Velika nagrada Mednarodne zveze gorniškega filma 2016

Na 10. festivalu gorniškega filma bomo gostili srečanje Mednarodne zveze gorniškega filma, ki vsako leto podeli nagrado za življenjsko delo priznanim filmskim ustvarjalcem gorniških filmov, ki jo letos prejmejo Peter Mortimer, Nick Rosen in Josh Lowell, tvorci zgodbe Sender Films. Podelitev nagrade s projekcijo plezalnih filmov bo v četrtek, 18. februarja 2016, v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Alliance-LogoPeter Mortimer, Nick Rosen in Josh Lowell, tvorci zgodbe Sender Films, so bolj kot kdorkoli drug približali lepoto, pustolovski duh in izjemne napore plezalnega športa širokim množicam. Že več let skrbijo, da vrhunski vzponi najboljših plezalcev na svetu ne ostanejo neopaženi. Vztrajno iščejo najdrznejše zgodbe iz alpinizma, balvaniranja in solo plezanja, ki jih z veliko mero občutka prenašajo na filmski trak. Gledanje njihovih filmov je prvovrsten kinematografski užitek. Posnetki so mojstrski in montaža brezkompromisna. Pisani so na kožo tako gledalcem, ki se s plezanjem aktivno ukvarjajo, kot tudi bolj splošno usmerjenemu občinstvu. Pomembno vlogo namenjajo prav plezalcem, ki poskrbijo za osebni vidik in avtentičnost, največ pozornosti pa so vsekakor deležni protagonisti in njihove zgodbe. Način dela in verodostojni izdelki so jim odprli vrata do najboljših plezalcev, ki z gledalci delijo svoje sanje, strahove, zmage in poraze, to pa potrebuje vsak dober film.

Seznam odlikovanj, ki so jih prejeli na številnih festivalih po vsem svetu, je zelo dolg, vsekakor pa ne moremo mimo lanskoletne Vstaje v Dolini, ki je bila nagrajena še posebej pogosto. Zgodbo o največjih plezalcih v zgodovini plezanja v dolini Yosemite krasijo zgodovinska natančnost in odlični posnetki, junaki pa so predstavljeni živo in večplastno.

IAMF-grand-prix-2016

Sender Films je sodobna produkcijska hiša, ki snema sodobne filme za sodobno občinstvo. Uporabljajo najboljše snemalce in najsodobnejšo opremo, za dobre posnetke pa so se pripravljeni podati v najbolj oddaljene kotičke sveta. Vedno so jih krasili izjemno visoki standardi, najbolj pa navdušuje dejstvo, da se še vedno razvijajo in izpopolnjujejo.

V desetletni zgodovini Festivala gorniškega filma so bili vedno prisotni z najnovejšo filmsko produkcijo, večkrat tudi z več filmi. Slovensko občinstvo so navduševali Prvenstveni vzpon, Po robu, Sam v steni, Švicarski stroj, Točka brez povratka, Napredovanje, Honnold 3.0, Visoka napetost, Vroča punca, Učitelj, Težko težko in že omenjeni Vstaja v Dolini. Skoraj vedno je z njimi domov potovala tudi kakšna festivalska nagrada in tako so več kot zasluženi prejemniki velike nagrade Mednarodne zveze gorniškega filma IAMF Grand Prix 2016.

Podelitev nagrade Mednarodne zveze gorniškega filma za leto 2016 s projekcijo plezalnih filmov Visoki in mogočni, Spopad na Peklenskem ranču in Orbayu bo v četrtek, 18. februarja 2016, ob 18. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Vabljeni!