrane.

Nočni obisk: Tomaž Jakofčič, vrhunski alpinist in gorski vodnik (1. program Radia Slovenija: Aleš Ogrin)
“Strast do gora in alpinizma je bila v meni, od kar vem zase in ni minila do danes. Niti malo,” zase pravi vrhunski alpinist in gorski vodnik Tomaž Jakofčič. Trajni ljubezni do skalnih sten so izmenično prihajale na pot najvišje gore Himalaje, strme ledne in kombinirane smeri in turne smuči. V več kot tridesetih letih ukvarjanja z alpinizmom se je nabralo ogromno smeri in zgodb, o katerih gost nočnega obiska Tomaž Jakofčič govori s ponosom. Nekatere izmed njih boste slišali po polnoči.

Alpinizem je raziskovanje, notranje in zunanje | pogovor z Jimom Doninijem (Planinski vestnik: Mire Steinbuch)
Štirje sošolci v prvem letniku kolidža so se pozno ponoči z avtom vračali iz hribovja Poconos v Pensilvaniji. Voznik je bil zaspan in na nekem mostu je avto zaneslo v ograjo. V nesreči je eden od sošolcev umrl. Za volanom je bil Jim Donini (1943), ki ga je smrt prijatelja tako pretresla, da je pustil študij in za dve leti podpisal pogodbo z vojsko. Tam sta bila dva britanska inštruktorja, ki sta nekega dne na rob stene namestila top rope. Že prvič, ko je varovan z vrvjo preplezal steno, je Jim odkril svoj naravni občutek za skalo. Ko mu je po dveh letih pogodba potekla, je nadaljeval s študijem. Ker je začel resno plezati, je diplomiral šele čez nekaj let.

Gymnasium: Jera Musič po Apalaški poti (1. program Radia Slovenija: Aleš Ogrin)
19-letnica je kot prva Slovenka prehodila 3500 kilometrov dolgo pot, ki vodi skozi 14 zveznih držav v ZDA.

Jera Musič: 19-letna Slovenka, ki je prehodila Apalaško pot (Delo, Ona: Nika Vistoropski)
Apalaška pot, nepredstavljivih 3500 kilometrov, je zajeten zalogaj sam po sebi. A ko človek sliši, da jo je prehodilo mlado dekle, postane izziv še toliko bolj zanimiv. Devetnajstletna Ljubljančanka Jera Musič se je pravkar vrnila domov. Z nami je delila svoje izkušnje s te veličastne pešpoti.