Nagrade

Mednarodna festivalska žirija: Paweł Wysoczański (Poljska), Billy Choi (Južna Koreja) in Andrej Grmovšek (Slovenija).

Glavna nagrada mesta Domžale

Pokrovitelj nagrade: Občina Domžale

Zadnji ledeni lovci (Rožle Bregar, Jure Breceljnik, Slovenija)

Ta film je čaroben, od prvega do zadnjega prizora. V njem spoznamo Grenlandijo in njene prebivalce, izjemno avtentična zgodba pa je predstavljena prav z njihovega zornega kota. Protagonisti filma nas popeljejo v čudovit in nedotaknjen svet, kjer življenje še vedno poteka skladno z naravo. To je svet, ki izginja, in ustvarjalci filma nam ga predstavijo z izjemnimi posnetki, združenimi v dovršeno celoto. Kompleksna zgodba nas popelje do prefinjenega in ganljivega vrhunca, zato glavno nagrado mesta Domžale z velikim veseljem podeljujemo filmu Zadnji ledeni lovci. Čestitke filmski ekipi, ki je uresničila vizijo pokojnega Jureta Breceljnika in ustvarila pravo mojstrovino.Nagrada za najboljši alpinistični film

Pokrovitelj nagrade: Stonex d. o. o.

Legenda Freda Beckeyja (Dave O’Leske, ZDA)

Fred Beckey je bil zagotovo eden bolj nenavadnih vrhunskih ameriških alpinistov. Torej odlična oseba oziroma zgodba za film. Pa vseeno. Film Klatež: Legenda Freda Beckeyja nam tega posebneža, njegovo alpinistično udejstvovanje, pa tudi njegovo osebno življenje predstavi objektivno, dosledno, malce humorno. Na način, povsem primeren njegovi osebnosti. Odličen oris alpinistične legende.Častna pohvala žirije (alpinizem)

Daulagiri, vzpon na belo goro (Guillermo Glass, Cristian Harbaruk, Argentina)Nagrada za najboljši plezalni film

Pokrovitelj nagrade: Lumar IG d. o. o.

Kokosova naveza (Sean Villanueva O’Driscoll, Belgija)

Sean Villanueva O’Driscoll je vrhunski plezalec, avanturist, pa tudi odličen režiser, snemalec, glasbenik, celo igralec. Film Kokosova naveza je še eden izmed njegovih edinstvenih plezalnih filmov, v katerih sproščeno, duhovito in niti malce samovšečno spoznavamo vrhunsko plezanje in divje avanture njegove zanimive druščine.Častna pohvala žirije (plezanje)

Štrcelj (Taylor Keating, Cedar Wright, ZDA)Nagrada za najboljši film o gorah, športu in avanturi

Pokrovitelj nagrade: Geoplin

Življenje v štirih elementih (Natalie Halla, Avstrija)

V vsakdanjem življenju se le redko zavedamo štirih osnovnih elementov sveta. Ob gledanju tega filma, ki prikazuje življenja štirih pustolovcev, pa jih začutimo izredno živo, saj je sestavljen iz čudovito posnetih prizorov, pretanjeno zrežiranih v privlačno celoto. Gledalci nazadnje spoznamo, da smo ljudje le eden izmed elementov, ki sestavljajo Zemljo.Častna pohvala žirije (gore, šport in avantura)

Magnetna privlačnost gora (Steve Wakeford, Francija, Velika Britanija)Nagrada za najboljši film o gorski naravi in kulturi

Pokrovitelj nagrade: Pošta Slovenije

Reinkarnacija tibetanskega meniha (Moon Chang-yong, Jin Jeon, Južna Koreja)

Z besedami je težko opisati čudovit in poseben odnos, ki se je spletel med mladim reinkarniranim menihom in starim učiteljem, ki z velikim spoštovanjem skrbita drug za drugega. Avtorji filma, ki so za snemanje porabili celih osem let, pa nam njuno težavno, a nepozabno pot prikažejo zelo nevsiljivo in preprosto.Častna pohvala žirije (gorska narava in kultura)

Santoalla (Daniel Mehrer, Andrew Becker, ZDA)Nagrada za kratki gorniški film

Pokrovitelj nagrade: Map – Trade d. o. o.

Nagrada za kratki gorniški film: Botanik (Maude Plante-Husaruk, Kanada)

Film nas popelje v Tadžikistan, kjer spoznamo glavnega junaka, ki navdušuje s svojo neomajno voljo, ustvarjalnostjo in zavzetostjo, predvsem pa s skromnostjo in preprostostjo. Od njega bi se lahko vsi marsikaj naučili. Čudovit portret tega zanimivega moža je pronicljiv in natančen, avtorji filma pa nam ga predstavijo na subtilen in prefinjen način. Oči glavnega junaka povedo več kot tisoč besed … Nagrado za kratki gorniški film prejme čudoviti Botanik.


Nagrada Televizije Slovenija

Magnetna privlačnost gora (Steve Wakeford, Francija, Velika Britanija)

Žirija: Aleša Valič, Andrej Otovčevič in Goran Misir.

Film in glavnega junaka odlikuje vztrajnost pri iskanju odgovora na vprašanje: Ali je res vredno tvegati življenje? Z globokim uvidom vase in ob iskrenih razmišljanjih družine, kolegov alpinistov in strokovnjakov se odvije krog, ki prinese mir: življenje z drugimi je dragocenejše od vsega.