Domen Škofic: Slovenski čudežni deček (Primorski dnevnik: Jernej Šček)
Domen Škofic je veliki talent nove generacije slovenskih športnih plezalcev, rojen leta 1994, doma na Gorenjskem. Že od malih nog je bilo jasno, da je čistokrvni atlet, čisto preprosto. S hitro in enosmerno parabolo se je povzpel na vrh svetovnega tekmovalnega plezanja – tako balvanskega kot težavnostnega – in danes išče nove, vrhunske poti. Čas za prijeten klepet si je odščipnil na letošnji 10. izvedbi Festivala gorniškega filma.

Pawel Wysoczanski: Plezanje in plesanje sta najbolj grozni izkušnji v mojem življenju (Dnevnik: Gorazd Suhadolnik)
Težko izgovorljivega poljskega imena Jerzy Kukuczka se ne spomni več veliko ljudi. Pred tridesetimi leti je bil junak, serijski osvajalec najvišjih himalajskih gora, plezalec, ki je premikal meje. Spomin na karizmatičnega alpinista rešuje pred pozabo dokumentarni film Jurek, ki je osvojil glavno nagrado na 10. festivalu gorniškega filma. Režiser filma, 35-letni Varšavčan Pawel Wysoczanski, ki je z Jurkom obiskal že 17 festivalov in zanj pobral lovorike v Kanadi, Nemčiji, Bolgariji, Nepalu, Španiji, na Slovaškem in Češkem, pravi, da s Kukuczko živi dlje kot s svojim dekletom. Že v srednji šoli je vedel, da bo o njem naredil film. Vabljeni k branju intervjuja!

Kurt Diemberger: Sam izbereš, koliko sreč boš izzval (Večer: Franja Žišt)
Vitalni 83-letni avstrijski alpinist Kurt Diemberger, edini še živ eči prvopristopnik na dva osemtisočaka, je zaljubljenjen v visoke gore, a za romatiko tam ni prostora. Več.

Kurt Diemberger: Nekaj se bo zagotovo zgodilo (Primorski dnevnik: Jernej Šček)
Kurt Diemberger je danes eden redkih pričevalcev klasičnega alpinizma, prvopristopnik, avanturist, gorniški filmski in književni ustvarjalec. Srečali smo ga v Ljubljani na 10. Festivalu gorniškega filma, ki se je v prejšnji teden z odmevnim uspehom zaključil s središčem dogajanja v Cankarjevem domu. Je edini še živeči prvopristopnik na dva osemtisočaka, Daulaghiri in Broad peak. Nesrečna zgodba na njem junija 1957 ostaja legendarna. V alpskem stilu, brez kisika in višinskih nosačev sta na vrh stopila s Hermanom Buhlom, ki se je malo zatem smrtno ponesrečil. V začetku 60. kot gorski vodnik deluje na območju Mont Blanca. Slavna zgodba iz leta 1963 priča o junaškem preživetju z ženo Tono Sironi v štiridnevnem viharju na južnem grebenu Aiguille Noire. Reši jih skupina alpinistov, med katerimi je bil Walter Bonatti. V svoji karieri je izdal mnogo knjižnih in filmskih uspešnic. Leta 2013 je za življenjsko delo prejel Zlati cepin, najvišje mednarodno odlikovanje na področju alpinizma. Preberite intervju!

Instant intervju s Hazel Findlay (Friko.si: Uršula Novak)
Hazel Findlay je v petek predavala na Festivalu gorniškega filma v Cankarjevem domu. Mlada Britanka, ki je kot deklica z očetom pričela s plezanjem v Walesu, se kasneje posvečala tekmovanjem, sedaj pa predvsem uživa v plezanju “v skali”, je prva Otočanka, ki je preplezala smer z oceno E9, se uspešno spopadla s smerjo 8c ter premagala tri različne smeri v El Capitanu. Hazel je kljub temu ostala neposredna – in takšni so tudi njeni odgovori na naša radovedna vprašanja. Na branje!

Umetnik življenja Kurt Diemberger (Val 202: Veronika Gnezda)
Prijatelji mu pravijo umetnik življenja. Njegovo vodilo je, da mora človek vedno kaj iskati in odkrivati nove stvari. Sam jih je odkril kar precej. Najprej ga je prevzel svet fosilov in kristalov. Spoznaval je gore, jih vzljubil in preplezal številne stene, med drugimi tudi tri tako imenovane zadnje probleme Alp. Kurt Diemberger je gospod v vseh pomenih besede. Po letih, izkušnjah in vedenju. Njegovo pripovedovanje o vsem, kar je dosegel – in dosegel je toliko, kot je kdo drug le sanjal – pa ostaja skromno, čeprav bogato v besedah in jeziku. Prisluhnite Kurtu Diembergerju v oddaji Evropa osebno!

Alpinist Jack Tackle: Pripravljen moraš biti na boj in trpljenje. A je vredno. (MMC RTV Slovenija: Ksenja Tratnik)
“Če si odločen uresničiti velikopotezne cilje in osvojiti različne vrhove v alpskem slogu, potem moraš biti pripravljen na to, da se boš bojeval, da boš trpel in da se boš moral spopasti z različnimi težavami. Toda – ko uspeš, sta zadovoljstvo in veselje, ki ju vzpon prinese, toliko večja,” pravi ameriški alpinist Jack Tackle. Preberite celoten intervju!

Gremo v kino (ARS – 3. program Radia Slovenija: Neva Mužič)
Po desetih letih festivala gorniškega filma je nastopil čas, da preverimo, kaj se je v tem času spremenilo in kaj to pomeni za gorniški film. V prvi vrsti se je ta žanr zasidral kot nosilec vse več festivalov, najpomembnejša sprememba pa se je zgodila na področju ustvarjalnosti. Nekoč dejavnost v imenu narodov se zdaj seli na raven zasebnega, manjših skupin in posameznika. Vsekakor pa so k pomembni spremembi športnega pristopa do gora pripomore tudi drugačna logistika, psihologija in modernejša tehnika. Vabljeni k poslušanju med 10:34 in 13:48.

Na festivalu gorniškega filma zmagal poljski film o alpinistu Jerzyju Kukuczku (STA)
V Cankarjevem domu bodo popoldne podelili nagrade 10. festivala gorniškega filma. Glavno nagrado mesta Domžale bo prejel poljski film o alpinistu Jerzyju Kukuczku z naslovom Jurek, mednarodna žirija pa je v štirih kategorijah nagradila ameriško-indijski film Meru, španski film Panaroma, slovaški Suri in švicarski film Afganistanska zima.

Festival gorniškega filma nagradil zgodbo o “pozabljenem poljskem junaku” (MMC RTV Slovenija)
V Cankarjevem domu bodo popoldne podelili nagrade 10. festivala gorniškega filma. Glavno nagrado mesta Domžale bo prejel poljski film o alpinistu Jerzyju Kukuczku z naslovom Jurek. Mednarodna žirija je v štirih kategorijah nagradila ameriško-indijski film Meru, španski film Panaroma, slovaški Suri in švicarski film Afganistanska zima. Več.

Poljski Jurek zmagovalec 10. Festivala gorniškega filma (Delo)
Znani so nagrajenci 10. Festivala gorniškega filma, ki je od ponedeljka potekal v Ljubljani, Celju, Krškem in na Ptuju. V njegovem okviru bo nocoj podelitev nagrad, finale s končno predstavitvijo nagrajenih filmov bo jutri in pojutrišnjem v Domžalah. Več.

Festival gorniškega filma (TV Slovenija 1: Toni Cahunek)
Kako pomembna je pot in kaj občutijo gorniki na vrhu gora znova slikovito razkriva Festival gorniškega filma, ki v teh dneh poteka v petih krajih po Sloveniji. Dokumentarci, etnološki in geografski filmi so na tokratni deseti festival znova pritegnili številne navdušence. Med predavatelji pa je vzbudil največ zanimanja avstrijski režiser in alpinist Kurt Diemberger, edini še živeči prvopristopnik na dva osemtisočaka – Broad Peak in Daulagiri. Več v oddaji Osmi dan na 1. programu TV Slovenija.

Pogovor z direktorjem Festivala gorniškega filma Silvom Karom (1. program Radia Slovenija: Jure K. Čokl)
Letošnji jubilejni 10. festival gorniškega filma gosti srečanje Mednarodne zveze gorniškega filma, ki vsako leto podeli tudi nagrado za življenjsko delo priznanim ustvarjalcem tega žanra. Letos bodo nagrado prejeli člani skupine Sender films. Na največjem gorniškem festivalu v Sloveniji je letos sicer na ogled 46 filmov z vsega sveta, med njimi je tudi nekaj nagrajencev drugih festivalov. Tričlanska mednarodna žirija bo zmagovalce v štirih kategorijah razglasila jutri, razglasili pa bodo tudi nagrajenca TV Slovenija. Z direktorjem 10. festivala gorniškega filma Silvom Karom se je pogovarjal Jure K. Čokl. Vabljeni k poslušanju!

Kurt Diemberger: “Pomislil sem na vse svetleče gore. Moral sem nazaj.” (MMC RTV Slovenija: Ksenja Tratnik)
Edini še živeči alpinist, ki se je kot prvi povzpel na dva osemtisočaka. “Enigma gora (op. tako se imenuje tudi njegova knjiga) me je poklicala znova in znova,” pravi legendarni avstrijski alpinist Kurt Diemberger, ki je gostoval na letošnjem festivalu gorniškega filma. Njegovo predavanje lahko (po)doživite na tej povezavi.

Hazel Findlay: Ne, mislim, da namen življenja ni, da je varno (Ona: Nika Vistoropski)
Deseti festival gorniškega filma bo v petek, 19. februarja, k nam pripeljal britansko mojstrico navpičnice Hazel Findlay. Začela je s tradicionalnim plezanjem na obmorskih apnenčastih stenah v Walesu, a se je nato kot najstnica posvetila plezanju v skali. Glede na to, da je po izobrazbi filozofinja, ni čudno, da jo privlači predvsem duševni vidik tega vznemirljivega športa. V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma lahko ob 20. uri prisluhnete njenemu predavanju. Uvodoma preberite intervju s Hazel!

Jurek na Festivalu gorniškega filma (TV Slovenija 1: Toni Cahunek)
V Kulturi po Odmevih je o filmu Jurek, ki govori o znamenitem poljskem alpinistu Jerzyju Kukuczki, spregovoril režiser Paweł Wysoczański. Posnetek si lahko ogledate v arhivu TV Slovenija od 4:07 dalje.

Kurt Diemberger: Naredili smo napako, a zaradi te sem danes živ (Nedeljski dnevnik: Katja Petrovec)
Hermann Buhl mu je rekel, ti si študiral, zatorej boš ti zdravnik odprave – Visoke gore so nekaj posebnega, saj niso narejene za človeka – S soplezalko Julie Tullis je nameraval posneti film o K2, prijateljstvu in sodelovanju na gori, a nato so ljudje drug za drugim umirali. Preberite več.

Festival gorniškega filma tudi v Celju (Radio Štajerski val)
Slovenci smo gorniški narod. Po vzoru svetovnih festivalov so tudi pri nas gore dobile svoj prostor na velikem platnu. Na jubilejnem, 10. Festivalu gorniškega filma v petih krajih po Sloveniji – tudi v Celju – predvajajo filme z gorniško, alpinistično in plezalno tematiko. Preberite & prisluhnite!

10. festival gorniškega filma (TV Slovenija 1: Miro Štebe)
V petih slovenskih mestih se začenja deseti, jubilejni festival gorniškega filma. Tako kot slovenski alpinisti že vrsto let igrajo pomembno vlogo v svetovnem alpinizmu in plezanju, si je tudi slovenski festival gorniškega filma pridobil ugleden položaj med najpomembnejšimi festivali tovrstnih filmov. Vabljeni k ogledu prispevka v prvem dnevniku na TV Slovenija.

Silvo Karo: Imamo izvrstne plezalce in alpiniste, filmov o njihovih dosežkih pa ne (MMC RTV Slovenija: Ksenja Tratnik)
“Festivalska pravila pravijo, da filmi ne morejo tekmovati, če so starejših od dveh let, kar pomeni, da imamo na ogled res najboljšo gorniško produkcijo v dveh letih,” pravi Silvo Karo, ustanovitelj in direktor festivala gorniškega filma. Preberite intervju!

Intervju Domen Škofic: »Kompromis med čisto uživancijo in neznansko željo po doseganju več in več« (Adrenalin.si: Maja Vojska)
21-letni Domen Škofic je trenutno najboljši slovenski športni plezalec. Lansko sezono, v kateri je dosegel tudi svojo prvo zmago v svetovnem pokalu v članski konkurenci, je sklenil s tretjim mestom v skupnem seštevku kombinacije. Pleza že 15 let od tega pet v svetovnem pokalu. Leta 2010 je pri petnajstih letih preplezal smer 9a in postal eden najmlajših plezalcev na svetu, ki mu je to uspelo. V tem tednu pa se lahko udeležite tudi njegovega predavanja v sklopu 10. festivala gorniškega filma. Za zdaj je njegova najtežja preplezana smer Papichulo 9a+, a kaj čaka tega simpatičnega mladega plezalca je le vprašanje. Vabljeni k branju intervjuja!

Deloskop izpostavlja: Deseti festival gorniškega filma (Delo)
Alpinizem, plezanje, avantura, gorska narava in kultura bodo prevladujoče teme šestinštiridesetih filmov slovenskih in tujih avtorjev, ki si jih bo mogoče do petka ogledati na jubilejni izdaji festivala gorniškega filma. Več.

Cankarjev dom bodo ta teden okupirali gorniki (STA)
V Cankarjevem domu se bo s projekcijo filma Potres v Nepalu: junaki in čudeži danes začel 10. festival gorniškega filma, na katerem bodo na petih lokacijah po Sloveniji obiskovalcem prikazali 46 filmov z vsega sveta. Kot je za STA dejal direktor festivala Silvo Karo, na festivalu predvajajo filme z vsemi vsebinami, ki so povezane z gorami.

Jack Tackle: Nepreplezana stena je kot prazno platno (NeDelo: Špela Robnik)
Ko se je leta 1976 iz domače Montane prvič podal na Aljasko, je gazil belino tamkajšnjega alpinizma in osvajanja vrhov. Čeprav je pozneje plezal tudi povsod drugod, je ostal zapisan osvajanju vrhov ob severnem siju. Kar 35 jih ima za seboj, od tega 17 prvenstvenih smeri. O njih in še čem bo v petek predaval v okviru 10. festivala gorniškega filma v Ljubljani. Preberite intervju!

Karo za STA: Ljudje v gorah tudi pasejo krave (STA: Naum Dretnik)
Na Festivalu gorniškega filma, ki bo v prihodnjem tednu doživel 10. izdajo, že od začetka ne predvajajo zgolj filmov o plezanju, saj je to “le ena stvari, ki jih ljudje počnejo v gorah – pasejo tudi krave in podobne stvari”, je v pogovoru za STA povedal direktor festivala Silvo Karo.

46 priložnosti za pobeg v čudoviti svet gora, narave in avantur (MMC RTV Slovenija)
Prva okrogla obletnica Festivala gorniškega filma prinaša 46 filmov z vsega sveta, ki si jih bodo lahko gledalci prihodnji teden ogledali v Ljubljani, Celju, na Ptuju, v Krškem in Domžalah. Več.

Silvo Karo, alpinist in direktor festivala gorniškega filma: V resni situaciji dober postane še boljši (Dnevnik: Gorazd Suhadolnik)
V ponedeljek se bo v petih slovenskih mestih začel »največji gorniški praznik v dolini«, deseti festival gorniškega filma, ki bo v petih dneh postregel s 46 filmi z vsega sveta, konec tedna pa še s projekcijami zmagovalnih filmov v Mestnem kinu Domžale. Direktor festivala, Silvo Karo, eden največjih plezalcev sveta, vrhunski alpinist, ki je v zlati dobi slovenskega alpinizma premikal meje tako v Alpah kot v Himalaji, najlepše smeri pa preplezal v velikih stenah Patagonije, pravi, da je na njihovem festivalu mogoče najti veliko čudovitih stvaritev. Preberite intervju!

Teden za bližnje srečanje z izpovedmi gorniškega filma je tik pred vrati (Planet Siol.net)
Od 15. do 19. februarja 2016 bo na petih prizoriščih po Sloveniji potekal 10. festival gorniškega filma. Poleg 46 filmov z vsega sveta se bodo predstavila tudi velika imena iz sveta gorništva. Več.

Doživetja narave (Radio Ognjišče: Blaž Lesnik)
Pred 10. jubilejnim festivalom gorniškega filma sta bila gosta v studiu direktor festivala Silvo Karo in športni plezalec Domen Škofic. Prisluhnite!

Začenja se deseti festival gorniškega filma (Gorenjski glas: Jasna Paladin)
V ponedeljek se začenja že 10. festival gorniškega filma, ki se bo odvil med 15. in 19. februarjem na kar petih prizoriščih: v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Metropol v Celju, Mestnem kinu Ptuj, Kulturnem domu Krško in Mestnem kinu Domžale, kjer bodo projekcije zmagovalnih filmov 20. in 21. februarja.
Več.

Gremo v kino (ARS – 3. program Radia Slovenija: Tesa Drev)
Pred vrati je 10. edicija Festivala gorniškega filma … Vabljeni k poslušanju med 14:35 in 21:45.

Dobro jutro (TV Slovenija 1: David Urankar)
Pogovor z direktorjem festivala Silvom Karom v arhivu TV Slovenija med 30:40 in 33:00.

Deseti festival gorniškega filma (Nedeljske novice: Andrej Predin)
»Festival se vsako leto trudi prikazati čim več kakovostnih filmov,« je dejal njegov ustanovitelj in vodja Silvo Karo. »Dogodek imamo v času, ko se že odvije večina tovrstnih festivalov gorniških filmov – največ jih je novembra in decembra –, tako da imamo dober pregled nad novo produkcijo in tudi nad tem, kaj je bilo nagrajeno drugje. V letošnjem filmskem naboru bo zato 46 filmov z vsega sveta, med njimi veliko nagrajencev tujih festivalov in tudi nekaj takih, ki jih bomo prikazali premierno.« Več.

Deset let, pet prizorišč, eden in edini: 10. festival gorniškega filma (Polet)
Festival gorniškega filma je v programsko bogatem in svojstvenem desetletju v Sloveniji postal pravi gorniški praznik v dolini in stopil ob bok najbolj zvenečim in uveljavljenim filmskim festivalom po svetu. 10. festival gorniškega filma bo med 15. in 19. februarjem 2016 gostoval kar v petih krajih po Sloveniji: Ljubljani, Celju, Domžalah, na Ptuju in v Krškem. Ob letošnjem jubileju bo slovenski festival gostil tudi srečanje Mednarodne zveze gorniškega filma (IAMF), katere član je od leta 2010. Več.

Domen Škofic: “Kadarkoli mi je spodletelo, mi je samo zato, ker si nisem dovolj želel” (Planet Siol.net: Alenka Teran Košir)
Domen Škofic je trenutno najboljši slovenski športni plezalec. Lansko sezono, v kateri je dosegel tudi svojo prvo zmago v svetovnem pokalu v članski konkurenci, je sklenil s tretjim mestom v skupnem seštevku kombinacije. “V svoji karieri sem doživel že ogromno neuspehov, ampak mislim, da je ravno to ključ do uspeha,” je prepričan Domen Škofic, 21-letni športni plezalec, ki ne skriva visokih ambicij. Preberite intervju z najboljšim slovenskim športnim plezalcem.

Festival gorniškega filma februarja v petih slovenskih mestih (STA)
Med 15. in 19. februarjem bo tudi letos potekal Festival gorniškega filma. V deseti izdaji bo ponudil 46 filmov iz vseh koncev sveta. Ob letošnjem jubileju bo festival gostil tudi srečanje Mednarodne zveze gorniškega filma (IAMF), katere član je že od vsega začetka.