Zmagovalni film Jurek v Mojstrani

Slovenski planinski muzej in Društvo za gorsko kulturo v petek, 11. marca 2016, ob 18. uri vabita na ogled zmagovalca 10. festivala gorniškega filma Jurek ter predstavitev najnovejših knjig kanadske avtorice Bernadette McDonald o slovenskem in poljskem himalajizmu Alpski bojevniki in Iskalci svobode. Vstop je prost.

jurek-spm-vabilo

Leta 1989 je Jerzy Kukuczka umrl na Lhotseju. To je bilo prvič, da je odšel v Himalajo kot slaven alpinist, ki se mu ni bilo treba ukvarjati s težavami glede denarja ali opreme. Film nam predstavi človeka, ki se vzpenja vedno višje – tako v dobesednem, kot tudi v prenesenem in simbolnem pomenu. Od čistilca čevljev do milijonarja, od socialističnega delavca do mednarodne medijske zvezde.

Napovednik
O filmu
Zmagovalec 10. festivala gorniškega filma

Bernadette McDonald je kanadska avtorica večkrat nagrajenih knjig o velikih osebnostih svetovnega alpinizma. Med drugim je prva dama uglednega gorniškega festivala v kanadskem Banffu in Slovenijo izpostavlja kot eno velesil gorniške kulture.
Intervju z avtorico

Bernadette McDonald: Alpski bojevniki
»Navdušujoča pripoved o neverjetnih dosežkih alpinistov iz majhne Slovenije. Knjige nisem mogel odložiti, dokler je nisem na dušek prebral.«
SIR CHRIS BONINGTON, alpinist in pisec
O knjigi

Bernadette McDonald: Iskalci svobode
Knjiga je prejela Boardman Taskerjevo nagrado in veliko nagrado festivala v Banffu ter bila prevedena v skorajda vse jezike dežel z alpinistično kulturo in tradicijo.
O knjigi

Obe knjigi bosta v času dogodka na voljo po promocijski ceni 19,90 €.