Ljubezen pod prisilo (Delo, Sobotna priloga: Lucijan Zalokar)
Plahi, nevidni in vzdržjivi so Tarahumare, supertekači, o katerih je režiser Juan Nuñch posnel dokumentarec Pies ligeros (Hitre noge).

Ledeni lovci osvojili festival (Gorenjski glas: Samo Lesjak)
Prvič v zgodovini Festivala gorniškega filma je glavno nagrado mesta Domžale prejel slovenski film – priljubljeni in tudi na naših straneh že predstavljeni film Zadnji ledeni lovci.

Z veseljem bi ponovil kakšen žur z nekdanjimi soplezalci (Delo: Gorazd Suhadolnik)
Med alpinisti velja Silvo Karo za legendo. Za plezalca, o katerem vse povejo že njegove smeri v domačih Alpah, Himalaji, predvsem pa v stenah Patagonije.

Ivica Kostelić, od šampiona do avanturista (Avantura: Romana Dobnikar Šeruga)
Ivica Kostelić, hrvaški smučarski as, je za Avanturo spregovoril o tem, česa se je naučil na belih strminah, katere so bile njegove najhujše preizkušnje in od kod mu navdih za avanture v beli divjini.

Silvo Karo – alpinist: 300 strani plezalsko-alpinistične akcije (Dnevnik: Gorazd Suhadolnik)
“75 kilogramov motivacije in odločnosti, malo besed in veliko dejanj,” opiše Rolando Garibotti soplezalca Silva Kara. Tako konkretna je tudi Karova knjiga Alpinist.

V družini ni prostora za sebičnost – Steve Wakeford & Menna Pritchard (NeDelo: Simona Bandur)
V dokumentarnem filmu iščejo odgovor na vprašanje, kaj je tista usodna privlačnost, ki plezalce vleče v nevarnost.

Nagrade festivala Gorniškega filma (TV Slovenija, Dnevnik: Miro Štebe, od 9:08)
Pred koncem 12. festivala gorniških filmov, ki poteka v Ljubljani, Domžalah, Mojstrani in Celju, so podelili festivalske nagrade najboljšim filmom v posameznih kategorijah. Prvič v zgodovini festivala je glavno nagrado osvojil slovenski film, v katerem spoznamo Grenlandijo in njene prebivalce.

Poročilo 12. festivala gorniškega filma (Radio Slovenija, Gremo v kino: Neva Mužič, od 16:25)
Še do nedelje v več krajih po Sloveniji poteka 12. izvedba Festivala gorniškega filma. Med 35 filmi v programu smo videli šest filmov slovenskih avtorjev, ki so s kamero beležili tako domače kot tuje kraje. Kot je zapisala Neva Mužič, jim je skupno iskanje simbolno presežnega v naravi in mitologiji.

‘Ne moreš reči, da je bilo nekaj pretežko, če nisi niti poskusil’ (24ur.com: Tadeja Magdič)
Ines Papert je ena najboljših alpinistk na svetu in hkrati mati, ki v svojem življenju ni nikoli izbirala bližnjic. S svojo železno voljo premika meje mogočega, tako v alpinizmu kot v zasebnem življenju in vedno znova dokazuje, kaj pomeni biti ekstremna plezalka.

Glavna nagrada Festivala gorniškega filma prvič slovenskemu filmu (Siol.net/STA)
Film Zadnji ledeni lovci Rožleta Bregarja in Jureta Breceljnika je dobil glavno nagrado 12. Festivala gorniškega filma in s tem postal prvi slovenski film s tem priznanjem v 12-letni zgodovini festivala. Mednarodna žirija je izpostavila njegovo čarobnost od prvega do zadnjega prizora. Nagrado so podelili danes skupaj z drugimi priznanji.

Zmaga na festivalu gorniškega filma prvič ostala doma (MMC RTV Slovenija: Ana Jurc)
Film Zadnji ledeni lovci Rožleta Bregarja in Jureta Breceljnika je osvojil glavno nagrado 12. festivala gorniškega filma in tako postal prvi slovenski film s tem priznanjem v 12-letni zgodovini festivala.

Glavna nagrada Festivala gorniškega filma prvič slovenskemu filmu (STA: Ksenja Brišar)
Film Zadnji ledeni lovci Rožleta Bregarja in Jureta Breceljnika je dobil glavno nagrado 12. festivala gorniškega filma in s tem postal prvi slovenski film s tem priznanjem v zgodovini festivala. Mednarodna žirija je izpostavila njegovo čarobnost od prvega do zadnjega prizora. Nagrado so podelili danes skupaj z drugimi priznanji.

Osrednja nagrada Zadnjim ledenim lovcem (Delo: Simona Bandur)
Na Festivalu gorniškega filma so danes podelili nagrade. Do nedelje bodo predvajali nagrajene filme.

VIDEO: Kostelić mir našel pri – 35 stopinjah Celzija (Pop TV/24ur.com: David Stropnik)
Legendarni hrvaški smučar Ivica Kostelić in slovenski biatlonski trener Miha Podgornik sta na festivalu gorniškega filma predstavila film ‘Proti horizontu’, ki prikazuje njuno neustrašno avanturo prečkanja Grenlandije.

Kostelić po zahtevni preizkušnji: V življenju so v resnici pomembne samo tri stvari (Planet Siol.net: Alenka Teran Košir)
“Kakšno bo vreme, kje boš spal in kaj boš jedel, so edina tri vprašanja, ki so v življenju pomembna,” je o bistvenih vprašanjih, ki štejejo, a to spoznaš šele daleč od civilizacije, po sinočnji projekciji filma Proti horizontu, ki opisuje 18-dnevno prečenje Grenlandije, razmišljal legendarni hrvaški smučar Ivica Kostelić.

Paweł Wysoczański: Superjunakov ni, so samo ljudje (Delo: Simona Bandur)
Poljski režiser Paweł Wysoczański o gorniškem filmu in filmu nasploh. Osnovno vodilo: Nikoli ne obsojaj.

Slovenska kronika: Nives Meroi in Roman Benet (TV Slovenija, Dnevnik: Miro Štebe, od 11:05)
Za konec na Festival gorniškega filma, na katerem so pripravili tudi več zanimivih predavanj. Posobno pozornost je pritegnilo predavanje Nives Meroi in Romana Beneta, prvega para, ki je stal na vseh štirinajstih osemtisočmetrskih najvišjih vrhovih sveta. Roman je ob tem postal tudi prvi Slovenec z osvojenimi vsemi osemtisočaki.

Kaj ju vleče na vrhove gora? (Kanal A, Svet: Tadeja Magdič)
Nives Meroi in Roman Benet sta italijansko-slovenski alpinistični par. Skromna, a izkušena alpinista sta namreč prva, ki sta lani maja osvojila vse najvišje vrhove. Roman je prvi Slovenec, ki mu je to uspelo, Nives pa tretja ženska.

Filmski festival, namenjen vsem, ki so zaljubljeni v gore (Žurnal24.si)
Po koncu olimpijskih iger se zimske radosti še ne bodo končale. Festival gorniškega festivala je namenjen vsem, ki do gora gojijo prav poseben, ljubeč odnos.

Srečanje Mednarodne zveze gorniškega filma (Domžalec.si: Miha Ulčar)
Festival gorniškega filma letos gosti tudi srečanje Mednarodne zveze gorniškega filma, ki je potekalo danes, 1. marca 2018, v sejni sobi Občine Domžale. Mednarodna zveza gorniškega filma, ki ima sedež v Torinu, združuje 24 gorniških festivalov iz 18 držav in petih celin, od leta 2010 je njen član tudi slovenski Festival gorniškega filma. Letošnjega srečanja z volitvami novega vodstva se bo udeležilo 15 predstavnikov festivalov iz Kanade, Južne Koreje, Nepala, Italije, Nemčije, Švice, Španije in Slovenije.

Silvo Karo, alpinist in direktor festivala gorniškega filma: Napisal je tako, kot misli in verjame. Tudi če komu ne bo prav. #intervju (Siol.net: Alenka Teran Košir)
“Medtem ko pri določenih stvareh nisem bil ob pravem času na pravem mestu, pa sem, kar zadeva alpinizem, to vsekakor bil. Ob pravem času sem srečal prave ljudi in to je pravo bogastvo. Lahko bi se vse skupaj zavrtelo drugače, lahko bi bil danes povprečen planinec, morda pa še to ne,” ob pogledu na 40-letno plezalno in alpinistično kariero razmišlja 58-letni Silvo Karo. Svoje življenje je skrčil v knjigo, v njej pa zapisal vse. Tudi če komu ne bo prav.Vprašanje nevarnosti na Festivalu gorniškega filma

Vprašanje nevarnosti na Festivalu gorniškega filma (TV Slovenija, Poročila: Zvezdan Martič)
Z vprašanji o nevarnosti, smislu tveganja se ukvarjajo tudi avtorji filmov na Festivalu gorniškega filma, ki se je začel v ponedeljek. Skupno bodo predstavili 35 filmov iz 19 držav. Danes pa se bomo pogovarjali z režiserjem francosko-angleškega filma Magnetna privlačnost gora, ki se ukvarja s tematiko tveganja v gorah.

Ines Papert: Ne maram tišine in samote (Delo – Ona: Manca Čujež)
Najprej za železno zaveso in potem med preizkušanjem v navpičnici se je kalila njena jeklena volja, s katero premika meje mogočega in vsakič znova pokaže, kaj pomeni biti profesionalna plezalka in mama. Ines Papert, štirikratna svetovna prvakinja v lednem plezanju in ena najuspešnejših alpinistk na svetu, je v plezalni in zasebni navezi s slovenskim alpinistom Luko Lindičem znova spoznala, kakšno darilo je družinsko življenje. O svojem vznemirljivem alpinističnem raziskovanju bo 2. marca spregovorila na 12. festivalu gorniškega filma v ljubljanskem Cankarjevem domu.

Iskrena in pogumna knjiga, kot njegov alpinizem (Delo: Miha Pribošič)
O Silvu Karu, ki ima za sabo dolgo in uspešno pot, posejano z vzponi na meji mogočega, bi kdo lahko pomislil, da je nesmrten. Zdaj bo to veljalo vsaj v literarnem smislu. V okviru Festivala gorniškega filma, ki te dni poteka v Ljubljani, Celju, Domžalah in Mojstrani, in je prav njegov otrok, je premierno predstavljena njegova avtobiografska knjiga Alpinist.

Začel se je Festival gorniškega filma (TV Slovenija, Dnevnik: Miro Štebe)
V Cankarjevem domu pa se je začel Festival gorniškega filma. Ta bo te dni potekal še v Celju, Mojstrani in Domžalah. Do prihodnjega ponedeljka bodo prikazali 35 izbranih filmov o alpinizmu, plezanju, gorski naravi in kulturi, potekalo bo več predavanj, najboljšim filmom bodo podelili tudi nagrade in priznanje.

Alpinizem je v krizi, ker nihče nima jajc (Večer: Franja Žišt)
Alpinizem pri nas je trenutno in že kar nekaj časa v krizi, ocenjuje junak modernega alpinizma Silvo Karo, ki je napisal avtobiografijo Alpinist. “Tako kot sem direktno plezal, sem tudi pisal to knjigo,” pravi Karo.

Silvo Karo: Alpinist (MMC RTV Slovenija: Ksenja Tratnik)
“Nikoli nisem pomislil, da bom kdaj tako globoko zabredel v alpinizem, ampak ko si enkrat notri, greš samo naprej, slediš. Greš naprej in se navadiš, potem pa vidiš, da brez tega ne moreš,” pravi eden naših najboljših alpinistov Silvo Karo, ki je po letih drezanja le spisal knjigo spominov.

Deloskop izpostavlja: Dvanajsti Festival gorniškega filma (Delo)
Cankarjev dom v Ljubljani, Mestni kino Domžale, Mestni kino Metropol v Celju in Slovenski planinski muzej v Mojstrani bodo od danes do 4. marca prizorišča slovenskega gorniškega festivala.

Prihaja festival gorniškega filma, na velika platna prinaša naravo in adrenalin (Radio Ognjišče: Helena Škrlec, STA)
Po koncu zimskih olimpijskih iger se bo posebna olimpijada doživetij in dosežkov začela na 12. festivalu gorniškega filma. Ta na velika platna znova prinaša čudovito naravo in pustolovščine. V Ljubljani, Domžalah, Celju in Mojstrani bo od danes do nedelje na ogled 35 filmov o alpinizmu, plezanju, stvarstvu, kulturi in avanturi.

Za uvod v festival gorniškega filma Reinkarnacija tibetanskega meniha (STA)S projekcijo težko pričakovanega filma in na tujih festivalih nagrajenega celovečernega filma Reinkarnacija tibetanskega meniha se bo v Cankarjevem domu v Ljubljani začel 12. festival gorniškega filma. Do 4. marca se bo v Ljubljani, Domžalah, Celju in Mojstrani skupno zvrstilo 35 filmov o alpinizmu, plezanju, gorski naravi, kulturi in avanturi.

Miha Podgornik: Umik iz cone udobja (Ekipa24: Robert Pogačar)
Ivica Kostelić in Miha Podgornik sta aprila 2017 v 18 dneh na smučeh prečila Grenlandijo, nato sta o svojem podvigu posnela še film, ki ga bo v sredo mogoče videti v Ljubljani.

‘Če ne bomo spremenili našega ravnanja z naravo, prihodnjim generacijam ne bo ostalo veliko’ (24ur.com: Anja Intihar)
Silvo Karo je goram vdan že 40 let. Alpinizem je vedno povezoval s kulturo, a kakšen del, če sploh, ima pri tem ravnanje z naravo? Kakšen je ekološki vidik vrhunskega gorništva? Karo je jasen – če ne bomo bolj pazili na gore, pa tu nima v mislih le himalajskega gorništva, pač pa tudi naše Julijce, za prihodnje generacije ne bo ostalo prav veliko.

Gremo v kino: 12. festival gorniškega filma (Radio Slovenija: Matej Juh)
Prihajajoči ponedeljek se začenja Festival gorniškega filma, potekal bo do nedelje. Vesela novica pa je, da letos prinaša več celovečernih del kot v prejšnjih letih. Tako pravi Silvo Karo, direktor festivala in moj tokratni gost v studiu. Pogovor od 20:48 dalje.

Doživetja narave: Silvo Karo, predstavitev knjige Alpinist (Radio Ognjišče: Blaž Lesnik)
Danes se podajamo po 40 let dolgi alpinistični poti Silva Kara. Prisluhnite pogovoru z enim najvidnejših alpinistov zlate dobe slovenskega alpinizma.

Pet predmetov Silva Kara (Delo: Saša Bojc)
Silvo Karo, ki se skoraj štiri desetletja ukvarja z vrhunskim alpinizmom in je z Janezom Jegličem in Frančkom Knezom sooblikoval zlata leta slovenskega alpinizma, ima za sabo več kot 2000 plezalnih vzponov, 320 prvenstvenih vzponov in 27 alpinističnih odprav. Je tudi ustanovitelj in direktor festivala gorniškega filma; dvanajsta izdaja se začenja v ponedeljek v Cankarjevem domu.

Teden dni, ko bodo ljubitelji gora na svoj račun prišli tudi “na ravnem” (MMC RTV Slovenija: A. J.)
Po koncu zimskih olimpijskih iger se bo posebna olimpijada doživetij in dosežkov začela na 12. festivalu gorniškega filma, ki bo svet gora, narave in pustolovščin znova prinesel na velika platna.

Ines Papert, vrhunska alpinistka: Pri plezanju spol ni nobena omejitev (Dnevnik: Gorazd Suhadolnik/Gore-ljudje)
Ne moreš reči, da je bilo nekaj pretežko, če nisi poskusil, pravi Ines Papert, ena najodličnejših alpinistk na svetu. Na začetku tisočletja je bila nepremagljiva na tekmah svetovnega pokala v lednem plezanju, osvojila ga je trikrat, štirikrat je postala svetovna prvakinja. Nemka, ki živi pod najvišjo bavarsko goro Watzmann, zadnja leta niza zavidljive alpinistične vzpone po vsem svetu, zadnje leto pa pleza izključno v navezi s slovenskim alpinistom Luko Lindičem. V okviru 12. gorniškega filmskega festivala bo Ines Papert 2. marca predavala v ljubljanskem Cankarjevem domu.

Na svoj račun bodo prihodnji teden prišli tudi ljubitelji gora (STA)
Po koncu zimskih olimpijskih iger se bo posebna olimpijada doživetij in dosežkov začela na 12. festivalu gorniškega filma, ki bo svet gora, narave in pustolovščin znova prinesel na velika platna. V Ljubljani, Domžalah, Celju in Mojstrani bo med 26. februarjem in 4. marcem na ogled 35 filmov o alpinizmu, plezanju, gorski naravi, kulturi in avanturi.

Olimpijada doživetij in dosežkov na filmskem platnu (Domžalec.si: Miha Ulčar)
Po koncu zimskih olimpijskih iger se svojevrstna olimpijada doživetij in dosežkov začne na 12. festivalu gorniškega filma, ki tudi letos prinaša teden dni navdihujočih in dih jemajočih zgodb iz gora.

Vsi odtenki bele (Delo, Sobotna priloga: Irena Štaudohar)
Celovečerni dokumentarni film Zadnji ledeni lovci pripoveduje zgodbo o generaciji inuitskih lovcev na vzhodni Grenlandiji.

12. Festival gorniškega filma (FGF) od 26. februarja do 4. marca (Notranjsko-primorske novice)
V Ljubljani bodo letos predavali italijansko-slovenska naveza Nives Meroi in Roman Benet, nemška vrhunska alpinistka in ledna plezalka Ines Papert ter slovenska alpinistična legenda in direktor festivala Silvo Karo.

Doživetja narave: 12. festival gorniškega filma (Radio Ognjišče: Blaž Lesnik)
Spet je tu Festival gorniškega filma, dvanajstič zapored bomo lahko uživali v filmih, od 26. februarja do 4. marca. Kar je do zdaj prinašal festival, bo spet prišlo na filmska platna, seveda v novih zgodbah. O festivalu v pogovoru z Manco Čujež od 38:33 dalje.

Festival gorniškega filma prinaša gore na velikem platnu v dolino (Eko dežela)
Festival gorniškega filma slovensko občinstvo vsako leto razveseljuje z uglednimi gosti iz sveta alpinizma in plezanja.

Zgodbe z veliko začetnico na 12. festivalu gorniškega filma (Domžalec.si: Miha Ulčar)
Festival gorniškega filma slovensko občinstvo vsako leto razveseljuje z uglednimi gosti iz sveta alpinizma in plezanja – tako bo tudi letos, ko bodo v Ljubljani predavali italijansko-slovenska naveza Nives Meroi in Roman Benet, nemška profesionalna alpinistka in ledna plezalka Ines Papert ter slovenska alpinistična legenda in direktor festivala Silvo Karo. Poleg predavanj bo med 26. februarjem in 4. marcem v Ljubljani, Domžalah, Celju in Mojstrani na ogled 35 izbranih filmov o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi, med njimi tudi šest slovenskih.

Alpinist (Bukla: Samo Rugelj)
Po dolgem času smo spet dobili avtobiografijo ene od sodobnih legend slovenskega alpinizma. Karo (1960), del prepoznavne alpinistične trojke (Karo-Jeglič-Knez) nam v svoji knjigi, ki po njegovem ni niti filozofska niti lirična, temveč predvsem izpovedna, želi povedati, kakšen »lajf so furali« alpinisti v njegovem času.

Spomenik Inuitom v dokumentarcu Zadnji ledeni lovci Jureta Breceljnika (3. program Radia Slovenija/MMC RTV Slovenija: Neva Mužič)
Dokumentarni film Zadnji ledeni lovci govori o zavezanosti Inuitov naravi in tradiciji ter prikazuje njihov obupen boj z globalizacijo in neživljenjskimi bruseljskimi zakoni, ki to ljudstvo omejujejo v njegovi prvobitnosti in so resna nevarnost za njegovo izginotje.

Nives Meroi in Roman Benet: Zaradi moža sem se odpovedala svetovni slavi (OnaPlus: Katja Cah)
Italijanka Nives Meroi in Slovenec Roman Benet sta popolno, sijoče presenečenje. Modrooki plezalski par izžareva lepoto, preprostost, moč in povezanost; prvi na svetu je skupaj osvojil vseh štirinajst osemtisočakov, a ga ne spremlja niti senca arogance. Malo v italijanščini in malo v slovenščini se pogovarjamo v Trbižu v njuni prodajalni s športno opremo. Ni naključje, da jo krasi zastava z budističnim neskončnim vozlom, simbolom modrosti in prijaznosti – večnosti dobrega. Prav to je vodilo tudi Nives, ko je Romana sredi divjine rešila iz smrtne nevarnosti.

Letos bo potekal že 12. Festival gorniškega filma! (NaProstem.si: Maja Vojska)
Zagotovo že vsi nestrpno pričakujemo letošnjo edicijo Festivala gorniškega filma, ki bo prinesla zanimive govorce in seveda odlične filme. Vstopnice so že v prodaji.

Nives Meroi in Roman Benet, najpomembnejši alpinistični par na svetu: “Zaradi bolezni sem izgubil tri leta življenja. Za prazen nič” (Siol.net: Alenka Teran Košir)
Zamejski Slovenec Roman Benet in Italijanka Nives Meroi sta prvi zakonski par, ki se je povzpel na vseh 14 osemtisočakov. Vmes je moški del naveze, ki je januarja letos pridobil tudi slovensko državljanstvo, prebolel kostnega raka, kar sta poimenovala za svoj 15. osemtisočak, Nives pa je izgubila bitko v tekmi za prvo žensko, ki se je povzpela na vse osemtisočake. A kot pravi Roman, sam vse slabo hitro pozabi in zradira iz spomina, medtem ko se dobrih zgodb spominja večno. In teh je v njuni zgodovini res veliko.

Silvo Karo, alpinist: V moji knjigi je veliko sočnih besed (Dnevnik: Gorazd Suhadolnik)
Veliko dobrih vzponov, a nič prelomnega, ocenjuje aktualno stanje svetovnega alpinizma Silvo Karo, eden od najbolj spoštovanih in občudovanih plezalcev. Te dni je v samozaložbi izdal knjigo Alpinist, pregled svoje 40 let dolge plezalske poti. Ameriški alpinist Colin Haley pravi, da je Karo resnični junak modernega alpinizma. Nas je – poleg knjige – zanimalo, kdo so junaki v njegovih očeh, pa tudi kaj je v vlogi direktorja pripravil za prihajajoči 12. festival gorniškega filma.

Iz knjižnih polic: Alpinist, avtobiografija Silva Kara (NaProstem.si: Maja Vojska)
Izšla je težko pričakovana avtobiografija protagonista zlate dobe slovenskega alpinizma Silva Kara, enega najuspešnejših in najdrznejših osvajalcev patagonskih gora v vsej njihovi zgodovini.

Alpinist, avtobiografija Silva Kara, za uvod v 12. festival gorniškega filma (Domžalec.si: Miha Ulčar)
Izšla je težko pričakovana avtobiografija protagonista zlate dobe slovenskega alpinizma Silva Kara, enega najuspešnejših in najdrznejših osvajalcev patagonskih gora v vsej njihovi zgodovini. Karo bo svojo 40-letno bogato alpinistično pot predstavil na 12. festivalu gorniškega filma, kjer bodo predavali tudi Nives Meroi, Roman Benet in Ines Papert, prav tako bo med 26. februarjem in 4. marcem v Ljubljani, Domžalah, Celju in Mojstrani na ogled 35 filmov o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi.

Avtobiografija legendarnega alpinista Silva Kara (TV Slovenija: Miro Štebe)
Slovenski alpinisti so se vzponov vedno lotevali z veliko gorečnostjo. Med njimi je tudi legendarni alpinist Silvo Karo, ki je za številne plezalce po vsem svetu še vedno velik vir navdiha. V avtobiografiji je opisal svojo življenjsko zgodbo, zgodbo enega najboljših plezalcev v zgodovini.

FOTO: Za plezanje v Dolomitih moral zamenjati tablice na fičku (Slovenske novice: Tina Horvat)
Silvo Karo, edini preživeli od treh legendarnih alpinističnih mušketirjev, napisal knjigo. V že razpadajoči Jugoslaviji so skozi alpinizem živeli v svoji svobodi.