Predavanja


Aleš Česen in Luka Stražar: Latok I

Kategorija: Predavanja

Karakorumski sedemtisočak Latok I je v zadnjih štirih desetletjih ostal neizpolnjen cilj več kot 25 alpinističnih odprav z vsega sveta, slovenskima alpinistoma Alešu Česnu in Luki Stražarju ter Britancu Tomu Livingstonu pa je lani uspelo preplezati prvenstveno 2400-metrsko smer v severnem ostenju Latoka I in se 9. avgusta 2018 povzpeti na 7145 metrov visok vrh ter se tako v zgodovino vpisati z drugim vzponom na ta pakistanski sedemtisočak in prvim uspešnim vzponom s severne strani. Štirideset let neuspelih poizkusov je okrog gore zgradilo veliko zgodovine in jo umestilo med enega bolj zaželenih ciljev v svetovnem alpinizmu. Aleš in Luka bosta na predavanju odstrla svoje doživljanje odprave in pogled na poletne dni v pakistanskem Karakorumu.


Andrej Štremfelj: Everest pred 40 leti

Kategorija: Predavanja

13. maja 1979 sta se v alpinistično zgodovino vpisala Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik, ki sta kot člana 25-članske jugoslovanske odprave pod vodstvom Toneta Škarje kot prva Slovenca stopila na najvišjo goro sveta. Dva dni pozneje so vrh dosegli še Stane Belak – Šrauf, Hrvat Stipe Božić in vodja šerp, Nepalec Ang Phu. Moštvo je poleg 25 alpinistov štelo še prav toliko višinskih nosačev ter za vzpon potrebovalo neverjetnih dvajset ton opreme. Največji svetovni himalajski poznavalci še danes priznavajo, da je slovenska (takrat še jugoslovanska) smer na Everest (8848 m) najtežja od enajstih, do danes preplezanih na goro gora. Na predavanju se pridružijo tudi preostali še živeči člani legendarne alpinistične odprave.


Colin Haley: Športni alpinizem

Kategorija: Predavanja

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku in bo simultano prevajano v slovenščino.

Začetki Colinovega plezanja so bili povsem stare šole: statična vrv okoli pasu, brez čelade in z derezami iz sedemdesetih, danes pa je znan predvsem po velikih in tehnično zahtevnih vzponih na Aljaski, v Kanadi in Patagoniji, kjer so gore strme in lepe, toda brez birokracije in dragih dovoljenj, ki so potrebna za plezanje v Himalaji. Američan pleza od malih nog in že v ranem otroštvu je spoznal ključne elemente alpinizma – navdušenje, napor, utrujenost, strah, tesnobo in končno sprostitev ter veliko zadovoljstvo. Kljub številnim prvenstvenim smerem v Patagoniji, Karakorumu in na Aljaski je najbolj ponosen na vzpone, kjer ni odkrival novih linij: prvi solo vzponi na Aguja Standhardt, Punta Herron, Torre Egger, Mt. Waddington, v smeri Infinite Spur in v severnem stebru Begguye (Mt. Hunter), ogromno pa mu pomeni tudi hiter vzpon v Cassinovem razu (Denali) in prečenje skupine Torre z Alexom Honnoldom v manj kot 21 urah.


Hansjörg Auer: Povsem običajno

Kategorija: Predavanja

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku in bo simultano prevajano v slovenščino.

Avstrijski alpinist Hansjörg Auer čuti neustavljivo strast do solo plezanja, zato se v njegovi družbi obeta popotovanje od zimskih alpskih vršacev do nepalskih in pakistanskih vrhov: solo plezanje v Alpah, tudi soliranje znamenite smeri Riba v Marmoladi, preseganje meja ob poskusu v severovzhodni steni Mašerbruma (7821 m), mogočni prvenstveni vzpon na Kunyang Chhish East (7400 m) v Karakorumu in neverjeten prvenstveni vzpon po južni steni Nilgirija (6839 m) v Himalaji, ki je spremenil njegovo perspektivo plezanja, sledila sta še vzpon v severni steni Gimmigela East (7005 m) in solo vzpon po še nepreplezani zahodni steni Lupghar Sar West (7157 m). Najtemnejši trenutek v svojem življenju je doživel na južnem vrhu Nilgirija, živi spomini pa lahko sprožijo močna čustva.


Klemen Bečan: Plezalni popotnik

Kategorija: Predavanja

Plezanje je bilo Klemnova ljubezen na prvi pogled in še danes diha s plezanjem in živi zanj. Pri 15 letih je postal svetovni mladinski prvak, leta 2008 pa stopil na najvišjo stopničko na tekmi svetovnega pokala v Kranju. Bolj kot na tekmah je vedno užival v naravnih stenah in plezalnih potovanjih po vsem svetu. Privlačijo ga vse vrste plezanja, iskanje novih ali že pozabljenih plezališč ter opremljanje novih smeri. Kot prvi Slovenec je na pogled premagal smer z oceno 8c, z rdečo piko pa je priplezal do 9a+. V Drašnicah v Dalmaciji je opremil in kot prvi preplezal najtežjo večraztežajno smer v tem delu Evrope, 220 metrov dolgo smer Roctrip z oceno 8c+. Trenutno veliko časa in energije posveča učenju nadebudnih plezalcev in jim pomaga pri napredovanju na plezalnih izletih po vsej Evropi.


Marija Jeglič: Povratna zanka

Kategorija: Predavanja

Marija Jeglič je 27-letna perspektivna alpinistka, članica Slovenske mladinske alpinistične reprezentance (SMAR) z zavidljivo bero vrhunskih vzponov. Na predavanju bo odprla vpogled v svojo zgodbo, v povezavo med dogodki, ki so jo peljali od otroškega “visenja v štriku” do osvajanja raznovrstnih gora, sten in lednih slapov po širnem svetu. Občudujočo plezalno raven in izkušnje je iz športnega plezanja prenesla v hribe, prirojena strast po raziskovanju pa jo kliče v odkrivanje novih sten in linij, kjer se je treba soočiti s trenutnim in sproti iskati rešitve. “Ogromno življenjskih skrivnosti lahko doumeš ravno v hribih, kjer se naučiš ceniti in biti hvaležen za to, kar imaš, tudi v življenju na trdnih tleh,˝ poudarja iskriva in neustavljiva ljubiteljica navpičnice.


Okrogla miza: Vrtanje – klin ali svedrovec?

Kategorija: Predavanja

Vrtati ali ne vrtati? Biti ali ne biti? Aktualna problematika je bila pri nas že večkrat na sporedu in že hiter pregled tujih plezalno-alpinističnih portalov in forumov nakazuje isto dilemo tudi v tujini. Komisija za alpinizem Planinske zveze Slovenije odpira javno razpravo na temo vrtanja v gorah. Radi bi soočili oba pola, da predstavita svoja stališča, ideje in poglede. 

Vstop na dogodek je prost. Brezplačne vstopnice lahko dvignete na blagajni Cankarjevega doma ali jih naročite prek spleta.


Pogovor, Rado Kočevar: Tista lepa leta

Kategorija: Predavanja

Predstavitev knjige in pogovor z avtorjema

Iskrivi in dobrodušni devetdesetletnik Rado Kočevar pripoveduje, kako so ga pred skoraj petinsedemdesetimi leti tako očarale gore, da je postal eden najboljših alpinistov svojega časa. Spomini plezalca, zbrani v knjigi Tista lepa leta – Spomini Rada Kočevarja (izšla pri Planinski založbi), so ožarjeni z mladostno svetlobo in so pristen in zanesljiv pogled na prvo povojno generacijo. Tako začenjamo prav razumevati tedanje uspehe, ki nas navdajajo z zasluženim spoštovanjem in občudovanjem. Pogovor ob knjigi z avtorjem in soavtorico ter urednico knjige Mojco Volkar Trobevšek bo odstrl pogled v skoraj desetletje nastajanja knjige in zbrane popeljal za skoraj stoletje nazaj v zgodovino.

Vstop na dogodek je prost. Brezplačne vstopnice lahko dvignete na blagajni Cankarjevega doma ali jih naročite prek spleta.


Filmi


A. O. – V Coni
24min

Leto: 2018
Država: Nemčija
Trajanje: 24 min
Režiser: Jochen Schmoll
Kategorija: Plezanje

Adam Ondra je eden najboljših plezalcev našega časa. Preplezal je Silence, najtežjo smer na svetu, pa tudi Dawn Wall v El Capitanu, za katero je potreboval le osem dni. Sta fizična moč in vzdržljivost skrivnost njegovega uspeha? Ali pa gre tudi za psihično moč, ki ga žene, da pleza 8a z zavezanimi očmi?

V sklopu z:
Viacruxis, 11′

Utrinki iz Drašnic, 25′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, ponedeljek, 18. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, četrtek, 21. 2. ob 20:00

Avstralska avantura
27min

Leto: 2018
Država: Avstralija
Trajanje: 27 min
Režiser: Matthew Newton
Kategorija: Gore, šport in avantura

Pet prijateljev s telesnimi okvarami se loti kolesarjenja od jezera Eyre do 2.150 kilometrov oddaljenega Mt. Kosciuszka, česar pred njimi ni poskušal še nihče. Le kaj bi lahko šlo narobe?

V sklopu z:
Ramsayjeva runda, 20′
Kolesarska dirka Tour Divide, 39′


Bayandalai – gospodar tajge
11min

Leto: 2018
Država: Španija
Trajanje: 11 min
Režiser: Aner Etxebarria in Pablo Vidal
Kategorija: Gorska narava in kultura

V svoji jurti globoko v osrčju tajge se Bayandalai – starešina plemena Dukhas – sprašuje o življenju in smrti v največjem gozdu na svetu. Bayandalai je zadnji veliki pastir severnih jelenov, ki živijo v tajgi.

V sklopu z:
Cesta sprememb, 52′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, torek, 19. 2. ob 20:00
Mestni kino Metropol Celje, sreda, 20. 2. ob 18:00

Cerro Kishtwar – ledena zgodba
33min

Leto: 2018
Država: Švica
Trajanje: 33 min
Režiser: Julian Zanker
Kategorija: Alpinizem

Štirinajstega oktobra 2017 so Stephan Siegrist, Julian Zanker in Thomas Huber stopili na vrh granitnega velikana v Kašmirju. Bili so šele četrta naveza na vrhu, kamor so se povzpeli po spektakularni prvenstveni smeri v osrednjem delu dotlej nepreplezane severozahodne stene.

V sklopu z:
Viacruxis, 11′

Marcel na vrhuncu moči, 25′


Na sporedu:

Cesta sprememb
52min

Leto: 2017
Država: Francija
Trajanje: 52 min
Režiser: Jean-Michel Corillion
Kategorija: Gorska narava in kultura

Zanskar je starodavno kraljestvo v osrčju Himalaje, kjer odrezanih od sveta živi 12.000 ljudi. Toda neki posameznik se je odločil, da bo zgradil cesto. Ni gradbenik, milijonar ali vizionar; ime mu je Tsultrim Chonjor, star je 78 let in je budistični menih.

V sklopu z:
Bayandalai – gospodar tajge, 11′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, torek, 19. 2. ob 20:00
Mestni kino Metropol Celje, sreda, 20. 2. ob 18:00

Dawn Wall
100min

Leto: 2018
Država: ZDA
Trajanje: 100 min
Režiser: Josh Lowell in Peter Mortimer
Kategorija: Plezanje

Januarja 2015 sta Tommy Caldwell in Kevin Jorgeson očarala svet s plezanjem v 900-metrski smeri Dawn Wall v dolini Yosemite. V steni sta preživela več tednov in mediji po vsem svetu so bili na trnih. A za Tommyja je bil Dawn Wall več kot le vzpon: to je bil vrhunec dolgoletnih prizadevanj in številnih premaganih težav.


Dežela kraljice Maud
27min

Leto: 2018
Država: ZDA
Trajanje: 27 min
Režiser: Cedar Wright in Taylor Keating
Kategorija: Alpinizem

Sanjska ekipa šestih vrhunskih plezalcev odhaja na odpravo na eno zadnjih območij, ki so plezalsko še neraziskana. Njihov cilj so odročni ledeni stolpi v Deželi kraljice Maud na Antarktiki, kamor le redko zaide človeška noga. Za plezanje v divjini na dnu sveta bodo potrebovali ogromno odrekanja in volje.

V sklopu z:
Odprava na konec sveta, 48′


Na sporedu:
Mestni kino Metropol Celje, torek, 19. 2. ob 18:00
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, sreda, 20. 2. ob 20:00
Mestni kino Domžale, petek, 22. 2. ob 20:00
Kino Radol'ca, petek, 22. 2. ob 18:00

Era Adama Ondre
45min

Leto: 2018
Država: ZDA
Trajanje: 45 min
Režiser: Josh Lowell
Kategorija: Plezanje

Tu in tam se pojavi športnik, ki obstoječe norme postavi na glavo. Adam Ondra, petindvajsetletnik iz Češke, premika meje človeških zmogljivosti. Era Adama Ondre je intimno popotovanje z enim največjih športnikov našega časa, ki je na vrhuncu svojih moči.

V sklopu z:
GreGor, 35′

 


Free Solo
99min

Leto: 2018
Država: ZDA
Trajanje: 99 min
Režiser: Jimmy Chin in Elizabeth Chai Vasarhelyi
Kategorija: Plezanje

Fantastičen, intimen in brezkompromisen portret solista Alexa Honnolda, ki se pripravlja na uresničitev življenjskih sanj: vzpon preko najbolj slavne stene na svetu, 900-metrskega El Capitana v dolini Yosemite … Brez vrvi. To je bil eden največjih športnih dosežkov vseh časov, z njim pa je Honnold postavil ultimativen standard: popolnost ali smrt.

Vstopnice za predvajanje filma v ponedeljek v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma ob 20:00 in 22:00 so že razprodane.

Dogovorili smo se še za tretjo projekcijo, ki bo na sporedu v torek, 19. 2. 2019, ob 22:00 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

 


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, torek, 19. 2. ob 22:00
Mestni kino Metropol Celje, ponedeljek, 18. 2. ob 20:00
Kino Radol'ca, ponedeljek, 18. 2. ob 20:00

GreGor
35min

Leto: 2019
Država: Slovenija
Trajanje: 35 min
Režiser: Miha Kačič, Tine Škrbec in Aliash Tepina
Kategorija: Plezanje

Predpremiera.

Dokumentarni film GreGor oriše življenjsko pot Gregorja Selaka, vrhunskega športnega plezalca, ki mu je zgodaj v karieri zmanjkalo motivacije, a se je po srečanju z neizogibno usodo uspel vrniti na zmagovalno stopničko (življenja).

V sklopu z:
Era Adama Ondre, 45′


Hitrost
20min

Leto: 2018
Država: ZDA
Trajanje: 20 min
Režiser: Peter Mortimer
Kategorija: Plezanje

Ko je bilo uradno potrjeno, da bo plezanje leta 2020 postalo del olimpijske družine, je bil to velik trenutek za plezalni šport. Toda mnogi plezalci so bili zgroženi ob novici, da bo ena izmed treh disciplin na olimpijadi tudi … hitrost.

V sklopu z:
Iskanje božičnega drevesa, 15′
Odločitve, 21′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, torek, 19. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, torek, 19. 2. ob 20:00
Mestni kino Domžale, sreda, 20. 2. ob 20:00

Iskanje božičnega drevesa
15min

Leto: 2017
Država: Kitajska
Trajanje: 15 min
Režiser: Lie Feng
Kategorija: Plezanje

Univerzitetni profesor, ki išče umik pred rutino vsakdanjega življenja na Kitajskem, in skrivnosten leden slap, za katerega nihče ne ve, kje je. To sta osnovni sestavini zgodbe o neuspešnih iskanjih, ki nazadnje privedejo do izpolnjujočega vzpona.

V sklopu z:
Hitrost, 20′
Odločitve, 21′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, torek, 19. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, torek, 19. 2. ob 20:00
Mestni kino Domžale, sreda, 20. 2. ob 20:00

Kolesarska dirka Tour Divide
39min

Leto: 2018
Država: Škotska
Trajanje: 39 min
Režiser: Lee Craigie
Kategorija: Gore, šport in avantura

Rickie Cotter in Lee Craigie sta brez kakršne koli zunanje pomoči prekolesarili več kot 4.400 kilometrov dolgo traso dirke, ki poteka od Kanade do ameriško-mehiške meje. Film je portret tega navdihujočega popotovanja. Strah pred neuspehom pogosto ustavi marsikatero pustolovščino, še preden se ta prav začne; kaj pa, če je pri vsem skupaj najzanimivejši prav neuspeh?

V sklopu z:
Avstralska avantura, 27′
Ramsayjeva runda, 20′


Leming – mali velikan s severa
49min

Leto: 2017
Država: Švedska/Nemčija
Trajanje: 49 min
Režiser: Zoltan Török
Kategorija: Gorska narava in kultura

Ekološki triler o eksploziji populacije lemingov, ki sproži domino efekt na vse živali in rastline nordijskih pokrajin. Sledi dramatičen vrhunec s popolnim kolapsom populacije, ki vodi v nenadno pomanjkanje hrane za vse plenilce.

V sklopu z:
Oktober v Mongoliji, 19′

 


Na sporedu:
Mestni kino Metropol Celje, četrtek, 21. 2. ob 18:00
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, petek, 22. 2. ob 18:00
Mestni kino Domžale, petek, 22. 2. ob 18:00

Lukomir, moj dom
62min

Leto: 2018
Država: Slovenija
Trajanje: 62 min
Režiser: Manca Filak in Žiga Gorišek
Kategorija: Gorska narava in kultura

Etnografski film Lukomir, moj dom prikazuje življenje starejšega para, Tidže in Hismeta Čomor. Lukomir je najvišje ležeča vas v Bosni in Hercegovini, leži na pobočjih Bjelašnice na višini slabih 1500 metrov, omenjeni par pa tam še vedno živi na tradicionalen pašniški način.


Mama
45min

Leto: 2017
Država: Poljska
Trajanje: 45 min
Režiser: Wojtek Kozakiewicz
Kategorija: Plezanje

Športna plezalka in mati dveh otrok si po dvajsetih letih strastnega plezanja postavi nov cilj: preplezati smer, ki je ni zmogla še nobena ženska. Spoznajte zgodbo Kinge Ociepke-Grzegulske, ene najpomembnejših imen poljskega športnega plezanje v zadnjih dveh desetletjih.

V sklopu z:
V svetlobi zvezd, 52′


Manaslu
120min

Leto: 2018
Država: Avstrija
Trajanje: 120 min
Režiser: Gerald Salmina
Kategorija: Alpinizem

Film temelji na življenjski zgodbi Hansa Kammerlanderja, ki je zaslovel leta 1996 z najhitrejšim vzponom na Everest: 16 ur in 40 minut. Najbolj boleč trenutek njegovega življenja pa je nastopil leta 1991 na Manasluju, kjer je v tragični nesreči izgubil dva najboljša prijatelja.


Marcel na vrhuncu moči
25min

Leto: 2017
Država: Švica
Trajanje: 25 min
Režiser: Nicolas Falquet
Kategorija: Plezanje

Marcel Remy, oče znanih švicarskih plezalcev Clauda in Yvesa Remyja, se bliža 95. rojstnemu dnevu, kljub temu pa prepleza legendarno, 450 metrov visoko zahodno steno Miroir de l’Argentine v zahodni Švici.

V sklopu z:
Viacruxis, 11′

Cerro Kishtwar – Ledena zgodba, 33′ 


Na sporedu:

Nagrajeni filmi: Dawn Wall (Domžale, nedelja, 18:00)
100min

Trajanje: 100 min
Kategorija: Filmi

Na sporedu:
Mestni kino Domžale, nedelja, 24. 2. ob 18:00

Nagrajeni filmi: Dawn Wall (Radovljica, sobota, 18:00)

Kategorija: Filmi

Na sporedu:
Kino Radol'ca, sobota, 23. 2. ob 18:00

Nagrajeni filmi: Free Solo (Domžale, nedelja, 20:00)

Kategorija: Filmi

Na sporedu:
Mestni kino Domžale, nedelja, 24. 2. ob 20:00

Nagrajeni filmi: Manaslu (Domžale, sobota, 20:00)

Kategorija: Filmi

Na sporedu:
Mestni kino Domžale, sobota, 23. 2. ob 20:00

Nagrajeni filmi: Manaslu (Radovljica, sobota, 20:00)

Kategorija: Filmi

Na sporedu:
Kino Radol'ca, sobota, 23. 2. ob 20:00

Nepoškodovane
52min

Leto: 2018
Država: Slovenija
Trajanje: 52 min
Režiser: Rožle Bregar, Matic Oblak, Miha Avguštin
Kategorija: Gorska narava in kultura

Balkanski polotok je dom zadnjih divjih rek Evrope, ki podpirajo izjemno pester rastlinski in živalski svet ter zdrave in nedotaknjene ekosisteme. Te reke so Nepoškodovane – čiste, divje in nezajezene. A z več kot 2.700 načrtovanimi jezovi korupcija in pohlep kruto posegata v te zadnje koščke evropske divjine.

V sklopu z:
Onkraj stereotipov, 8′


Na sporedu:

Odločitve
21min

Leto: 2017
Država: Nemčija
Trajanje: 21 min
Režiser: Teresa Hoerl
Kategorija: Plezanje

Steph Davis je BASE skakalka in ena najbolj znanih plezalk na svetu. S prvenstvenimi smermi od Patagonije do Kolorada je pokazala, česa so zmožne ženske v tem športu, predvsem pa je vedno uživala v svobodi, ki jo nudita plezanje in skakanje. A ta strast je povzročila tudi veliko žalost, saj je njen mož Mario Richard leta 2013 umrl pri skoku v italijanskih Dolomitih.

V sklopu z:
Iskanje božičnega drevesa, 15′
Hitrost, 20′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, torek, 19. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, torek, 19. 2. ob 20:00
Mestni kino Domžale, sreda, 20. 2. ob 20:00

Odprava na konec sveta
48min

Leto: 2018
Država: Velika Britanija
Trajanje: 48 min
Režiser: Alastair Lee
Kategorija: Gore, šport in avantura

1600 km, 200+ kg, 60 dni, 1 neverjetna gora. Film o drznih sanjah Lea Houldinga, ki želi preplezati najbolj odročno goro na svetu: Spectre na Antarktiki. To je zgodba o želji, avanturi in trudu, ki razkriva manj znana dejstva in zgodovino bele celine, pa tudi prigode iz ostalih raziskovanj navpičnega sveta.

V sklopu z:
Dežela kraljice Maud, 27′


Na sporedu:
Mestni kino Metropol Celje, torek, 19. 2. ob 18:00
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, sreda, 20. 2. ob 20:00
Mestni kino Domžale, petek, 22. 2. ob 20:00
Kino Radol'ca, petek, 22. 2. ob 18:00

Oktober v Mongoliji
19min

Leto: 2017
Država: Italija
Trajanje: 19 min
Režiser: Mario Nardin
Kategorija: Gorska narava in kultura

Govedo je še danes največje bogastvo Mongolije, zima pa največja nevarnost za njeno gospodarstvo. Zimski mraz vsako leto ubije na milijone živali. Za nomadske mongolske pastirje iz okolice Altaja je oktober prehodni mesec, ki oznanja začetek dolge zime.

V sklopu z:
Leming – mali velikan s severa, 49′


Na sporedu:
Mestni kino Metropol Celje, četrtek, 21. 2. ob 18:00
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, petek, 22. 2. ob 18:00
Mestni kino Domžale, petek, 22. 2. ob 18:00

Onkraj stereotipov
8min

Leto: 2018
Država: Slovenija
Trajanje: 8 min
Režiser: Tina Lagler
Kategorija: Gore, šport in avantura

Kolesarska pustolovščina osmih deklet, ki s podiranjem stereotipov dokazujejo, da so tudi dekleta kos vsakemu prepotenemu kilometru. S polno mero radovednosti, energije in strasti do kolesarjenja so se poleti 2018 podale na 300 kilometrov dolgo pot po Sloveniji, na kateri so dokazale, da znajo za vse potrebno poskrbeti brez moške roke in predvsem – čisto same.

V sklopu z: 
Nepoškodovane, 52′


Na sporedu:

Ramsayjeva runda
21min

Leto: 2018
Država: Škotska
Trajanje: 21 min
Režiser: Claire in Dave MacLeod
Kategorija: Gore, šport in avantura

Ameriška ultramaratonka Alicia Hudelson se loti ene najtežjih tekaških preizkušenj na Škotskem – 24 vrhov in več kot 8.500 višinskih metrov v manj kot 24 urah. Podvig je do zdaj uspel le 99 posameznikom, med katerimi so le štiri ženske.

V sklopu z:
Avstralska avantura, 27′
Kolesarska dirka Tour Divide, 39′


Sorodni duši
30min

Leto: 2017
Država: Nemčija
Trajanje: 30 min
Režiser: Christian Schmidt
Kategorija: Alpinizem

Simone Moro in Tamara Lunger sta nenavaden par, a kljub razliki v letih sta imela podobne cilje in jasno začrtani vlogi: on izkušen mentor, ona navdušena učenka. Toda na Kangčendzengi, kjer sta poskušala opraviti najvišje prečenje kakšnega osemtisočaka, sta se njuni vlogi začeli spreminjati.

V sklopu z:
Zeleni Everest, 53′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, torek, 19. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, sreda, 20. 2. ob 20:00
Kino Radol'ca, četrtek, 21. 2. ob 20:00

Sveta gora
86min

Leto: 2018
Država: Nemčija
Trajanje: 86 min
Režiser: Reinhold Messner
Kategorija: Alpinizem

Gola, mogočna, navpična in ledena zahodna stena Ama Dablama v Nepalu. Smrtonosen plaz je razblinil sanje štirih Novozelandcev, ki so poskušali prvi preplezati ta 2000-metrski zid. Za enega se je končalo s smrtjo, trije pa so obviseli na sidrišču nad 1500-metrskim prepadom.


Tekači
72min

Leto: 2017
Država: Poljska
Trajanje: 72 min
Režiser: Łukasz Borowski
Kategorija: Gore, šport in avantura

Vdih, izdih. Srce neusmiljeno razbija. Utrujene mišice trpijo ob vsakem koraku. Izziv, ki presega človeške zmogljivosti. 240 kilometrov. 52 ur nenehnega boja z gorsko traso in mejami telesa in duha. Film Tekači je vpogled v globine človekove želje po doseganju nedosegljivega.


Utrinki iz Drašnic
25min

Leto: 2018
Država: Slovenija
Trajanje: 25 min
Režiser: Anja Bečan
Kategorija: Plezanje

Zgodba o Klemnovem razvoju plezanja v Drašnicah in o novi najtežji večraztežajni smeri na Hrvaškem z imenom Roctrip (8c+). Kar 250 metrov visok previs, obdarjen z neverjetnimi kapniki in navpično sivo steno, je tik ob Jadranskem morju nad lepo vasico Drašnice v Dalmaciji.

V sklopu z:
Viacruxis, 11′ 

A. O. – V Coni, 25′

 


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, ponedeljek, 18. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, četrtek, 21. 2. ob 20:00

V svetlobi zvezd
52min

Leto: 2017
Država: Francija
Trajanje: 52 min
Režiser: Mathieu Le Lay
Kategorija: Alpinizem

V jasnih nočeh se fotograf Paul Zizka v iskanju zvezdnatega neba pogosto odpravi v divjino. Film je intimen portret njegovega iskanja popolne fotografije, oriše pa tudi vse, kar so Paula zvezde naučile o življenju, ljubezni, pustolovščinah in našem mestu v vesolju.

V sklopu z:
Mama, 45′


Viacruxis
11min

Leto: 2018
Država: Španija
Trajanje: 11 min
Režiser: Ignasi López Fàbregas
Kategorija: Plezanje

Marcel in Andrezj sta legendarna alpinista. Prva sta osvojila nekatere najvišje in najzahtevnejše vrhove na svetu. Čeprav sta si značajsko povsem različna, tvorita odlično navezo, zdaj pa je pred njima največji izziv doslej: plezanje na deviški vrh najvišje gore.

V sklopu z:
Marcel na vrhuncu moči, 25′
Cerro Kishtwar – Ledena zgodba, 33′


Na sporedu:

Viacruxis
11min

Leto: 2018
Država: Španija
Trajanje: 11 min
Režiser: Ignasi López Fàbregas
Kategorija: Plezanje

Marcel in Andrezj sta legendarna alpinista. Prva sta osvojila nekatere najvišje in najzahtevnejše vrhove na svetu. Čeprav sta si značajsko povsem različna, tvorita odlično navezo, zdaj pa je pred njima največji izziv doslej: plezanje na deviški vrh najvišje gore.

V sklopu z:
Utrinki iz Drašnic, 25′
A. O. – V Coni, 25′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, ponedeljek, 18. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, četrtek, 21. 2. ob 20:00

Zeleni Everest
53min

Leto: 2017
Država: Francija
Trajanje: 53 min
Režiser: Jean-Michel Jorda
Kategorija: Alpinizem

Onkraj pustolovščin na Everestu se skriva okoljska tragedija, ki se začne na 8848 metrih in konča na ogromnih smetiščih v okolici Katmanduja, najbolj onesnaženega mesta na svetu.

V sklopu z:
Sorodni duši, 30′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, torek, 19. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, sreda, 20. 2. ob 20:00
Kino Radol'ca, četrtek, 21. 2. ob 20:00

Življenje z gorami
78min

Leto: 2018
Država: Kanada
Trajanje: 78 min
Režiser: Grant Baldwin
Kategorija: Gore, šport in avantura

Navdušenje nad gorsko pokrajino je univerzalno, kljub temu pa se le malokdo poda v resnično divjino. Martina se z mamo Tanio, ki je ravno dopolnila šestdeset let, odpravi na šestmesečen pohod po kanadskem Obalnem gorovju. Česa podobnega se pred njima ni lotila še nobena dvojica.


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, sreda, 20. 2. ob 18:00
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, četrtek, 21. 2. ob 20:00
Kino Radol'ca, četrtek, 21. 2. ob 18:00