Lukomir: kjer tradicionalno pašništvo sreča turizem (Delo: Simona Bandur)
Srečanje tradicije in turizma sta v kamero ujela mlada slovenska antropologa Manca Filak in Žiga Gorišek. Tindžo in Hismeta Čomorja, prebivalca najviše ležeče poseljene vasi v Bosni in Hercegovini (1472 metrov nadmorske višine), sta spremljala v različnih obdobjih približno tri leta, na podlagi česar je nastal etnografski film, ki so ga predvajali tudi na nedavnem festivalu gorniškega filma.

Gregor Selak: Zdaj znam ceniti dni, ko sem pri močeh (Delo – Ona: Manca Čujež)
Pred slabimi petimi leti mu je multipla skleroza spodnesla tla pod nogami, a športno plezanje mu je vrnilo veselje do življenja. Gregor Selak ničesar več ne jemlje kot samoumevno, precej večji uspeh od dosežkov na paraplezalnih tekmah pa je zanj to, da bolezen drži na vajetih in ima ob sebi ljubeče ljudi. Kako se mu je po srečanju z neizogibno usodo uspelo vrniti na zmagovalno stopničko (življenja), je pretekli teden na 13. Festivalu gorniškega filma orisal film GreGor.

Festival gorniškega filma (TV Slovenija – Tednik: Miro Štebe)
O letošnjem festivalu vsi govorijo o presežkih in tudi nagrajenci iz tujine se v svetu vse raje pohvalijo, da je njihov filmov prejel nagrado tudi na slovenskem festivalu.

Oskarji 2019: Od sramežljivega dečka do frajerja v smokingu, ki pleza po Hollywoodu. Dobesedno. #video (Siol.net: Alenka Teran Košir)
Film Free Solo, ki razkriva zakulisje izjemnega plezalnega dosežka Američana Alexa Honnolda, je letošnji prejemnik oskarja za najboljši celovečerni dokumentarni film. Režiserka Elizabeth Chai Vasarhelyi se je ob prejemu zlatega kipca posebej zahvalila tudi partnerici Honnolda, Sanni McCandless. “Brez tebe bi bil ta film tako dolgočasen. Samo povem,” ji je polaskala na odru.

Spomini Rada Kočevarja: Z maminimi 10 dolarji v žepu na lastno pest na Mont Blanc #intervju (Siol.net: Alenka Teran Košir)

“Mama mi je dala za popotnico 10 ameriških dolarjev in z njimi sem se leta 1950 podal na pot do Chamonixa in nazaj. Spal sem na železniških postajah, skratka povsod, kjer se je dalo spati zastonj. Spomnim se tudi, da sem malo nad bivakom Vallot na 4.300 metrih, hodil mimo razvalin indijskega letala, ki je treščilo v Mont Blanc.” To je le eden od spominov, ki jih je v svoji biografiji z naslovom Tista lepa leta nanizal vitalni Rado Kočevar, eden najvidnejših slovenskih alpinistov povojnega obdobja. Kljub temu, da bo 7. avgusta dopolnil že 91 let še vedno ne zna in ne želi mirovati. “Vsak teden se zapeljem do Beljaka, v tamkajšnje toplice, kjer imam rezervirano progo v bazenu in lepo treniram. Plavam približno eno uro, ne da bi se ustavil.”

Colin Haley: Zame je draž plezanja v intenzivnosti izkušnje (MMC RTV Slovenija: Ksenja Tratnik)
Colin Haley se je v Patagonijo zaljubil že kot otrok. Med njegovimi največjimi uspehi tam sta prvo prečenje skupine Cerro Torre z Rolandom Garibottijem (2008) in tudi najhitrejše prečenje: 2016 sta z Alexom Honnoldom skupino osvojila v manj kot 21 urah.

‘Občutek, ko plezaš po visokih stenah hitro in lahkotno brez varovanja, te zasvoji’ (24ur.com: Maja Korošec)
Avstrijskega alpinista Hansjörga Auerja je neustavljivo premamila najčistejša, a hkrati najnevarnejša oblika plezanja – “prosto soliranje”, plezanje brez soplezalca, brez varovanja. Nenehno preseganje meja, hoja po črti mogočega, najzahtevnejše tisočmetrske stene in visoka gorstva so postali njegov jaz. Kaj ga žene, kaj je v glavi človeka, da na kocko postavlja svoje življenje?

Žirijo prepričal Dawn Wall, pohvala tudi slovenskim Nepoškodovanim (Siol.net)
Ameriški film Dawn Wall, prikaz tanke meje med predanostjo in obsedenostjo, je zmagovalec 13. Festivala gorniškega filma. Častno pohvalo žirije v kategoriji gorska narava in kultura je prejel slovenski film Nepoškodovane.

Najboljši film je Dawn Wall (Delo: Simona Bandur)
Film je iskren prikaz tanke meje med predanostjo in obsedenostjo, je poudarila mednarodna žirija.

Festival gorniškega filma nagradil prikaz tanke meje med predanostjo in obsedenostjo (MMC RTV Slovenija: N. Š.)
Glavno nagrado 13. Festivala gorniškega filma si je prislužil ameriški film Dawn Wall, v katerem sta režiserja Josh Lowell in Peter Mortimer po presoji žirije izrisala izjemen portret življenja v veliki steni. Žirija nacionalne televizije pa je nagradila nemški film Jochena Schmolla A. O. – V Coni.

Zmagovalec 13. Festivala gorniškega filma Dawn Wall (STA)
Glavno nagrado 13. Festivala gorniškega filma si je prislužil ameriški film Dawn Wall, v katerem sta režiserja Josh Lowell in Peter Mortimer po presoji žirije izrisala izjemen portret življenja v veliki steni ter iskreno prikazala tanko mejo med predanostjo in obsedenostjo. Nagrado so podelili danes v Cankarjevem domu skupaj z drugimi priznanji.

Gremo v kino: 13. Festival gorniškega filma (Radio Slovenija – Ars: Neva Mužič, Denis Valič)
Festivali naj bi bili prostor raznolikosti kulturnih izrazov in lahko delujejo kot spodbujevalniki družbenih prepletanj, celo kot nosilci neformalnega izobraževanja. Dogodki skozi čas pozitivno vplivajo na lokalno okolje, učinki pa delujejo postopoma, a dokaj trajno. To bi v vsej razsežnosti veljalo tudi za Festival gorniškega filma, ki poteka že trinajstič v prostorih Cankarjevega doma pa tudi v Celju, Radovljici in Domžalah, ki podeljujejo tudi glavno nagrado. (od 8:18)

Infodrom: Otroška poročevalka Živa in Gregor Selak (TV Slovenija)
Ta teden v Sloveniji poteka že 13. festival gorniškega filma. Dokumentarni film GreGor, ki govori o našem odličnem paraplezalcu Gregorju Selaku, si je ogledala naša otroška poročevalka Živa, nato pa se je z njim srečala v plezalnem centru.

40 let od prvega slovenskega vzpona na Mount Everest (Kanal A: Tadeja Magdič)
Letos mineva 40 let od prvega slovenskega vzpona na najvišjo goro sveta, Mount Everest. 13. maja 1979 sta ga kot prva osvojila Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik. Dva dni pozneje so vrh dosegli še Stane Belak, Hrvat Stipe Božić in vodja šerp, Nepalec Ang Phu. Vse skupaj je vodil danes 82-letni alpinist Tone Škarja. Temu zgodovinskemu dogodku je posvečen tudi letošnji Festival gorniškega filma.

Colin Haley: “Če zato, ker plezam tam, kjer si sam želim, zaslužim manj denarja in nisem tako znan, pa naj bo.” (Siol.net: Alenka Teran Košir)
Colin Haley je 34-letni ameriški alpinist, ki bo ta petek na 13. festivalu gorniškega filma v Cankarjevem domu v Ljubljani predaval o športnem alpinizmu. Alpinist in plezalec iz Seattla v ZDA, ki je enega od svojih največjih podvigov – prečkanje grebena Torre v Patagoniji v rekordnem času pod 21 urami – opravil skupaj z Alexom Honnoldom, trenutno najbolj vročim plezalcem na svetu, je tokrat prvič v Sloveniji. Kot se spodobi, je prijetno združil s koristnim. Po dopoldnevu, napolnjenem z intervjuji, se je odpravil na plezalno doživetje v Osp.

Odprava Everest 1979 40 let pozneje: “Bili smo moštvo, bili smo ekipa!” (MMC RTV Slovenija: Ksenja Tratnik)
13. maja 1979 ob 13.51 po nepalskem času je Nejc Zaplotnik vodji odprave na Everest Tonetu Škarji sporočil veselo vest. “Tone, na vrhu sva. Sediva pri kitajski piramidi, pa ne veva, kaj bi!” Kot 40 let pozneje pravi Andrej Štremfelj, ki je skupaj z Nejcem kot prvi Slovenec osvojil vrh, “je bil vrh čustveno doživetje prvih pet minut, potem pa takoj skrb, kje in kako bova prišla dol”.

Everest, 13. maja 1979 ob 13.51: »Kaj pa zdaj?« (Delo: Anja Intihar)
»To so legende alpinizma. Te ljudi videti v živo na enem mestu? To je to.« Naključno ujete misli enega od številnih obiskovalcev, ki so v torek zvečer prišli v Cankarjev dom (tam poteka 13. Festival gorniškega filma), da bi od blizu ujeli ne le legendo slovenskega in svetovnega alpinizma Andreja Štremflja, prvega Slovenca (Jugoslovana), ki je stal na vrhu najvišje gore sveta, pač pa tudi 13 drugih še živečih članov odprave na Everest leta 1979, ki je tedaj štela 25 članov.

Onkraj stereotipov, kolesarski film gorniškega festivala (MTB.si: Andrej Dekleva)
Film Onkraj stereotipov (Ride Beyond Stereotypes) spremlja osmerico nemških kolesark, ki se v “bikepacking” slogu iz Mojstrane odpravijo na 300 km dolgo pot čez Julijce do Pirana.

Alpinistka Marija Jeglič: “Pri 9ih letih me je Deda Tone prvič peljal plezat v hribe” (NaProstem: Maja Vojska)
Marija Jeglič (AO PD Ljubljana Matica) je 27-letna perspektivna alpinistka, članica Slovenske mladinske alpinistične reprezentance (SMAR) z zavidljivo bero vrhunskih vzponov. O svoji alpinistični poti bo spregovorili tudi jutri v okviru Festivala gorniškega filma v Cankarjevemu domu.

“Kot da bi iz avtomobila vzel zavore in rekel: Uau, kako sem hud!” (MMC RTV Slovenija: Tomaž Okorn)
MMC-jev intervju s športnim plezalcem Klemnom Bečanom. “Rad plezam, ne pa priplezam na vrh,” pravi Klemen Bečan, ki predstavlja film o smeri Rocktrip, za katero je žrtvoval zadnja leta svoje kariere in mimogrede gotove smrti rešil še dve kozi.

Rožle Bregar, fotograf in režiser: Ne moremo preprečiti vseh 2700 načrtovanih jezov, a nekaj jih lahko zagotovo (Dnevnik: Marjeta Kralj)
Šest držav, 23 rek, 390 preveslanih kilometrov, 502 veslača in 1553 protestnikov. To je povzetek največje akcije za ohranitev zadnjih prosto tekočih rek v Evropi, ki jo je gibanje Balkan river defence pod taktirko ekstremnega kajakaša, olimpijca in biologa Roka Rozmana prvič organiziralo v aprilu in maju 2016. Akcija Balkan rivers tour odtlej poteka vsako leto, fotograf in režiser Rožle Bregar pa jo je kot filmski podpornik borcev za svobodne reke skupaj z Maticem Oblakom in Miho Avguštinom ujel na filmski trak.

Andrej Štremfelj 40 let po Mount Everestu: Odprava nas je vse spremenila (STA: Ksenija Brišar // Siol.net)
Alpinist Andrej Štremfelj je v četrtek v sklopu Festivala gorniškega filma pred polno Linhartovo dvorano Cankarjevega doma obudil spomine na leto 1979, ko sta z Nejcem Zaplotnikom kot prva Slovenca stopila na goro sveta. Bila sta del 25-članske jugoslovanske odprave pod vodstvom Toneta Škarje. “Dogodivščina nas je vse spremenila,” je povedal.

Andrej Štremfelj na Festivalu gorniškega filma (TV Slovenija, Odmevi: Miro Štebe)
V Cankarjevem domu v Ljubljani so na Festivalu gorniškega filma pripravili predavanje Andreja Štremflja, prvega Slovenca, ki je skupaj s soplezalcem Nejcem Zaplotnikom pred 40 leti stal na najvišjem vrhu sveta Mount Everestu. Pred predavanjem je 14 še živečih članov odpraveiskrivo predstavilo svoj prispevek pri odpravi, ki je na vrh prišlo po do zdaj najzahtevnejši smeri. Z vzponom na Mount Everest so se Slovenci uvrstili med najuspešnejše osvajalce himalajskih vrhov.

Nepoškodovane danes premierno (Gorenjski glas: Jasna Paladin)
Včeraj, 18. februarja, se je začel Festival gorniškega filma, na kateri bo premierno na ogled tudi film Radovljičana Rožleta Bregarja Nepoškodovane.

“Nič si nisva rekla, samo objela sva se” (24ur.com: Maja Korošec)
“Sediva pri kitajski piramidi in ne veva, kaj bi.” Besede Nejca Zaplotnika, ki jih je pred 40 leti sporočil vodji odprave na Mount Everest Tonetu Škarji, ko sta z Andrejem Štremfljem kot prva Slovenca, člana 25-članske legendarne jugoslovanske odprave, stopila na najvišjo goro sveta. O tem izjemnem podvigu smo se pred njegovim predavanjem v Cankarjevem domu pogovarjali s Štremfljem.

S plezanjem premaguje tudi bolezen (Ekipa24.si)
Gregor Selak je 29-letni Škofjeločan, ki s športnim plezanjem kljubuje tako zahrbtni bolezni, kot je multipla skleroza.

Začenja se Festival gorniškega filma (TV Slovenija, Dnevnik: Miro Štebe)
V Ljubljani, Celju, Domžalah in Radovljici se nocoj začenja 13. Festival gorniškega filma, ki letos ljubiteljem narave in gorskih športov prinaša kar 32 filmov o alpinizmu, plezanju, gorski naravi in kulturi. Prvič v zgodovini festivala bo slovenske gledalce razveselil tudi film, nominiran za oskarja med dokumentarnimi filmi. Zanj je tolikšno zanimanje, da so organizatorji morali pripraviti še dodatno projekcijo.

Začenja sa 13. Festival gorniškega filma (TV Slovenija, Poročila: Miro Štebe)

Hiking po Berlinalu (Radio Študent: Tjaša)
Drevi se bo v Cankarjevem domu pričel 13. Festival gorniškega filma, posvečen filmskim projekcijam, ki motiviko črpajo iz gor, narave in avantur. Dvaintrideset filmov, ki tematsko zatočišče iščejo v štirih kategorijah: alpinizmu, plezanju, gorski naravi in kulturi ter športu in avanturi, bo h globljemu premisleku pospremilo še šest predavanj.

Ne zamudite: v sredo predpremiera dokumentarca »GreGor« o Gregorju Selaku (VIDEO) (Loške novice: Janez Porenta)
O življenjski poti vrhunskega športnega plezalca, »ki mu je zgodaj v karieri zmanjkalo motivacije, a se je po srečanju z neizogibno usodo uspel vrniti na zmagovalno stopničko (življenja),« govori dokumentarni film GreGor.

Marija Jeglič, alpinistka leta 2018: Včasih je meja med porazom in modrostjo zelo tanka (Dnevnik: Gorazd Suhadolnik)
Najperspektivnejša alpinistka leta 2017, najuspešnejša alpinistka leta 2018 po izboru Planinske zveze Slovenije. Marija Jeglič, plezalsko ime Meri. Sedemindvajsetletna Ljubljančanka, inženirka radiologije, zaposlena v UKC Ljubljana. »Tako pripravljenih plezalk, sposobnih plezati težko prvenstveno smer v vodstvu, je malo,« pravi Silvo Karo, s katerim sta lani preplezala pet prvenstvenih smeri. »Predana, z navdihom za vrhunski alpinizem, odlično obvlada plezanje, veliko vlaga v vzdrževanje plezalske ravni,« pravi Karo. V plezanje jo je uvedel njen dedek, Anton Jeglič, profesor elektrotehnike in nekdanji politik.

“Živa mišica” Rado Kočevar: strastni “himalajec”, ki pa ni nikoli plezal v Himalaji (MMC RTV Slovenija: Ksenja Tratnik)
“Ravno telovadim, a me lahko pokličete čez 15 minut.” Tak je bil prvi odgovor 90-letnega Rada Kočevarja, ko sem ga poklicala za intervju. Nekdanji vrhunski alpinist bo na 13. Festivalu gorniškega filma, ki vrata odpira danes, predstavil svojo knjigo.

Najbolj pritegne nekaj drame in osebna zgodba (Delo: Anja Intihar)
Slovenci imamo ljubezen do gora zapisano v genih, zato razprodane projekcije na Festivalu gorniškega filma ne presenečajo.

Od prvega slovenskega vzpona na Everest do kandidata za oskarja (Večer: Franja Žišt)
32 filmov v ritmu plezanja, alpinizma, avanture, gorske narave in kulture bo mogoče videti na letošnjem Festivalu gorniškega filma, ki se začenja danes.

“Ni športa, ki bi bil bolj povezan s kulturo, kot je alpinizem” (MMC RTV Slovenija)
Prvič v zgodovini gorniškega festivala na sporedu film, nominiran za oskarja. S projekcijo filma Free Solo, za katerega velja veliko zanimanje, se bo danes začel Festival gorniškega filma, ki bo že 13. zapored svet gora, narave in pustolovščin prinesel na velika platna.

Festival gorniškega filma na velikem platnu predstavlja svet gora in pustolovščin (STA)
S projekcijo filma Free Solo, za katerega velja veliko zanimanje, se bo danes začel Festival gorniškega filma, ki bo že 13. zapored svet gora, narave in pustolovščin prinesel na velika platna. Do 24. februarja se bo zvrstilo 32 filmov na štirih prizoriščih v Ljubljani, Domžalah, Celju in Radovljici, ki jih bo pospremilo tudi šest predavanj

Mariji nič ni treba, a nuja je prehuda (Nedelo: Grega Kališnik)
Čar alpinizma je, da nič ni obvezno. Je pa potreba. O razkoraku med žarom in obligacijo z naj plezalko preteklega leta, 27-letno Ljubljančanko Marijo Jeglič.

Gremo v kino: Festival gorniškega filma (Radio Slovenija – Ars: Matej Juh)
Vsi ljubitelji plezanja, alpinizma, gorskih avantur in seveda s tem povezanih filmov pozor. V ponedeljek se začenja Festival gorniškega filma. Filme si bo mogoče ogledati ne samo v ljubljanskem Cankarjevem domu, ampak tudi v Radovljici, Domžalah in Celju. Naš gost v studiu je vodja festivala Silvo Karo. Z njim se bo pogovarjal Matej Juh. (od 24:22)

Doživetja narave: 32 svežih filmov za ljubitelje gora in alpinizma (Radio Ognjišče: Blaž Lesnik)
Mednarodni festival gorniškega filma trinajstič odpira zastor in v Ljubljani, Celju, Radovljici ter Domžalah vabi pred platna. Prvič v zgodovini Festivala gorniškega filma bo slovenske gledalce razveselil film, nominiran za oskarja in prejemnik filmske nagrade bafta – Free Solo, ter vrsta najnovejših gorniških filmov. Tudi slovenskih, letos jih bo kar 5. Z Manco Čujež sva poklepetala o filmih in programu festivala.

Dobro jutro: 13. Festival gorniškega filma (TV Slovenija: Mojca Mavec)
Začenja se 13. Festival gorniškega filma. Prihodnji teden, 32 svetovnih avtorjev, med katerimi je tudi pet slovenskih, in prvič v zgodovini festivala bo na sporedu film, nominiran za oskarja. Z nami je direktor festivala Silvo Karo, dobro jutro! (od 7. minute)

13. festival gorniškega filma (Slovenske novice: Primož Hieng)
V Ljubljani, Celju, Radovljici in Domžalah bo med 18. in 24. februarjem na ogled 32 filmov o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi.

Festival gorniškega filma: 32 filmov – 32 navdihujočih zgodb posameznikov, ki premikajo meje v plezanju in alpinizmu (Aktivni.si)
Med 18. in 24. februarjem 2019 se bo odvijal Festival gorniškega filma, tokrat s svojo trinajsto izvedbo in z začetkom v velikem slogu – s projekcijo najbolj zaželenega filma letošnjega leta, Free Solo.

Nočni obisk: Gregor Selak in Klemen Bečan (1. program Radia Slovenija: Aleš Ogrin)
Le malokdo se lahko pohvali, da so o njem posneli film. In taka sta naša tokratna nočna gosta Klemen Bečan in Gregor Selak. Oba športna plezalca, a s povsem različnima zgodbama, ki ju bo gledalcem na velikem platnu predstavil tudi prihajajoči 13. Festival gorniškega filma. Pred tem pa ju boste spoznali poslušalci. O življenju pred kamero, razkrivanju intimnih trenutkov in ustvarjanju zgodbe, ki bo s svojo pripovedjo pritegnila gledalce, bomo z nočnima gostoma govorili po polnoči.

Gregor Selak: “Plezanje je bilo moja rešilna bilka” (Družina: Katja Cingerle)
Na festivalu gorniškega filma bo predpremiero doživel film GreGor, v katerem se predstavi 29-letni paraplezalec Gregor Selak. Njegov plezalni vzpon je prekinila bolezen multipla skleroza, kar pa mu ni vzelo volje do plezanja, le smer je moral zamenjati. Takoj ko je lahko, je kariero nadaljeval v paraplezanju in na tekmah vedno stal na zmagovalnih stopničkah, dvakrat je bil bronast na svetovnem prvenstvu. Letos pa si želi končno osvojiti svetovni vrh, za kar trenira petkrat na teden.

Najbolj oblegan plezalec tega trenutka Slovenijo morda obišče že prihodnje leto (Siol.net: Alenka Teran Košir)
Čez manj kot teden dni se bo zavrtelo kolesje 13. Festivala gorniškega filma. Festival bo 18. februarja odprla težko pričakovana projekcija dokumentarnega filma Free Solo, ki je pred dnevi prejel britansko filmsko nagrado Bafta, mnogi pa mu napovedujejo tudi oskarja. Andrej Štremfelj bo podoživel svoj prvi vzpon na Everest, ki je pred 40 leti navdušil takratno Jugoslavijo.

Na slovenskih platnih tudi kandidat za letošnjega oskarja (Delo: Anja Intihar)
Navdihujoče zgodbe posameznikov, ki s svojo karizmo in zaljubljenostjo v gore premikajo meje. Pustolovščine, ki jemljejo sapo in narava, ki krade dih. 13. Festival gorniškega filma bo v Slovenijo znova pripeljal vrhunske predavatelje, na velika platna (kino)dvoran pa veličastne podobe gora.

Hansjörg Auer, poklicni plezalec: V gorah sem bil velikokrat v brezizhodni situaciji (Dnevnik: Gorazd Suhadolnik)
Hansjörg Auer, avstrijski alpinist, bo konec februarja na 13. festivalu gorniškega filma v Ljubljani predaval o svojih vzponih in »poštenem«, etičnem plezanju. Na prvi tritisočak je stopil pri šestih letih starosti, pleza od dvanajstega leta. Velja za enega najboljših v solo plezanju v najzahtevnejših stenah in visokih gorstvih. Pred desetimi leti je pustil službo učitelja matematike in telovadbe v srednji šoli in kot poklicni plezalec nanizal odlične dosežke: solo vzpon v smeri Riba v Marmoladi, himalajske prvenstvene vzpone na Kunyang Chhish East (7400 m), Nilgiri South (6839 m) in lanski solo po še nepreplezani zahodni steni Lupghar Sar West (7157 m).

Doživetja narave: Luka Stražar (Radio Ognjišče: Blaž Lesnik)
Luka Stražar, ob Alešu Česnu eden od dvojice naj alpinistov 2018, o uspešnem vzponu na Latok I, ki ga je slovenska dvojica opravila z Britancem Tomom Livingstonom.

Letos še bogatejši Festival gorniškega filma (Družina)
Na Festivalu gorniškega filma bo predvajan tudi nominiranec za oskarja.

13. Festival gorniškega filma z oskarjevskim pridihom (NaProstem.si)
Prvič v zgodovini Festivala gorniškega filma bo slovenske gledalce razveselil film, ki je nominiran za oskarja – Free Solo.

Teden dni med gorami in nebom (Slamnik)
Festival gorniškega filma bo svojo trinajsto izvedbo začel v velikem slogu – s projekcijo najbolj zaželenega filma letošnjega leta, Free Solo, na treh prizoriščih hkrati.

Andrej Štremfelj: Vedno više proti svetlobi (Družina: Katarina Ropret)
Andrej Štremfelj, prvi Slovenec na Everestu, o tem in drugih vrhovih v svojem življenju.

Česen in Stražar prejela nagrado z vzpon na Latok (TV Slovenija, Odmevi: Rok Šuligoj)
Aleš Česen in Luka Stražar sta z vzponom prek več desetletij oblegane nepreplezane severne stene Latoka I, ki sta ga opravila z Britancem Tomom Livingstonom, poskrbela za enega največjih dosežkov svetovnega alpinizma lanskega leta, za kar ju je Planinska Zveza Slovenije imenovala za najuspešnejša alpinista leta 2018.

Težko pričakovan film Free Solo na treh prizoriščih (City Magazine: Božana Vuković)
Gore, narava in pustolovščine kar kličejo po festivalu gorniškega filma, ki bo svojo trinajsto izvedbo začel v velikem slogu – s projekcijo najbolj zaželenega filma letošnjega leta, Free Solo, na treh prizoriščih hkrati, v Ljubljani, Celju in Radovljici.

Izjemen podvig Američana tudi za slovensko javnost #video (Siol.net: Alenka Teran Košir)
Osupljiv podvig Alexa Honnolda so pri National Geographicu strnili v dokumentarni film z naslovom Free solo, ki si ga zdaj lahko ogledajo tudi slovenski ljubitelji plezanja.

Festival gorniškega filma bo svojo trinajsto izvedbo začel v velikem slogu (Domžalec.si: Miha Ulčar)
V Ljubljani, Celju, Radovljici in Domžalah bo med 18. in 24. februarjem 2019 na ogled 32 filmov o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi, v Ljubljani se zvrsti še šest izjemnih predavanj, predstavitev knjige in okrogla miza.

Odkar Klemen Bečan ne tekmuje več, v plezanju še bolj uživa (Delo: Janez Porenta)
Klemen Bečan, nekdanji zmagovalec kranjskega spektakla. vztraja v plezanju, trenutno kot trener skupin (večinoma) odraslih in predavatelj.

Lukomir, moj dom (1. program Radia Slovenija: Aleš Ogrin)
Etnografski film o najvišje ležeči vasi v Bosni in Hercegovini prikazuje cikel pašne sezone na pobočjih Bjelašnice  … več v pogovoru z ustvarjalcema Manco Filak in Žigo Goriškom.