Oskarjevska projekcija filma Free Solo v Ljubljani

Z oskarjem za najboljši dokumentarni film ovenčani Free Solo se vrača v Cankarjev dom. Prejemnik nagrade za najboljši plezalni film na 13. Festivalu gorniškega filma bo 5. marca ob 19. uri znova na velikem platnu, vstopnice so že na voljo. Gledalce in strokovno žirijo sta navdušila neverjetna fotografija in seveda izjemno zahteven, skorajda nemogoč športni dosežek, eden največjih v zadnjem stoletju.

Na 91. podelitvi najprestižnejših filmskih nagrad 24. februarja v Los Angelesu je ameriški film Free Solo v režiji Jimmyja China in Elizabeth Chai Vasarhelyi prejel oskarja za najboljši celovečerni dokumentarni film, kar je svojevrstno zmagoslavje za gorniški film, ki še nikoli v zgodovini ni prejel tako pomembne filmske nagrade. Free Solo je sicer 10. februarja že prejel britansko filmsko nagrado bafta za najboljši dokumentarni film, strokovna žirija 13. Festivala gorniškega filma pa mu je 22. februarja podelila nagrado za najboljši plezalni film.

Dokumentarec National Geographica je fantastičen, intimen in brezkompromisen portret soloplezalca Alexa Honnolda, ki se pripravlja na uresničitev življenjskih sanj: vzpon prek najbolj slavne stene na svetu, 900-metrskega El Capitana v dolini Yosemite … Brez vrvi. Izjemni Američan je junija 2017 v steni El Capitana prosto in solo v 3 urah in 56 minutah preplezal znamenito smer Freerider. To je bil eden največjih športnih dosežkov vseh časov, z njim pa je Honnold postavil ultimativen standard: popolnost ali smrt.

Po petih razprodanih projekcijah najtežje pričakovanega filma na 13. Festivalu gorniškega filma v Ljubljani, Radovljici in Celju, bo v torek, 5. marca, ob 19.00 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani še oskarjevska projekcija filma Free Solo.
VSTOPNICE so naprodaj na blagajni CD oz. prek spleta >>>.

Vabljeni na nepozabno filmsko plezalno pustolovščino!

Več: Free Solo – z oskarjem nagrajeni dokumentarni film > Oskarji 2019: Od sramežljivega dečka do frajerja v smokingu, ki pleza po Hollywoodu. Dobesedno. #video (Siol.net)