Dawn Wall zmagovalec 13. Festivala gorniškega filma, pohvala tudi slovenskim Nepoškodovanim

Ameriški film Dawn Wall, iskren prikaz tanke meje med predanostjo in obsedenostjo, je zmagovalec 13. Festivala gorniškega filma. Poleg glavne nagrade mesta Domžale je festivalska žirija med 32 filmi v tekmovalnem programu nagradila tudi najboljše v kategorijah alpinizem, plezanje, gore, šport in avantura ter gorska narava in kultura, posebno nagrado je podelila tudi Televizija Slovenija. Častno pohvalo žirije v kategoriji gorska narava in kultura je prejel slovenski film Nepoškodovane. Nagrajeni filmi bodo v soboto in nedeljo na ogled v Domžalah, Ljubljani in Radovljici, Cankarjev dom v soboto gosti še predstavitev knjige legendarnega Rada Kočevarja ter predavanji slovenskega športnega plezalca Klemna Bečana in avstrijskega alpinista Hansjörga Auerja.

Nagrajeni ustvarjalci filmov Manaslu in Nepoškodovane z direktorjem festivala in festivalsko žirijo (foto Igor Kuster/FGF)

Glavno nagrado mesta Domžale si je prislužil film Dawn Wall ameriških režiserjev Josha Lowella in Petra Mortimerja, ki je mnogo več kot le prikaz življenjskega vzpona in preizkusa prijateljstva Tommyja Caldwella in Kevina Jorgesona. Josh Lowell in Peter Mortimer narišeta izjemen portret življenja v veliki steni. Film je iskren prikaz tanke meje med predanostjo in obsedenostjo, obenem pa neprestano preseneča in skrbi, da gledalec v nobenem trenutku ne izgubi zanimanja. Popotovanje v globine Hada, od koder je pobeg mogoč samo v trdni navezi s soplezalcem,” je obrazložila festivalska žirija, ki so jo sestavljali predsednik Mednarodne zveze gorniškega filma Javier Barayazarra, alpinist in filmski ustvarjalec Stipe Božić ter fotograf in snemalec Marko Magister.

Dawn Wall zmagovalec 13. Festivala gorniškega filma (foto arhiv FGF)

Najboljši alpinistični film je Manaslu (Gerald Salmina, Avstrija), v katerem s pomočjo izvrstne fotografije, naracije in igranih prizorov spoznamo uspehe in tragedije Hansa Kammerlanderja, obenem pa se nam razkrije lepota in okrutnost gora, najboljši plezalni film pa Free Solo (Jimmy Chin in Elizabeth Chai Vasarhelyi, ZDA) z neverjetno fotografijo in izjemno zahtevnim, skorajda nemogočim športnim dosežkom, najbrž enim največjih v zadnjem stoletju. Nagrado za najboljši film o gorah, športu in avanturi je prejel film Življenje z gorami (Grant Baldwin, Kanada), študija in kolaž izjemnih ljudi, ki jih neustavljivo privlačijo življenje in avanture v gorah, v kategoriji gorska narava in kultura pa je slavil Zeleni Everest (Jean-Michel Jorda, Francija), ki z izjemnimi posnetki in odlično naracijo razbija v medijih ustvarjene stereotipe o naraščajočem številu obiskovalcev Himalaje in njenega najvišjega vrha, kjer ostaja veliko smeti. Nagrado za kratki gorniški film je prejel Viacruxis (Ignasi López Fàbregas, Španija), ki odlično predstavi alpinistične stereotipe in tradicije.

Žirija je podelila tudi častne pohvale alpinističnemu filmu Marcel na vrhuncu moči (Nicolas Falquet, Švica), plezalnemu Odločitve (Teresa Hoerl, Nemčija), filmu Odprava na konec sveta (Alastair Lee, Velika Britanija) v kategoriji gore, šport in avantura, med filmi o gorski naravi in kulturi pa slovenskemu Nepoškodovane Rožleta Bregarja, Matica Oblaka in Mihe Avguština o gibanju Balkan River Defence in njegovem protagonistu Roku Rozmanu ter o zadnjih prosto tekočih rekah Evrope, ki jih najdemo na Balkanu. “S celotno ekipo Balkan River Defence, s katero se povezujemo z lokalci na Balkanu in se bojujemo proti jezovom, smo več kot zadovoljni, da je film odlično sprejet tako doma kot v tujini. Dokumentarec nam predstavlja prvovrstno orodje za ozaveščanje ljudi o tej problematiki. Letos se bomo borili že četrto leto. Pridite vsi pogledat, kako smo začeli ta boj, ki je čisti rock’n’roll, pa boste videli, da lahko čisto vsak naredi nekaj za ohranjanje rek in narave,” vabi režiser Bregar, ki je na lanskem Festivalu gorniškega filma slavil s filmom Zadnji ledeni lovci.

Televizija Slovenija (žirijo so sestavljali Aleša Valič, Andrej Otovčevič in Andraž Pöschl) je nagradila nemški film Jochena Schmolla A. O. – V Coni, ki ga odlikuje večplastna poglobitev v svet vrhunskega plezanja. Filmska pripoved gledalcu ne le približa skrajne napore in nepredstavljive detajle, ki prinesejo vrhunski rezultat, temveč ga hkrati vizualno in čustveno posrka v svet cone Adama Ondre.

“Končujemo največji gorniški praznik v državi. Upam, da se ne bom preveč zmotil, če napovem, da ga bo skupno obiskalo več kot osem ali devet tisoč obiskovalcev. Ponosen sem, da se nam je festivalsko drevo, ki smo ga posadili leta 2007, tako lepo razraslo in obilno obrodilo. Recept za to je zelo preprost – delati je treba z ljubeznijo in srcem,” poudarja direktor festivala Silvo Karo.

Štirinajst članov alpinistične odprave Everest 1979 na 13. Festivalu gorniškega filma: z leve Igor Tekavčič, Vanja Matijevec, Roman Robas, Marko Štremfelj, Ivč Kotnik, Stane Klemenc, Andrej Štremfelj, Tone Škarja, Stipe Božić, Bojan Pollak, Viki Grošelj, Vladimir Mesarić, Marjan Raztresen in Jože Zupan (foto Igor Kuster/FGF)

Poleg kakovostnih filmov Festivalu gorniškega filma dajejo pečat tudi predavanja zvenečih imen iz sveta alpinizma in plezanja. Razprodano Linhartovo dvorano Cankarjevega doma je navdušil tovariški duh članov alpinistične odprave Everest 1979 z Andrejem Štremfljem na čelu, ki se mu je na predavanju pridružilo še 13 članov odprave, ki je garala za zmagoslavje na najvišji gori sveta. Odmeven vzpon na Latok I sta predstavila najuspešnejša alpinista 2018 Aleš Česen in Luka Stražar, svojo alpinistično pot je slikovito orisala tudi najuspešnejša alpinistka preteklega leta Marija Jeglič, ameriški alpinist Colin Haley je jemal dih s svojo pripovedjo o športnem alpinizmu v Patagoniji, Kanadi in na Aljaski, na okrogli mizi Komisije za alpinizem PZS pa se je vnela debata o vrtanju v gorah. V soboto bosta Rado Kočevar in Mojca Volkar Trobevšek predstavila težko pričakovano knjigo Tista lepa leta: Spomini Rada Kočevarja, športni plezalec Klemen Bečan bo občinstvo popeljal na plezalno popotovanje po svetu, avstrijski alpinist Hansjörg Auer pa prikazal svoje mojstrstvo soliranja najzahtevnejših smeri, kar je zanj Povsem običajno, kot nosi naslov predavanje.

13. Festival gorniškega filma je med 18. in 24. februarjem v ljubljanski Cankarjev dom, Mestni kino Domžale, celjski Mestni kino Metropol in Linhartovo dvorano v Radovljici pripeljal 32 filmov o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi, pa tudi številne filmske ustvarjalce. Film Utrinki iz Drašnic sta s pogovorom obogatila režiserka Anja Bečan in protagonist Klemen Bečan, Lukomir, moj dom pa avtorja Manca Filak in Žiga Gorišek. Na predpremieri filma GreGor so se pridružili osrednji junak Gregor Selak in njegovi domači ter ustvarjalci filma z Aliashem Tepino in Tinetom Škrbecem na čelu. Film Nepoškodovane je tako v Radovljici kot v Ljubljani na pot med gledalce pospremila ekipa Balkan River Defence z Rožletom Bregarjem in Miho Avguštinom, ultratekačica Katja Kegl Vencelj je spregovorila ob filmu Tekači, film Onkraj stereotipov pa je predstavil ustvarjalski dvojec Tina Lagler in Blaž Miklič. Na projekciji Manasluja so se pridružili glavni igralec nagrajenega filma Michael Kuglitsch ter članici filmske ekipe Katrin Pischounig in Michaela Wartbichler.

Odličen obisk 13. Festivala gorniškega filma (foto Igor Kuster/FGF)


Projekcije nagrajenih filmov 13. Festivala gorniškega filma

CANKARJEV DOM, LJUBLJANA
sobota, 23. februar
18.00, Linhartova dvorana: Viacruxis, A. O. – V Coni, Marcel na vrhuncu moči, Odprava na konec sveta
20.00, Kosovelova dvorana: Življenje z gorami

>>> preostali program
16.00, Kosovelova dvorana: Rado Kočevar: Tista lepa leta (predstavitev knjige in pogovor z avtorjema, vstop je prost)
18.00, Kosovelova dvorana: Klemen Bečan: Plezalni popotnik (predavanje)
20.00, Linhartova dvorana: Hansjörg Auer: Povsem običajno (predavanje)

KINO RADOL’CA, RADOVLJICA
sobota, 23. februar
18.00: Dawn Wall
20.00: Manaslu

MESTNI KINO DOMŽALE
sobota, 23. februar
18.00: Viacruxis, A. O. – V Coni, Marcel na vrhuncu moči, Odprava na konec sveta
20.00: Manaslu

nedelja, 24. februar
18.00: Dawn Wall
20.00 Free Solo