Predavanja


Janez Volkar: Nošak pred 40 leti

Država: Slovenija
Kategorija: Predavanja

V nemirno deželo Afganistan se nas je šest Slovencev skupaj s sedmimi poljskimi prijatelji podalo pred štiridesetimi leti. Cilj prve poljsko-jugoslovanske odprave je bil 7492 metrov visoki Nošak. Težave poljskih organizatorjev in velike podražitve prevozov in nosačev so »odplavile« aklimatizacijske ture. A ko smo se lotili hriba, smo bili sorazmerno hitro na vrhu. Vsi. Shujšani in utrujeni smo se vrnili v dolino in začeli enomesečno potovanje s tovornjaki, avtobusi in vlaki domov. Po 89 dneh smo bili spet med domačimi in prijatelji, zadovoljni z uspehom in bogatejši za mnogo izkušenj. Življenje je nekatere člane »poneslo« še više in dlje, nekateri so dopolnili svoje življenjske cilje, nekaterim pa je pristriglo peruti …


Na sporedu:
SPM Mojstrana, petek, 24. 2. ob 18:00

Jernej Kruder: Zgodba dveh svetov

Država: Slovenija
Kategorija: Predavanja

Jernej pleza skoraj vse življenje. Začel je na majhnih umetnih stenah v Celju, ampak kmalu opazil, da plezanje ponuja veliko več. Začel je tekmovati, plezati v skali in raziskovati vse oblike športnega plezanja. Nikoli mu ni zmanjkalo izzivov. Njegova paradna disciplina je vedno bilo balvansko plezanje, kjer se je na tekmovanjih dotaknil samega vrha, v skali pa prav tako preplezal enega najtežjih balvanskih problemov. Biti samo balvanski plezalec mu ni zadoščalo, zato se je odločil, da svoje meje preizkusi tudi v večraztežajnih smereh in smereh, ki potekajo nad vodo – tako je jeseni opravil prvo ponovitev smeri Es Pontas.


Jernej Šček: Onkraj mita – Emilio Comici

Država: Italija
Kategorija: Predavanja

Tržačani od nekdaj plujemo po Alpah ali, če hočete, plezamo po Jadranskem morju. Mešamo zalive z dolinami, otoke z vrhovi, ribiške taverne z gorskimi kočami. Trst je obmorsko mesto z avtentično gorsko tradicijo, ki so jo pisali velikani klasičnega in modernega alpinizma. V mestu brkljavih zgodb, nasilnih odporov in tihih stikanj so okovi objektivnosti vedno resnici preozki.
Emilio Comici je alpinistična legenda, na katerega so se – kot na oprimek – obesili mnogi. Skozi njegova dejanja in besedo, mimo interpretacij življenjepiscev, prek ganljivih videoposnetkov in redkih fotografij bomo onkraj mita srečali nagonskega atleta, vizionarja volje, učitelja plezalske umetnosti, esteta direttissime, lahkotnega plesalca vertikale, poslušnega idola režima. Daimon Comici med ljubeznijo in sovraštvom.


Martina Čufar Potard: Mama z jeklenimi prsti

Država: Slovenija
Kategorija: Predavanja

Martina Čufar Potard pleza že 28 let, skoraj tri četrtine svojega življenja. Leta 2007 je predavala na prvem gorniškem filmskem festivalu, predvsem o svoji 17-letni tekmovalni karieri, med katero je postala tudi svetovna prvakinja. Po končanih tekmovanjih jo je želja po novih plezalnih pustolovščinah vodila v ZDA (Yosemite, Indian Creek), Mehiko (El gigante), pozimi v topla plezališča južne Francije in Španije ter nenazadnje v granitne stene nad Chamonixom, kjer od leta 2009 tudi živi in kjer sta si z možem Nicolasom ustvarila družino. Seveda zdaj kot mama dveh fantičev, 5-letnega Tommyja in 2-letnega Paca, potuje manj, a prav nič ne ustavi njene velike strasti do plezanja. Septembra je namreč uspela preplezati svojo drugo smer z oceno 8c. Med predavanjem bo občinstvo odpeljala v poči in na tradicionalno plezanje v Ameriki in granitu nad Chamonixom, v previsne kapnike Verdona, razložila, kako je biti plezalna mama, in zbrane zastrupila s svojo ljubeznijo do skale. Pozor, protistrupa ni.


Nives Meroi in Roman Benet: Trije Makaluji

Država: Italija
Kategorija: Predavanja

Plezalni par, ki je v skupni navezi že 30 let, sodi med najuspešnejše v italijanskem in svetovnem alpinizmu. To velja predvsem za himalajske vzpone na osemtisočake v neoporečnem slogu. Njuni vzponi namreč vedno potekajo brez kisika in višinskih nosačev, večkrat pa tudi po novih smereh ali v manj znanih stenah. Zato so nekateri vrhovi zahtevali od njiju kar nekaj poskusov, med takšnimi je zagotovo K2, na katerega sta priplezala šele tretjič. Med številnimi podvigi je bil najtežji in najpomembnejši podvig v njunem življenju zagotovo vzpon na 15. osemtisočaka, kar je bila Romanova bolezen. Potrebovala sta pet let in dve presaditvi kostnega mozga, da sta lahko prišla do vrha in nato spet nadaljevala pot od tam, kjer sta se zadnjič ustavila. 17. maja 2014 sta stala na vrhu Kangčendzenge, 12. maja 2016 pa, še vedno skupaj, dosegla vrh Makaluja. Ob sliki in pogovoru z gosti bo predstavljena tudi Nivesina knjiga Ne pustim te čakati, ki je v slovenščini izšla pri Mohorjevi založbi.


Na sporedu:
KD Nova Gorica, sreda, 22. 2. ob 19:00

Robert Schauer: Gašerbrum IV

Država: Avstrija
Kategorija: Predavanja

Avstrijec Robert Schauer je vrhunski alpinist, ki je preplezal nekatere najtežje smeri na svetu, med drugim tudi severno steno Eigerja pozimi in pet osemtisočakov, med katerimi najbolj izstopa prvi avstrijski vzpon na Everest. Njegov največji dosežek je zagotovo prvi vzpon prek zahodne stene Gašerbruma IV v alpskem slogu leta 1985. Leto pozneje je ustanovil mednarodni filmski festival v Gradcu, ki je lani praznoval trideset let. Na predavanju bo govoril o svojem pristopu k alpinizmu in prvih osemtisočakih: Gašerbrumu I in Nanga Parbatu, seveda pa ne bo mogel mimo vrhunskega vzpona prek mogočne zahodne stene Gašerbruma IV, visoke skoraj 3000 metrov. S poljskim soplezalcem Voytekom Kurtyko sta Sijočo steno preplezala v alpskem slogu, vzpon in sestop sta trajala kar deset dni. Njuna smer iz leta 1985 še vedno ni ponovljena.


Filmi


3000 skodelic čaja
59min

Leto: 2016
Država: ZDA
Trajanje: 59 min
Režiser: Jennifer Jordan
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Novinarka Jennifer Jordan se je poglobila v zgodbo Grega Mortensona (Tri skodelice čaja), ki bi mu afera skoraj uničila življenje. Raziskala je njega, njegove šole in njegove sanje: širjenje miru s knjigami, ne bombami.

V sklopu z:
Dadyaa: Rezbarji iz Rothe, 16′
Hiša Nime Gyalmu, 17′


Ama Dablam, izsanjane sanje
80min

Leto: 2016
Država: Slovenija
Trajanje: 80 min
Režiser: Igor Vrtačnik
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Pripoved o sedemdnevnem vzponu Vanje Furlana in Tomaža Humarja prek severozahodne stene Ama Dablama, ki ga je iz baznega tabora spremljal Zvonko Požgaj. Film o izginjanju in času, umrljivosti in spominu ter veri v svobodo, moč, lepoto in večnost človeškega duha.


Anapurna III – nepreplezan jugovzhodni greben
13min

Leto: 2016
Država: Avstrija
Trajanje: 13 min
Režiser: Jochen Schmoll
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Dokumentarec o odpravi, na katero so se leta 2016 odpravili David Lama, Hansjörg Auer in Alex Blümel. Pridružite se ekipi, ki je pet tednov poskušala preplezati eno najbolj zaželenih deviških smeri na svetu: jugovzhodni greben Anapurne III.

V sklopu z:
Kangčendzenga, 19′
Iz oči v oči, 13′
Ogledalo, 39′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, četrtek, 23. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, sreda, 22. 2. ob 20:00

Bartas
44min

Leto: 2016
Država: Otok Reunion
Trajanje: 44 min
Režiser: Quentin Sixdeniers
Kategorija: Gore, šport in avantura

Skupina francoskih highlinerjev se je odpravila na otok Reunion, kjer so raziskovali skrite kotičke, kamor ljudje le redko zaidejo. Otok so tako videli v povsem novi luči, enemu med njimi pa je visoko v zraku uspelo prehoditi več kot štiristo metrov, s čimer so postavili nov svetovni rekord.

V sklopu z:
Raziskovanje Pamirja, 52′


Bazni tabor pod Everestom
15min

Leto: 2015
Država: Švica
Trajanje: 15 min
Režiser: Léonard Kohli
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Bazni tabor pod Everestom na višini 5300 metrov vsako leto znova postavijo in ga po dveh mesecih podrejo. Življenje v tej skupnosti je v popolnem nasprotju z okolico in ob tem divjem kontrastu se porajajo številna vprašanja o paradoksih ekstremnega turizma.

V sklopu z:
Čudovita narava – navadni kameleon, 3′
Plošča, 9′
Domovina smučanja, 53′


Na sporedu:
SPM Mojstrana, torek, 21. 2. ob 18:00
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, sreda, 22. 2. ob 20:00
Mestni kino Metropol Celje, sreda, 22. 2. ob 18:00
KD Nova Gorica, četrtek, 23. 2. ob 18:00

Bigmen
18min

Leto: 2015
Država: Španija
Trajanje: 18 min
Režiser: Jordi Canyi
Kategorija: Filmi, Plezanje

Vztrajanje pri zahtevnem projektu terja še kaj več od gole moči ‒ potrebna sta tudi vztrajnost in pogum. Mlajši od bratov Pou, Iker, bo potreboval vse to, če bo želel preplezati smer Bigmen. Padci so neizogibni, uspeh je nujen.

V sklopu z:
Neznano, 4′
Kul očka, 11′
Igrišče odraslih otrok
, 47′


Brette
11min

Leto: 2016
Država: ZDA
Trajanje: 11 min
Režiser: Peter Mortimer
Kategorija: Filmi, Plezanje

Vzhajajoča plezalska zvezda Brette Harrington se iz domačega granita v Squamishu v Kanadi odpravi v Yosemite, kjer prepleza El Capitan, pot pa jo nato zanese v Patagonijo, kjer ji uspe vrhunski solo vzpon.

V sklopu z:
Mar Alvarez, brez logotipov, 8′
Jezdeci viharjev, 20′
Mladi upi, 27′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, sreda, 22. 2. ob 20:00
Mestni kino Metropol Celje, četrtek, 23. 2. ob 18:00

Cape Wrath Ultra
31min

Leto: 2016
Država: Združeno kraljestvo
Trajanje: 31 min
Režiser: Shane Ohly
Kategorija: Gore, šport in avantura

Cape Wrath Ultra je edinstveno osemdnevno tekmovanje, na katerem se tekmovalci spoprimejo s 400-kilometrsko progo v Škotskem višavju. Film spremlja pustolovščino tekačev, ki so se udeležili prve izvedbe dirke.

V sklopu z:
Langtang, 52′


Čudovita narava – Navadni kameleon
3min

Leto: 2016
Država: Nemčija
Trajanje: 3 min
Režiser: Tomer Eshed
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Prehranjevalne navade navadnega kameleona, kakor jih še niste videli.

V sklopu z:
Plošča, 9′
Bazni tabor pod Everestom, 15′
Domovina smučanja, 53′


Na sporedu:
SPM Mojstrana, torek, 21. 2. ob 18:00
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, sreda, 22. 2. ob 20:00
Mestni kino Metropol Celje, sreda, 22. 2. ob 18:00
KD Nova Gorica, četrtek, 23. 2. ob 18:00

Dadyaa: Rezbarji iz Rothe
16min

Leto: 2016
Država: Nepal, Francija
Trajanje: 16 min
Režiser: Pooja Gurung, Bibhusan Basnet
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Atimaley in Devi živita v vasi, ki jo preganjajo spomini. Ko dober prijatelj brez slovesa odide, se par sooči z dilemo: Naj še naprej živita s spomini ali vas za vselej zapustita?

V sklopu z:
Hiša Nime Gyalmu, 17′
3000 skodelic čaja, 59′


Dežela Udegov
26min

Leto: 2015
Država: Rusija
Trajanje: 26 min
Režiser: Ivan Golovnev
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Film nas popelje v svet Udegov, starodavnega ljudstva s skrajnega vzhoda Rusije. Po podatkih iz leta 2010 ljudstvo šteje le še 1490 duš.

V sklopu z:
Ti, 6′
Sveta (ne) sveta reka, 60′


Divja Albanija – V deželi orla
44min

Leto: 2015
Država: Nemčija
Trajanje: 44 min
Režiser: Cornelia Volk
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Albanija je dežela neraziskanih naravnih zakladov. Tukaj se stikata sredozemsko in celinsko podnebje, kar ustvarja pogoje za celo vrsto različnih ekosistemov, ki jih bomo spoznali v družbi mladega orla, ki jadra nad potoki, rekami in jezeri.

V sklopu z:
Dolomiti – V hramu junakov, 52′


Na sporedu:
SPM Mojstrana, ponedeljek, 20. 2. ob 18:00
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, četrtek, 23. 2. ob 20:00

Dodova sreča
28min

Leto: 2016
Država: ZDA
Trajanje: 28 min
Režiser: Josh Lowell
Kategorija: Filmi, Plezanje

Spakirajte piščal in se pripravite na noro jadralno avanturo po arktičnem krogu na krovu Dodove sreče. Sean Villanueva O’Driscoll, Ben Ditto ter brata Nico in Olivier Favresse vas vabijo na nepozabno glasbeno popotovanje po odprtih morjih in nepreplezanih stenah.

V sklopu z:
Vse poti vodijo na Škotsko, 9′
Fanta v Bugabujih, 18′
Pesem za jutri, 26′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, torek, 21. 2. ob 20:00
SPM Mojstrana, sreda, 22. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, četrtek, 23. 2. ob 20:00
KD Nova Gorica, četrtek, 23. 2. ob 20:00

Dolomiti – V hramu junakov
52min

Leto: 2015
Država: Avstrija
Trajanje: 52 min
Režiser: Kurt Mayer in Judith Doppler
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Dolomiti so kraj mitov in pravljic, a med skalami in senčnimi potočki se skrivajo živali, ki ustvarjajo vsak dan nove zgodbe. Ob opazovanju živalskega sveta dobiva ta pokrajina novo obliko, mi pa bolje razumemo njene nesmrtne legende.

V sklopu z:
Divja Albanija – V deželi orla, 44′


Na sporedu:
SPM Mojstrana, ponedeljek, 20. 2. ob 18:00
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, četrtek, 23. 2. ob 20:00

Domovina smučanja
53min

Leto: 2016
Država: Švica
Trajanje: 53 min
Režiser: Fulvio Mariani, Mario Casella
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Nedolgo tega so v Altaju na meji med Rusijo, Kitajsko, Mongolijo in Kazahstanom našli petroglife, stare več kot deset tisoč let, na katerih so upodobljeni lovci na smučeh. Pred tisoče in tisoče leti …

V sklopu z:
Čudovita narava – navadni kameleon, 3′
Plošča, 9′
Bazni tabor pod Everestom, 15′


Na sporedu:
SPM Mojstrana, torek, 21. 2. ob 18:00
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, sreda, 22. 2. ob 20:00
Mestni kino Metropol Celje, sreda, 22. 2. ob 18:00
KD Nova Gorica, četrtek, 23. 2. ob 18:00

Fanta v Bugabujih
18min

Leto: 2016
Država: ZDA
Trajanje: 18 min
Režiser: Zachary Barr
Kategorija: Filmi, Plezanje

Will Stanhope in Matt Segal sta vrhunska plezalca, ki sta se specializirala za plezanje poči. Pridružite se jima v epskem boju z izjemno zahtevno smerjo, ki sta ji v kanadski divjini posvetila kar štiri leta.

V sklopu z:
Vse poti vodijo na Škotsko, 9′
Pesem za jutri, 26′
Dodova sreča, 28′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, torek, 21. 2. ob 20:00
SPM Mojstrana, sreda, 22. 2. ob 18:00
KD Nova Gorica, četrtek, 23. 2. ob 20:00
Mestni kino Metropol Celje, četrtek, 23. 2. ob 20:00

Hiša Nime Gyalmu
17min

Leto: 2016
Država: Nepal, Združeno kraljestvo
Trajanje: 17 min
Režiser: Asmita Shrish, Gavin Carver
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Leta 2015 je gore nad nepalsko dolino Langtang stresel potres, ki je sprožil številne snežne in zemeljske plazove, v katerih je življenje izgubilo na stotine ljudi. Leto pozneje se je Nima Gyalmu lotila obnove svojega doma v tem odročnem in uničenem kraju.

V sklopu z:
Dadyaa: Rezbarji iz Rothe, 16′
3000 skodelic čaja, 59′


Hombi, z mislimi na nebu
26min

Leto: 2015
Država: Švica
Trajanje: 26 min
Režiser: Benoît Aymon
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Gorski vodnik, fotograf, snemalec, himalajec, odličen smučar in pilot. Ruedi Homberger – Hombi počne skoraj vse. Izjemen Švicar, ki šteje že 75 pomladi, je živ dokaz, da leta niso ovira, če želiš za vedno ostati otrok.

V sklopu z:
Jean Troillet, še vedno pustolovec, 54′


Igrišče odraslih otrok
47min

Leto: 2016
Država: Belgija
Trajanje: 47 min
Režiser: Guillaume Lion
Kategorija: Filmi, Plezanje

Stéphane in Alizée sta v iskanju napredka zimo preživela v Kataloniji, kjer je na voljo ogromno težkih smeri. Njuna projekta sta v sektorju »El Pati« (igrišče). A uspeh ni odvisen le od fizičnih sposobnosti, ampak predvsem od stanja duha.

V sklopu z:
Neznano, 4′
Kul očka, 11′
Bigmen, 18′


Iz oči v oči
13min

Leto: 2016
Država: Francija
Trajanje: 13 min
Režiser: Bertrand Delapierre
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Eiger ima posebno mesto med najvišjimi vrhovi Alp in njegova severna stena je že mnogim generacijam alpinistov neskončen vir navdiha in pustolovščin. Kdor se želi soočiti s tako zahtevnim ciljem, mora biti na vrhuncu svojih moči, tako fizično kot tudi psihično.

V sklopu z:
Anapurna III – nepreplezan jugovzhodni greben, 13′
K
angčendzenga, 19′
Ogledalo, 39′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, četrtek, 23. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, sreda, 22. 2. ob 20:00

Jean Troillet, še vedno pustolovec
54min

Leto: 2016
Država: Švica
Trajanje: 54 min
Režiser: Sébastien Devrient
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Jean Troillet se skupaj s prijatelji spominja vrhuncev svojega življenja. Pripovedi, anekdote, smeh in tišina oživljajo preteklost in razsvetljujejo prihodnost svobodnega in navdušenega človeka, ki je pri oseminšestdesetih letih še vedno pustolovec.

V sklopu z:
Hombi, z mislimi na nebu, 26′


Jezdeci viharjev
20min

Leto: 2016
Država: Nemčija
Trajanje: 20 min
Režiser: Franz Walter
Kategorija: Filmi, Plezanje

Dobro leto po padcu Berlinskega zidu je nemška odprava obiskala narodni park Torres del Paine v čilski Patagoniji, kjer so preplezali novo smer na Torre Central. Petindvajset let pozneje bosta Mayan Smith-Gobat in Ines Papert poskušali njihovo smer Riders on the Storm preplezati prosto.

V sklopu z:
Mar Alvares, brez togotipov, 8′
Brette
, 11′
Mladi upi, 27′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, sreda, 22. 2. ob 20:00
Mestni kino Metropol Celje, četrtek, 23. 2. ob 18:00

Kangčendzenga
19min

Leto: 2016
Država: Poljska
Trajanje: 19 min
Režiser: Krystyna Rachwal
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Adam Bielecki se pridruži Denisu Urubku na odpravi na Kangčendzengo, tretjo najvišjo goro sveta. Dokumentarni film prikazuje majhnost človeka v primerjavi z naravo, premagovanje lastnega ega in težave, s katerimi se spopada posameznik, ki se je primoran odpovedati svojim ciljem.

V sklopu z:
Anapurna III – nepreplezan jugovzhodni greben, 13′
Iz oči v oči, 13′
Ogledalo, 39′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, četrtek, 23. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, sreda, 22. 2. ob 20:00

Kul očka
11min

Leto: 2016
Država: ZDA
Trajanje: 11 min
Režiser: Peter Mortimer
Kategorija: Filmi, Plezanje

Samotar Mike Libecki se v iskanju nepreplezanih sten in prvenstvenih vzponov podaja v najbolj oddaljene kotičke sveta. Ko postane oče, je pred njim nov izziv: pustolovsko življenje mora prilagoditi starševstvu, morda pa bo celo našel novo partnerico za odprave.

V sklopu z:
Neznano, 4′
Bigmen, 18′
Igrišče odraslih otrok, 47′


Langtang
52min

Leto: 2015
Država: Španija
Trajanje: 52 min
Režiser: Sébastien Montaz-Rosset
Kategorija: Filmi, Gore, šport in avantura

Aprila 2015 se je ultratekač Kilian Jornet pripravljal na odpravo na Everest, a dva dni pred odhodom je Nepal stresel uničujoč potres. Svoje cilje je postavil na stran in skupaj z ekipo so se odpravili v njim tako ljubo dolino Langtang, da bi pomagali ljudem v stiski.

V sklopu z:
Cape Wrath Ultra, 31′


Legendarni Drenovci
50min

Leto: 2016
Država: Slovenija
Trajanje: 50 min
Režiser: Igor Vrtačnik
Kategorija: Gore, šport in avantura

Prve zimske vzpone v slovenskih hribih sta leta 1907 opravila Rudolf Badjura in Bogumil Brinšek, tri leta pozneje pa so se jima pridružili še Pavel Kunaver, Ivan Tavčar in Ivan Michler. Ime društva so izbrali zaradi lastnosti drevesa drena, ki je izjemno trd, a hkrati prožen.

Prikazan z:
Sfinga, 20′


Mar Álvarez, brez logotipov
8min

Leto: 2016
Država: Španija
Trajanje: 8 min
Režiser: Jon Herranz
Kategorija: Filmi, Plezanje

Leta 2014 je Mar Álvarez postala peta ženska na svetu, ki je preplezala smer z oceno 9a. Njen dosežek je še posebej navdušujoč, ker Mar ni profesionalna plezalka in je zaposlena kot gasilka, vsaka smer devete stopnje pa zahteva ogromno časa in izjemno predanost.

V sklopu z:
Brette
, 11′
Jezdeci v viharjev, 20′
Mladi upi, 27′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, sreda, 22. 2. ob 20:00
Mestni kino Metropol Celje, četrtek, 23. 2. ob 18:00

Mladi upi
27min

Leto: 2016
Država: ZDA
Trajanje: 27 min
Režiser: Nick Rosen
Kategorija: Filmi, Plezanje

Spoznajte prihodnost plezanja: petnajstletna Ashima Shiraishi in šestnajstletni Kai Lightner sta na čelu nove generacije, ki že premika meje. Najprej se odpravita na Norveško, nato pa se Ashima poskuša vpisati v zgodovino z balvanom 8c na Japonskem.

V sklopu z:
Mal Alvarez, brez logotipov, 8′
Jezdeci viharjev, 20′
Brette, 11′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, sreda, 22. 2. ob 20:00
Mestni kino Metropol Celje, četrtek, 23. 2. ob 18:00

Monte Sarmiento
27min

Leto: 2016
Država: Nemčija
Trajanje: 27 min
Režiser: Jochen Schmoll
Kategorija: Gore, šport in avantura

Na videz lepotica, toda nevarna kot sam vrag ‒ tako bi najlažje opisali Monte Sarmiento. Gora ni visoka niti 2300 metrov, a vseeno se je skorajda nemogoče povzpeti na njen vrh. Bo ekipi tokrat uspelo?

V sklopu z:
Seznam
, 47′


Nagrajeni filmi: Dodova sreča; Ogledalo

Kategorija: Filmi

Dodova sreča, 28’
Ogledalo, 39’


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, sobota, 25. 2. ob 18:00

Nagrajeni filmi: Jezdeci viharjev; Igrišče odraslih otrok

Kategorija: Filmi

Jezdeci viharjev / Riders on the Storm, 20′
Igrišče odraslih otrok / La cour des grands, 47′


Na sporedu:
KD Nova Gorica, sobota, 25. 2. ob 20.00

Nagrajeni filmi: Jezdeci viharjev; Seznam

Kategorija: Filmi

Jezdeci viharjev, 20’
Seznam, 47’


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, nedelja, 26. 2. ob 20:00

Nagrajeni filmi: Nosačeva svoboda

Kategorija: Filmi

Nosačeva svoboda / Freedom Under Load 58′


Na sporedu:
KD Nova Gorica, sobota, 25. 2. ob 18.00

Nagrajeni filmi: Ogledalo; Seznam

Kategorija: Filmi

Ogledalo / Mirror Wall, 39′
Seznam / La Liste, 47′


Na sporedu:
Mestni kino Metropol Celje, petek, 24. 2. ob 20:00
KD Nova Gorica, petek, 24. 2. ob 18.00

Nagrajeni filmi: Plošča; Domovina smučanja

Kategorija: Filmi

Plošča / The Block, 10′
Domovina smučanja / To the Origin of Skiing, 53′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, petek, 24. 2. ob 20:00
Mestni kino Domžale, nedelja, 26. 2. ob 18:00

Nagrajeni filmi: Plošča; Nosačeva svoboda

Kategorija: Filmi

Plošča / The Block, 10′
Nosačeva svoboda / Freedom Under Load 58′


Na sporedu:
Mestni kino Metropol Celje, petek, 24. 2. ob 18:00

Nagrajeni filmi: Šerpa – Spor na Everestu

Kategorija: Filmi

Šerpa – Spor na Everestu, 96’


Na sporedu:
Mestni kino Domžale, sobota, 25. 2. ob 20:00
SPM Mojstrana, nedelja, 26. 2. ob 18:00

Neznano
4min

Leto: 2016
Država: Združeno kraljestvo
Trajanje: 4 min
Režiser: Chris Prescott
Kategorija: Filmi, Plezanje

Dave MacLeod razmišlja o ljubezni do plezanja in raziskovanja, ki sega vse do otroških let, ko je odkril, da se nedaleč od doma v revnem delu Glasgowa dvigajo čudoviti hribi. Danes je njegova ljubezen prerasla v strastno iskanje nepreplezanih in težkih smeri.

V sklopu z:
Kul očka, 11′
Bigmen, 18′
Igrišče odraslih otrok, 47′


Nosačeva svoboda
58min

Leto: 2016
Država: Slovaška
Trajanje: 58 min
Režiser: Pavol Barabáš
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

S stotimi kilogrami na hrbtu se upirajo nevihtam, viharjem in globokemu snegu. Njihovo početje je več kot le delo, saj jim daje mir in spokojnost. Spoznajte nosače iz Visokih Tater.

V sklopu z:
Sir s sedmimi skorjami, 25′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, torek, 21. 2. ob 18:00
SPM Mojstrana, četrtek, 23. 2. ob 18:00

Ogledalo
39min

Leto: 2016
Država: Združeno kraljestvo
Trajanje: 39 min
Režiser: Matt Pycroft
Kategorija: Filmi, Plezanje

Po smrti dolgoletnega soplezalca Seana Learyja in rojstvu hčerke Freye se je Leo Houlding svoje zadnje odprave v najvišjo znano steno na vzhodni obali Grenlandije lotil z drugačno miselnostjo in novimi soplezalci.

V sklopu z:
Anapurna III – nepreplezan jugovzhodni greben, 13′
Iz oči v oči, 13′
Kangčendzenga, 19′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, četrtek, 23. 2. ob 18:00
Mestni kino Metropol Celje, sreda, 22. 2. ob 20:00

Pesem za jutri
26min

Leto: 2016
Država: Nemčija, Kitajska
Trajanje: 26 min
Režiser: Franz Walter
Kategorija: Filmi, Plezanje

Pesem za jutri nas popelje v dolino Qingfeng v prvem in največjem narodnem parku na Kitajskem. Tukaj do zdaj ni plezal še nihče in Mayan Smith-Gobat, Ting Xiao, Liu Yongbang in Ben Rueck so prvi, ki so dobili dovoljenje za raziskovanje teh navpičnih velikanih.

V sklopu z:
Vse poti vodijo na Škotsko, 9′
Fanta v Bugabujih, 18′
Dodova sreča, 28′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, torek, 21. 2. ob 20:00
SPM Mojstrana, sreda, 22. 2. ob 18:00
KD Nova Gorica, četrtek, 23. 2. ob 20:00
Mestni kino Metropol Celje, četrtek, 23. 2. ob 20:00

Plošča
9min

Leto: 2015
Država: Švica, Kirgizistan
Trajanje: 9 min
Režiser: Nadine Boller
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Sredi kirgiških step še iz sovjetskih časov stoji stara temeljna plošča, ki je v vsakodnevnem življenju nomadov vse pomembnejša.

V sklopu z:
Čudovita narava – navadni kameleon, 3′
Bazni tabor pod Everestom, 15′
Domovina smučanja, 53′


Na sporedu:
SPM Mojstrana, torek, 21. 2. ob 18:00
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, sreda, 22. 2. ob 20:00
Mestni kino Metropol Celje, sreda, 22. 2. ob 18:00
KD Nova Gorica, četrtek, 23. 2. ob 18:00

Prečkanje Islandije
52min

Leto: 2016
Država: Slovenija
Trajanje: 52 min
Režiser: Jure Breceljnik
Kategorija: Gore, šport in avantura

Nič takega, bi rekli nekateri. Ampak kaj, če bi to naredil le s kajtom in močjo vetra? Jerome Josserand se je odločil, da bo v enem samem dnevu prečil Islandijo, kar pomeni več kot dvesto kilometrov. Ali mu bo v divjih islandskih razmerah uspelo uresničiti dolgoletne sanje?

Prikazan z:
Prva makedonska transverzala, 35′


Prva makedonska transverzala
35min

Leto: 2015
Država: Makedonija
Trajanje: 35 min
Režiser: Goran Vukik, Kiril Shentevski
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Film o planinski transverzali v zahodnem delu Makedonije, ki je ena najlepših poti na Balkanu in v celotni Evropi. Dolga je dvesto kilometrov, poteka pa po slikovitem in raznolikem terenu nad 2000 metri.

V sklopu z:
Prečkanje Islandije, 52′


Raziskovanje Pamirja
52min

Leto: 2016
Država: Francija
Trajanje: 52 min
Režiser: Brian Mathé, Morgan Monchaud, Siphay Vera
Kategorija: Gore, šport in avantura

Trije francoski prijatelji se na kolesih iz bambusa lotijo zahtevne in dolge poti po odročnem Pamirskem gorovju v osrednji Aziji. Alpinistična in kolesarska pustolovščina s plemenitimi cilji.

V sklopu z:
Bartas, 44′


Šerpa – Spor na Everestu
96min

Leto: 2015
Država: Avstralija, Nepal
Trajanje: 96 min
Režiser: Jennifer Peedom
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Leta 2013 so mediji poročali o šokantnem prepiru med evropskimi plezalci in jeznimi šerpami. Ustvarjalci filma so želeli raziskati vzroke tega spora, med snemanjem pa jih je presenetila največja tragedija na Everestu, v kateri je pod ledenim plazom umrlo šestnajst šerp.


Seznam
47min

Leto: 2016
Država: Švica
Trajanje: 47 min
Režiser: Guido Perinni
Kategorija: Gore, šport in avantura

Mladi smučarski as Jérémie Heitz si zada zahteven izziv: presmučati petnajst alpskih štiritisočakov v samo dveh sezonah. Za uspeh bosta potrebni izjemna fizična pripravljenost in neomajna vztrajnost. Nov mejnik alpinističnega smučanja in freerida.

V sklopu z:
Monte Sarmiento, 27′


Sfinga (retrospektiva)
19min

Leto: 1983
Država: Slovenija
Trajanje: 19 min
Režiser: Igor Košir
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Spremljamo alpinistično navezo Aleš Kunaver, Marjan Manfreda in Andrej Štremfelj, ki je preplezala Obraz Sfinge v Triglavski severni steni. Vzpon se začne na polici, kjer je pod plezalci 800 metrov brezna, nad njimi pa kakšnih 200 metrov stene.

V sklopu z:
Legendarni Drenovci, 50′


Sir s sedmimi skorjami
25min

Leto: 2016
Država: Slovenija
Trajanje: 25 min
Režiser: Haidy Kancler
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Suzana in Rok se vsako pomlad s triletnim sinčkom preselita na Idrsko planino pod Matajur. Rok je namreč najmlajši sirar, ki sir prideluje na tradicionalen način. Film prikaže življenje in delo na planini, pašo, tradicionalno proizvodnjo sira, skute in masla, pa tudi medčloveške odnose, ki jih pogojuje takšno izolirano okolje.

V sklopu z:
Nosačeva svoboda, 58′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, torek, 21. 2. ob 18:00
SPM Mojstrana, četrtek, 23. 2. ob 18:00

Sveta (ne) sveta reka
60min

Leto: 2016
Država: ZDA
Trajanje: 60 min
Režiser: Peter McBride, Jake Norton
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Ali onesnaževanje in vse večja obremenjenost uničujeta reko Ganges ali pa so njene vode resnično čarobne? V želji po razumevanju skrivnosti svete reke z več kot sto imeni se trije prijatelji podajo na 2400-kilometrsko pot.

V sklopu z:
Ti, 6′
Ljudstvo Udegov, 26′


Ti
6min

Leto: 2016
Država: Kanada
Trajanje: 6 min
Režiser: Jerry Auld
Kategorija: Filmi, Gorska narava in kultura

Pustolovka se spominja svojih raziskovanj in nazadnje le najde, kar je ves čas iskala.

V sklopu z:
Dežela Udegov, 26′
Sveta (ne) sveta reka, 60′


Vse poti vodijo na Škotsko
10min

Leto: 2016
Država: Združeno kraljestvo
Trajanje: 10 min
Režiser: Matt Pycroft
Kategorija: Alpinizem, Filmi

Nasprotja se privlačijo; tako bi najbolje opisali navezo Nicka Bullocka in Tima Neilla. Muhave razmere, značilne za škotsko zimsko plezanje, so pogosto krive za slabo voljo, a misel na to, da bosta morda odkrila skriti biser, oba neustavljivo privlači.

V sklopu z:
Fanta v Bugabujih, 18′
Pesem za jutri, 26′
Dodova sreča, 28′


Na sporedu:
Cankarjev dom, Linhartova dvorana, torek, 21. 2. ob 20:00
SPM Mojstrana, sreda, 22. 2. ob 18:00
KD Nova Gorica, četrtek, 23. 2. ob 20:00
Mestni kino Metropol Celje, četrtek, 23. 2. ob 20:00