Nagrade

Mednarodna festivalska žirija: Stipe Božić (Hrvaška), Marko Magister (Argentina) in Javier Barayazarra (Španija). 

Glavna nagrada mesta Domžale

Dawn Wall (Josh Lowell in Peter Mortimer, ZDA)

Josh Lowell in Peter Mortimer narišeta izjemen portret življenja v veliki steni. Film je iskren prikaz tanke meje med predanostjo in obsedenostjo, obenem pa neprestano preseneča in skrbi, da gledalec v nobenem trenutku ne izgubi zanimanja.
Popotovanje v globine Hada, od koder je pobeg mogoč samo v trdni navezi s soplezalcem.Nagrada za najboljši alpinistični film

Manaslu (Gerald Salmina, Avstrija)

S pomočjo izvrstne fotografije, naracije in igranih prizorov spoznamo uspehe in tragedije Hansa Kammerlanderja, enega najboljših svetovnih alpinistov, obenem pa se nam razkrije lepota in okrutnost gora, kjer je v ospredju seveda himalajski velikan Manaslu.Častna pohvala žirije (alpinizem)

Marcel na vrhuncu moči (Nicolas Falcquet, Švica)Nagrada za najboljši plezalni film

Free Solo (Jimmy Chin in Elizabeth Chai Vasarhelyi, ZDA)

Razlog za izbor tiči v neverjetni fotografiji in seveda izjemno zahtevnem, skorajda nemogočem športnem dosežku, ki je najbrž eden največjih v zadnjem stoletju.Častna pohvala žirije (plezanje)

Choices (Teresa Hoerl, Nemčija)Nagrada za najboljši film o gorah, športu in avanturi

Življenje z gorami (Grant Baldwin, Kanada)

Čudovita fotografija je glavna odlika tega filma, ki je bil posnet v divjih kanadskih gorah. Študija in kolaž izjemnih ljudi, ki jih neustavljivo privlači življenje in avanture v gorah.Častna pohvala žirije (gore, šport in avantura)

Odprava na konec sveta (Alastair Lee, Velika Britanija)Nagrada za najboljši film o gorski naravi in kulturi

Zeleni Everest (Jean-Michel Jorda, Francija)

Film z izjemnimi posnetki in odlično naracijo razbija v medijih ustvarjene stereotipe o naraščajočem številu obiskovalcev Himalaje in njenega najvišjega vrha, kjer ostaja veliko smeti.Častna pohvala žirije (gorska narava in kultura)

Nepoškodovane (Rožle Bregar, Slovenija)Najboljši kratki film

Viacruxis (Ignasi López Fàbregas, Španija)

Odlična predstava alpinističnih stereotipov in tradicij. Film pripoveduje preprosto in svežo zgodbo, kateri doda tudi ščepec humorja, pri čemer pa ne smemo pozabiti, da je stop-motion animacija izjemno zahtevna in kompleksna tehnika.


Nagrada Televizije Slovenija

A. O. – V Coni (Jochen Schmoll, Nemčija)

Žirija: Aleša Valič, Andrej Otovčevič in Andraž Pöschl. 

Film odlikuje večplastna poglobitev v svet vrhunskega plezanja. Filmska pripoved gledalcu ne le približa skrajne napore in nepredstavljive detajle, ki prinesejo vrhunski rezultat, temveč ga hkrati vizualno in čustveno posrka v svet cone Adama Ondre.