Gostje na filmskih projekcijah v Cankarjevem domu

Celovečerni film Sladki rekviem, ki predstavlja usodo tibetanskih beguncev, danes ob 20. uri v Cankarjevem domu uradno odpira 14. Festival gorniškega filma, ki od 24. februarja do 1. marca vabi v Ljubljano, Domžale, Celje, Radovljico in Slovensko Bistrico. Na projekcijah filmov se nam pridružijo številni gostje.

Smučanje po ognjenem obroču

14. Festival gorniškega filma začenjajo filmske projekcije v ljubljanskem Cankarjevem domu ob 16. uri na čelu z Edspedicijo o 24-urnem podvigu Eduarda Žalarja od podvodnega do zimskega Triglava, protagonist se nam bo pridružil tudi na projekciji in v živo predstavil svojo zgodbo o enem vdihu, kolesu in najvišji gori. Celovečerni film Sladki rekviem, ki skozi zgodbo glavne junakinje Dolkar ganljivo in dramatično predstavlja usodo tibetanskih beguncev, danes, 24. februarja, ob 20. uri v Cankarjevem domu uradno odpira 14. Festival gorniškega filma. V torek bo na ogled tudi v Mestnem kinu Metropol v Celju in v sredo v Linhartovi dvorani v Radovljici.

V sredo, 26. marca, bo v Cankarjevem domu na projekciji filma Latok 1 Urške Pribošič, v katerem spremljamo slovensko-britansko navezo Aleša Česna, Luke Stražarja in Toma Livingstona pri vzponu v severnem ostenju karakorumskega sedemtisočaka, za katerega so prejeli tudi zlati cepin, z nami alpinist Aleš Česen.

Četrkovo Smučanje po ognjenem obroču Mihe Deisingerja in Ivice Kostelića, zgodbo o štirih prijateljih, ki se podajo na smučarsko pustolovščino daleč v osrčje Islandije, bomo v Ljubljani (po)doživeli v družbi bovškega freeride smučarja Mateja Bradaškje, snemalca Mihe Deisingerja ter alpinističnega inštruktorja, plezalca, turnega smučarja in fotografa Jana Podgornika.

V petek, 28. februarja, se nam na projekciji dokumentarnega filma Klavir v Zanskar, tople zgodbe, začinjene z angleškim humorjem in dobro glasbo, v Cankarjevem domu pridružita režiser Michał Sulima in producent Jarek Kotomski. Film je na sporedu v Linhartovi dvorani ob 20. uri, ob 21.30 pa razglasimo nagrajence 14. Festivala gorniškega filma.

V spremljevalnem programu bo mogoče ob arhivskih posnetkih in v družbi takratnih akterjev podoživeti slovensko oranje himalajske ledine Od Trisula do Anapurn na prvih jugoslovanskih alpinističnih odpravah (JAHO) Trisul (1960), Kangbačen (1965) in Anapurna II in IV (1969), si ogledati Kino koncert, neme filme z živo glasbo, ter spoznati slovensko šolo za nepalske gorske vodnike v Manangu.

Slovensko občinstvo bo prisluhnilo tudi petim odličnim predavateljem. Američan Jim Donini se že več kot pol stoletja vrača k navpičnim granitnim stolpom Karakoruma in Patagonije, kjer so legendarne njegove avanture na Latoku 1 in Torre Eggerju, na vrh katerega je opravil celo prvi vzpon. Jera Musič bo obudila spomine, kako je lani pri rosnih 19 letih kot prva Slovenka prehodila 3500 kilometrov dolgo Apalaško pešpot, s plezalcem Davidom Debeljakom bomo doživeto raziskovali strme stene po vsem svetu in zrli v zvezdno nebo, Milan Romih bo predstavil svojo bogato alpinistično pot in nov roman Skozi trave oblakov, Tomaž Jakofčič pa prelomne vzpone in odprave, ki so krojili njegov alpinizem, filozofijo in način življenja.