Zadnji ledeni lovci na tronu 12. festivala gorniškega filma | urnik projekcij nagrajenih filmov

Prvič v zgodovini Festivala gorniškega filma glavno nagrado mesta Domžale prejme slovenski film – Zadnji ledeni lovci Rožleta Bregarja in pokojnega režiserja Jureta Breceljnika. Poleg glavne nagrade je žirija 12. festivala gorniškega filma nagradila tudi najboljše v kategorijah alpinizem, plezanje, gore, šport in avantura ter gorska narava in kultura, posebno nagrado je podelila tudi Televizija Slovenija. Nagrajeni filmi bodo od danes do nedelje na ogled v Ljubljani, Domžalah in Mojstrani, Cankarjev dom danes gosti še predavanji nemške alpinistke Ines Papert ter slovenskega alpinista in direktorja festivala Silva Kara.

Film Zadnji ledeni lovci je prejemnik glavne nagrade mesta Domžale na 12. festivalu gorniškega filma. Na fotografiji z leve sorežiser Rožle Bregar, direktor festivala Silvo Karo, producenta Slaviša Majstorović in Natalija Gros ter člana žirije Pawel Wysoczanski in Billy Choi. (foto Igor Kuster)

Osrednjo festivalsko nagrado prejme čarobni slovenski film Zadnji ledeni lovci Rožleta Bregarja in pokojnega režiserja Jureta Breceljnika, v katerem spoznamo Grenlandijo in njene prebivalce, izginjajočo kulturo Inuitov, z zornega kota katerih je predstavljena zgodba.Kompleksna zgodba nas popelje do prefinjenega in ganljivega vrhunca, zato glavno nagrado mesta Domžale z velikim veseljem podeljujemo filmu Zadnji ledeni lovci. Čestitke filmski ekipi, ki je uresničila vizijo pokojnega Jureta Breceljnika in ustvarila pravo mojstrovino,” je poudarila mednarodna festivalska žirija, ki so jo sestavljali Billy Choi, Pawel Wysoczanski in Andrej Grmovšek, tudi letos pred zahtevno nalogo jagodnega izbora izmed 35 kakovostnih filmov. “Z ekipo smo ponosni, da smo kljub tragičnim dogodkom skozi inuitsko pripoved v svet pripeljali očitno odličen dokumentarni film. Dosegel je bistvo, da je v ljudi vpeljal toplino mrzle dežele Grenlandije. Poleg nagrad, ki smo jih že prejeli po drugih festivalih po svetu, je to zagotovo še en dokaz, da se tudi slovenski film lahko kosa z visokoproračunskimi tujimi filmi. Če si nekaj želiš, nič ni nemogoče,” je bil ganjen sorežiser in direktor fotografije Rožle Bregar. Breceljnikov film Magnezij in čokolada o vrhunski športni plezalki Nataliji Gros, pozneje Juretovi življenjski sopotnici in danes producentki njegovih filmov, je leta 2009 prejel nagrado za najboljši plezalni film in nagrado občinstva, na Festivalu gorniškega filma pa so bili predvajani tudi njegovi filmi Prečkanje Islandije, Divji in Nova dimenzija. Zmagovalni film bodo danes ob 18. uri predvajali v Slovenskem planinskem muzeju in ob 20. uri v Mestnem kinu Domžale, na obeh projekcijah bodo prisotni filmski ustvarjalci.

Zadnji ledeni lovci (foto Rožle Bregar)

Najboljši alpinistični film je ameriški film Klatež: Legenda Freda Beckeyja (Dave O’Leske), ki objektivno, dosledno in malce humorno predstavi enega najbolj nenavadnih vrhunskih ameriških alpinistov. Žirija je za najboljši plezalni film izbrala Kokosovo navezo belgijskega režiserja in plezalca Seana Villanueve O’Driscolla, ki je znova navdušil s filmom, v katerem sproščeno, duhovito in niti malce samovšečno spoznavamo vrhunsko plezanje in divje avanture njegove zanimive druščine. Nagrado za najboljši film o gorah, športu in avanturi prejme avstrijski film Življenje v štirih elementih (Natalie Halla), ki iz čudovito posnetih prizorov, pretanjeno zrežiranih v privlačno celoto, prikaže življenje štirih pustolovcev. Odličen dokumentarni film Reinkarnacija tibetanskega meniha (Moon Chang-yong, Jeon Jin, Južna Koreja), ki prikazuje čudovit in poseben odnos med mladim menihom in starim učiteljem ter njuno nepozabno pot, je nagrajenec v kategoriji gorska narava in kultura. Nagrado za kratki gorniški film prejme Botanik (Maude Plante-Husaruk, Kanada), čudovit, natančen in pronicljiv portret zanimivega tadžikistanskega moža.

Odličen obisk 12. festivala gorniškega filma (foto Andreja Kuster)

Žirija je podelila tudi častne pohvale: alpinističnemu filmu Daulagiri, vzpon na belo goro (Guillermo Glass, Cristian Harbaruk, Argentina), plezalnemu Štrcelj (Taylor Keating, Cedar Wright, ZDA), filmu Magnetna privlačnost gora (Steve Wakeford, Francija, Velika Britanija) v kategoriji gore, šport in avantura ter filmu o gorski naravi in kulturi Santoalla (Daniel Mehrer, Andrew Becker, ZDA).

Televizija Slovenija (žirijo so sestavljali Aleša Valič, Andrej Otovčevič in Goran Misir) je prav tako nagradila angleško-francoski dokumentarni film Magnetna privlačnost gora, ki ga – tako kot glavnega junaka – odlikujeta vztrajnost in iskrenost pri iskanju odgovora na vprašanje, ali je res vredno tvegati življenje.

Režiser nagrajenega filma Magnetna privlačnost gora z družino ter direktorjem festivala Silvom Karom in članom žirije TV Slovenija Andrejem Otovčevičem (foto Igor Kuster)

Poleg kakovostnih filmov slovenskemu gorniškemu festivalu dajejo pečat tudi predavatelji s svojimi zgodbami. V sredo sta razprodano Linhartovo dvorano Cankarjevega doma s svojo neomajnostjo in preprostostjo navdušila Nives Meroi in Roman Benet, prvi zakonski par, ki se je skupaj povzpel na vseh štirinajst osemtisočakov. Danes bosta svoji zgodbi iz navpičnice v Ljubljani predstavila še nemška vrhunska alpinistka Ines Papert ter slovenska alpinistična legenda in direktor festivala Silvo Karo (njegovo predavanje je že razprodano).

Slovenski festival je letos gostil tudi srečanje Mednarodne zveze gorniškega filma, prav tako so se nam na projekcijah filmov pridružili številni ustvarjalci. Najodmevnejše je bilo srečanje z Ivico Kostelićem in Miho Podgornikom, protagonistoma filma Proti horizontu, v Ljubljani in Celju sta navdušila režiser in producentka filma Magnetna privlačnost gora Steve Wakeford in Menna Pritchard, v Cankarjevem domu smo se pogovarjali s sorežiserjem Zadnjih ledenih lovcev Rožletom Bregarjem in drugim snemalcem Miho Avguštinom, režiserko filma Življenje v štirih elementih Natalie Halla, režiserko filma Nives Meroi in Roman Benet: 14 + 1 Vido Valenčič ter režiserjem in scenaristom filma Po stezi pastirjev in tekačev Petrom Vrčkovnikom in producentoma in idejnima vodjema filma Dušanom in Miro Papež (tudi scenaristka), zraven so bili še otroci, ki so igrali pastirčke. Na projekcijah so se nam pridružili tudi režiserka filma Mogoče Monika Novak in alpinisti Marko Prezelj, Urban Novak in Aleš Česen ter protagonist filma Kraljestvo vulkanov Darjan Andrejc.

Nives Meroi in Roman Benet ter Miha Podgornik in Ivica Kostelić so do zadnjega kotička napolnili Linhartovo dvorano Cankarjevega doma. (foto Andreja in Igor Kuster)

Projekcije nagrajenih filmov 12. festivala gorniškega filma

CANKARJEV DOM LJUBLJANA
Petek, 2. marec
18.00, Kosovelova dvorana: Magnetna privlačnost gora (RAZPRODANO)
20.00, Kosovelova dvorana: Življenje v štirih elementih (RAZPRODANO)
 
MESTNI KINO DOMŽALE
Petek, 2. marec
20.00: Zadnji ledeni lovci (pogovor s filmsko ekipo)
Sobota, 3. marec
18.00: Magnetna privlačnost gora
20.00: Daulagiri, vzpon na belo goro
Nedelja, 4. marec
20.00: Reinkarnacija tibetanskega meniha
 
SLOVENSKI PLANINSKI MUZEJ, MOJSTRANA
Petek, 2. marec
18.00: Zadnji ledeni lovci (pogovor s sorežiserjem)
Sobota, 3. marec
18.00: Klatež: Legenda Freda Beckeyja
Nedelja, 4. marec
18.00: Magnetna privlačnost gora