Komentar Festivala gorniškega filma 2017 (Koridor – križišča umetosti, Katja Cingerle)
Gorniški festival je znova prinesel večplasten pogled na naravo in kulturo. Pohvaliti velja širok izbor, v katerem vsak ljubitelj narave najde nekaj zase: tisti, ki živi z gorami (plezalci, tekači, smučarji, pohodniki …), in tisti, ki jih večinoma opazuje od daleč. Dobro je, da se festival širi v različna slovenska mesta, hkrati pa ob pogumnih, fizično in psihično močnih posameznikih spodbuja, da se dvignemo s kavča, opazujemo svet okrog sebe in stečemo vanj. Celoten komentar lahko preberete na tej povezavi.

Ljubezen, močnejša od slave: Nives Meroi in Roman Benet, najuspešnejši alpinistični par na svetu (Zarja, Biba Jamnik Vidic)
17. maj 2009. Nives Meroi, ena najpomembnejših alpinistk na svetu, in Roman Benet, Slovenec z do zdaj največ preplezanimi osemtisočaki, stojita tisoč metrov pod vrhom Kangčendzenge, tretje najvišje gore na svetu. »Roman se počuti zelo slabo. Pravi, da se mu steza pred očmi izmika. Vsakih deset korakov sede, in ko se znova dvigne, čutim, kako ga teža izčrpanosti vse bolj tlači navzdol. Kaj se dogaja? Ko bi mi vsaj mogel povedati, kje ga boli. Tako pa se vdaja gluhi bolečini, ves zmeden, kot bi se utapljal v morskih valovih in se z njimi neuspešno bojeval.« Več.

Nagrade 11. festivala gorniškega filma (TV Slovenija 1, Miro Štebe)
O nagrajenih filmih letošnjega festivala, na katerem je žirijo prepričal tudi slovenski film Ama Dablam, izsanjane sanje, v Dnevniku na TV Slovenija. Podelitev nagrad 11. festivala gorniškega filma je sklenila že Poročila ob petih (od 13:31).

11. festival gorniškega filma: slavje filma Šerpa – Spor na Everestu (MMC RTV Slovenija)
Glavno nagrado mesta Domžale je v Cankarjevem domu na 11. festivalu gorniškega filma prejel avstralsko-nepalski film Šerpa – Spor na Everestu. Nagrado v kategoriji alpinističnega filma je prejel tudi slovenski film Ama Dablam. Preberite celoten članek.

Gremo v kino (1. program Radia Slovenija: Neva Mužič)
Zakaj je bil letošnji festival presenetljivo drugačen? Preobrat pogleda na vseh področjih. Plezanje ni več le hitenje proti vrhu in enoličen pogled navzgor, ampak je plod tehničnega napredka in poglobljenega razmišljanja ... Vabljeni k poslušanju od 2:44 dalje.

Na 11. Festivalu gorniškega filma zmagal Šerpa (Delo, V. U.)
Lovorika za najboljši alpinistični film je ostala v Sloveniji, pri ustvarjalcih filma Ama Dablam, izsanjane sanje. Več.

Šerpa zmagovalec (Gore-ljudje, Franci Savenc)
Avstralsko-nepalski film Šerpa – Spor na Everestu, je zmagovalec 11. festivala gorniškega filma. Preberite več.

V Cankarjevem domu v Ljubljani so podelili nagrade 11. festivala gorniškega filma (Radio Slovenija, Urban Tarman)
V oddaji Dogodki in odmevi prisluhnite prispevku od 22:37 dalje.

Zmagal Šerpa, nagrada tudi slovenskemu Ama Dablamu (Friko, Peter Mikša)
Avstralsko-nepalski film Šerpa – Spor na Everestu, ki večplastno sliko problematiko komercialnega alpinizma v Himalaji, je zmagovalec 11. festivala gorniškega filma. Poleg glavne nagrade mesta Domžale je festivalska žirija med 43 filmi v tekmovalnem programu nagradila tudi najboljše v kategorijah alpinizem, plezanje, gore, šport in avantura ter gorska narava in kultura. Lovorika za najboljši alpinistični film je ostala v Sloveniji, pri ustvarjalcih filma Ama Dablam, izsanjane sanje. Posebno nagrado je podelila tudi Televizija Slovenija. Več.

Na festivalu gorniškega filma slavil film Šerpa – Spor na Everestu, nagrajen tudi slovenski Ama Dablam (STA)
V Cankarjevem domu so danes razglasili nagrajence 11. festivala gorniškega filma. Glavno nagrado mesta Domžale je prejel avstralsko-nepalski film Šerpa – Spor na Everestu, mednarodna žirija pa je v štirih kategorijah nagradila slovenski film Ama Dablam, nemški film Jezdeci viharjev ter švicarska filma Seznam in Domovina smučanja.

Intervju: Silvo Karo – 11. festival gorniškega filma (1. program Radia Slovenija, Aleš Ogrin)
V teh dneh že 11. leto zapovrstjo v slovenskih izbranih kinodvoranah poteka mednarodni Festival gorniškega filma. Letos ta na ogled postavlja 44 filmov o gorskih športih, naravi, avanturi in o gorski kulturi, znova tudi s slovenskimi filmi in na več lokacijah, kot v minulih izvedbah, s čimer organizatorji želijo to zvrst filma še bolj približati splošnemu, ne le goram zapisanemu občinstvu. Del festivala so tudi zgodbe šestih predavateljev. Sredi 11. festivala gorniškega filma se nam bo v oddaji Intervju pridružil njegov direktor Silvo Karo, s katerim bomo spregovorili o letošnjem programu, o sami organizaciji tako velikega filmskega dogodka in vlogi tovrstnega filma pri nas ter o tem, kakšen ugled si je festival skozi leta pridobil tako med filmskimi ustvarjalci, kot tudi med občinstvom. Vabljeni k poslušanju!

11. festival gorniškega filma: Sir s sedmimi skorjami(TV Slovenija 1, Gregor Bauman)
Vse poti ljubiteljev gora in neokrnjene narave te dni vodijo v kinodvorane v Ljubljani, Domžalah, Celju, Novi Gorici in Mojstrani. Na 11. festivalu gorniškega filma se je na spored uvrstilo 44 filmov o alpinizmu, plezanju gorski naravi, kulturi in avanturi, iz česar je moč sklepati, da je festival v svojem namenu že prerasel nekoč ozko zastavljene okvirje. Nocoj se je s filmom o najmlajšem slovenskem sirarju, ki je nastal v izobraževalnem programu Televizije Slovenija, predstavila tudi Haidy Kancler. Več v prispevkuv Kulturi po Odmevih od 4:50 dalje.

Martina Čufar Potard: Še vedno sem čisto nora na plezanje (Ona, Manca Čujež)
Nekdaj prva dama slovenskega športnega plezanja, leta 2001 tudi svetovna prvakinja, danes mama z jeklenimi prsti in še vedno neustavljivo strastjo do elegantnega gibanja v navpičnici. Martina Čufar Potard, ki jo je ljubezen izpod vznožja Triglava odpeljala v preddverje Mont Blanca, materinstvo pa naučilo biti učinkovitejša, bo danes na 11. festivalu gorniškega filma v ljubljanskem Cankarjevem domu obiskovalcem razgrnila svojo brezmejno naklonjenost skali. Za uvod v branje priporočamo intervju!

Zvonko Požgaj, član odprave na K2 in Ama Dablam: Prvi Slovenec, ki je stopil na vrh K2, in očividec naj alpinističnega vzpona leta 1996 (Siol.net, Alenka Teran Košir)
Zvonko Požgaj je pri 23 letih postal najmlajši človek na svetu, ki je dosegel vrh gore K2. Stala ga je prvih členkov na vseh desetih prstih na rokah in nekaj na nogah, pri sestopu pa je zaradi višinske bolezni umrl tudi član odprave Boštjan Kekec. Požgaj je bil tudi del znamenite in z zlatim cepinom nagrajene odprave na Ama Dablam, o kateri je režiser Igor Vrtačnik pred kratkim posnel film. Pred festivalsko premiero filma Ama Dablam, izsanjane sanje v sredo, 22. februarja, ob 18. uri v Cankarjevem domu v Ljubljani, preberite intervju s Požgajem, ki je iz baznega tabora s kamero spremljal vzpon na Ama Dablam.

Alpinistična ljubezen (Primorske novice, V. H.)
Vrhunska alpinista Nives Meroi in Roman Benet bosta gosta jutrišnjega pogovornega večera v Kulturnem domu v okviru cikla Potohodci. Zakonca bosta z obiskovalci delila svojo zgodbo o vzponih na osemtisočake in premagovanju povsem drugačnih življenjskih preprek. Časopisno povabilo na predavanje Nives in Romana Trije Makaluji 22. februarja v Kulturni dom Nova Gorica.

Namesto v gore – v kino (Večer, Tina Murko Gajšek)
Gorniškega filma ne ustvarjajo navadni filmarji. Posnamejo ga tisti, ki se v gorah počutijo domače, ki se tam znajdejo. Prav zato pa gorniški film bolj pristno in od bližje predstavi gorski svet, njegovo naravo in ljudi. O letošnjem festivalu in zgodovini gorniškega filma v pogovoru z direktorjem Silvom Karom. Na branje!

11. festival gorniškega filma: Od slovaških nosačev do domovine smučanja(Dnevnik, Andraž Rožman)
Festival gorniškega filma bo postregel s 44 filmi, ki ne obravnavajo le gorske tematike, ampak tudi širšo družbeno. Filmi tekmujejo v štirih kategorijah. Tisti, ki bo prejel nagrado RTV Slovenija, bo dvakrat predvajan na nacionalni televiziji. Preberite več!

Pričel se je 11. festival gorniškega filma (Aktivni.si)
Super ideja za sprostitev v teh dneh je obisk festivala gorniškega filma. Več na spletu.

11. festival gorniškega filma(TV Slovenija 1, Miro Štebe)
V Ljubljani, Domžalah, Novi Gorici, Celju in Mojstrani se je začel 11 festival gorniškega filma, ljubitelji narave, gora, gorske kulture, plezanja in alpinizma si bodo lahko ogledali več kot 40 filmov, ob robu festivala bodo tudi predavanja, razstave in pogovori. Med filmi, ki jih bodo prikazali, je več takih, ki so bili nagrajeni na tujih festivalih, organizatorji pa so še posebej ponosni, da je med filmi tudi precej slovenskih. Vabljeni k ogledu prispevkav Dnevnikovi Slovenski kroniki!

Hribolazci in filmofili (Radio Študent, Aleš Mendiževec)
V Cankarjevem domu se danes začenja 11. Festival gorniškega filma, na katerem si bo mogoče ogledati 44 filmov, povezanih z alpinizmom in gorami. Festival bo postregel tudi s predavanji vrhunskih alpinistov, predstavitvami nove gorniške literature ter fotografijami gora. Filmi bodo na ogled tudi v nekaterih drugih krajih po Sloveniji, njihovo kvaliteto pa bo presojala mednarodna žirija. Prisluhnite napovedi na Radiu Študent.

Upor šerp na Everestu za uvod v teden gorniškega filma (MMC RTV Slovenija, STA/A. K.)
Ustvarjalci filma Šerpa – Spor na Everestu so želeli raziskati vzroke tega prepira, med snemanjem pa jih je presenetila največja tragedija na najvišjem vrhu sveta, v kateri je pod ledenim plazom umrlo 16 šerp. V Ljubljani se bo drevi z omenjenim avstralsko-nepalskim dokumentarnim celovečercem v Cankarjevem domu začel 11. festival gorniškega filma, ki svet gora, narave in avanture za teden dni prinaša na velika platna. Berite dalje …

Začetek festivala gorniškega filma (Dnevnik)
Največji tovrstni festival v Sloveniji, Festival gorniškega filma, ki je v organizaciji Društva za gorsko kulturo, poteka že od leta 2007 in je tudi član Mednarodne zveze gorniškega filma (International Alliance for Mountain Film). Več.

Začenja se 11. festival gorniškega filma (Radio Slovenija, Tesa Drev)
Napoved 11. festivala gorniškega filma v 2. jutranji kroniki na Radiu Slovenija. Prisluhnite!

Začetek filmskega festivala za vse ljubitelje gora (STA)
V Ljubljani se bo danes v Cankarjevem domu s celovečernim dokumentarnim filmom Šerpa – Spor na Everestu začel 11. festival gorniškega filma ki svet gora, narave in avanture za teden dni prinaša na velika platna. Na ogled bo 44 filmov o alpinizmu, plezanju, gorski naravi, kulturi in avanturi. Nastopilo bo tudi šest slovenskih in tujih predavateljev.

Deloskop izpostavlja: 11. Festival gorniškega filma (Delo: V. U.)
V Cankarjev dom v Ljubljani, Mestni kino Domžale, Mestni kino Metropol v Celju, Kulturni dom Nova Gorica in Slovenski planinski muzej v Mojstrani se vrača Festival gorniškega filma, ki bo z 11. izdajo ljubiteljem filma, vertikal, narave in svobode ponudil 44 filmov o alpinizmu, plezanju, gorski naravi, kulturi in avanturi, med njimi mnoge, ki so bili na tovrstnih festivalih v mednarodnem prostoru že nagrajeni. Več …

Nočni obisk: Martina Čufar Potard: Zaljubila sem se – v plezanje (1. program Radia Slovenija: Tadeja Bizilj)
V tretjem razredu osnovne šole je bila prvič na Triglavu, v petem pa se je udeležila mednarodnega planinskega tabora v Avstriji – in takrat se je zaljubila. Pa ne v kakšnega fanta, temveč v plezanje. Martina Čufar Potard zdaj pleza že 28 let, skoraj tri četrtine svojega življenja. Med svojo tekmovalno kariero je postala tudi svetovna prvakinja, ko je prenehala tekmovati, pa jo je želja po novih plezalnih pustolovščinah vodila v Ameriko, Mehiko, pozimi v topla plezališča južne Francije in Španije ter ne nazadnje v granitne stene nad Chamonixom, v katerem od leta 2009 tudi živi. O svojih plezalnih uspehih, o tem, kako je biti plezalna mama, in o začetku festivala gorniškega filma, pri katerem sodeluje kot predavateljica in žirantka, se je z Martino Čufar Potard pogovarjala voditeljica Tadeja Bizilj. Vabljeni k poslušanju nočnega pogovora!

11. festival gorniškega filma (OnaPlus)
Pričel se je 11. festival gorniškega filma. Teden čistega gorniškega navdiha v dolini razpre krila v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Mestnem kinu Metropol v Celju, Kulturnem domu Nova Gorica in Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Na ogled bo 44 filmov o alpinizmu, plezanju, gorski naravi in kulturi ter gorah, športu in avanturi. Poleg tega bo svoje izjemne zgodbe iz navpičnice podelilo šest predavateljev.

Doživetja narave: 11. festival gorniškega filma (Radio Ognjišče: Blaž Lesnik)
Pred 11. festivalom gorniškega filma sta bila gosta v studiu festivalova predstavnica za stike z javnostmi Manca Čujež in Zvonko Požgaj, ki je leta 1996 iz baznega tabora s kamero spremljal vzpon Vanje Furlana in Tomaža Humarja prek severozahodne stene Ama Dablama – premiera filma Ama Dablam, izsanjane sanje režiserja Igorja Vrtačnika bo v sredo, 22. februarja. Še prej pa prisluhnite pogovoru!

Gremo v kino (ARS – 3. program Radia Slovenija: Tesa Drev)
Pred vrati je 11. festival gorniškega filma, program katerega predstavlja direktor Silvo Karo. Vabljeni k poslušanju od 21:42 dalje.

Festival gorniškega filma, več lokacij po Sloveniji (Mladina: Petra Tihole)
V Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Mestnem kinu Metropol v Celju, Kulturnem domu Nova Gorica in Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani si boste med 20. in 26. februarjem na filmskem platnu lahko ogledali številne alpinistične, plezalne in pohodne avanture. Več …

Na štiri oči s plezalcem Jernejem Kruderjem: Plezanje je moja sanjska služba, v kateri maksimalno uživam! (NaProstem.si: Maja Vojska)
Plezalec Jernej Kruder iz Celja je lani jeseni navdušil plezalni svet, ko je kot drugi preplezal znamenito smer Es Pontas na Majorki – brez varovanja, pod njim je bilo le morje. Balvanski svetovni podprvak iz leta 2014 pravi, da je plezanje njegov kruh, življenje in da tudi v prihodnje ne bo zmanjkalo plezalnih izzivov. Več v intervjuju!

Gorniški filmi tudi na Gorenjskem (Gorenjski glas: Jasna Paladin)
V ponedeljek, 20. februarja, se začenja 11. Festival gorniškega filma, ki bo letos prvič gostoval tudi v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, kjer bo na ogled več projekcij filmov, tudi nagrajenih. Več …

Jernej Kruder: “Vse, kar znam, znam plezati, in to želim delati 100-odstotno” (MMC RTV Slovenija: Tomaž Okorn)
Jernej Kruder, ki je jeseni navdušil s prvo ponovitvijo smeri Es Pontas – uspelo mu je v 39. poskusu – še ni opustil misli, da bi se vrnil na tekmovanja in se poskusil prebiti na olimpijske igre, 24. februarja pa ga pričakujemo na festivalu. Za uvod si privoščite pogovor z najuspešnejšim slovenskim balvanskim plezalcem.

Nives Meroi in Roman Benet – Na vrh sveta skupaj ali nobeden (Nedelo: Grega Kališnik)
Italijanka Nives Meroi je bila leta 2009 v igri, da bi postala prva ženska z osvojenimi vsemi osemtisočaki. Na enajstih do tedaj je bila z možem, zamejskim Slovencem Romanom Benetom. Na Kangčendzengi se jima je ustavilo – v hipu se je odpovedala slavi, tekmi in z možem, ki je bil z eno nogo onstran, zdrvela nazaj v življenje. Popisano v njeni knjigi Ne pustim te čakati. Za ogrevanje pred njunim predavanjem 23. februarja v Novi Gorici vabljeni k podoživljanju njune zgodbe.

Mojster Štremfelj: “Hribi postajajo nižji, smeri lažje, toda izzivi ostajajo” (MMC RTV Slovenija: Ksenja Tratnik)
Več kot 40 let alpinizma, dvakrat na vrhu Mount Everesta, več kot 20 odprav samo v nepalski Himalaji, pa odprave v Severno Ameriko, Patagonijo, številne osvojene prvenstvene smeri, prejem prestižnega zlatega cepina … Mojster Andrej Štremfelj, kot je o ikoni alpinizma zapisal njegov alpinistični kolega Marko Prezelj. Več v pogovoru ob prejemu priznanja PZS za življenjsko delo v alpinizmu, na festivalu se nam Andrej pridruži na projekciji filma Sfinga.

Nočni obisk: Jernej Šček (1. program Radia Slovenija: Aleš Ogrin)
Na nočni obisk prihaja Jernej Šček, profesor filozofije in zgodovine na liceju Prešeren v Trstu.  Kot avtor objavlja v dnevnikih in revijah, kot voditelj in avtor oddaj sodeluje tudi z Radiem Trst A. Prireja predavanja in okrogle mize v sklopu tržaških kulturnih društev ter za projekt Misliti več. Je navdušen gornik in ljubitelj svetovne gorniške literature. Zase pravi, da so gore zanj poligon osebne rasti. Kot predavatelja ga boste lahko spoznali tudi na bližajočem se Festivalu gorniškega filma. Prisluhnite!