Letos z nami Hazel Findlay, Domen Škofic, Jack Tackle in Kurt Diemberger

Predavatelji na 10. festivalu gorniškega filma: Domen Škofic, Hazel Findlay, Kurt Diemberger in Jack Tackle

Na 10. festivalu gorniškega filma bodo v Cankarjevem domu v Ljubljani predavali britanska mojstrica tradicionalnega plezanja Hazel Findlay, slovenski športnoplezalni as Domen Škofic, ameriški alpinist Jack Tackle, ki je pisal zgodovino alpinizma na Aljaski, in avstrijski alpinist Kurt Diemberger, edini še živeči prvopristopnik na dva osemtisočaka, Broad Peak in Daulagiri.

HAZEL FINDLAY: Od majhnega otoka do velikih sten

Britanska mojstrica navpičnice Hazel Findlay je stara 26 let in pleza že 20 let. Začela je s tradicionalnim plezanjem na obmorskih apnenčastih stenah v Walesu in se preizkusila tudi na tekmovanjih, ki pa se jim je pri šestnajstih odpovedala in se posvetila plezanju v skali, kjer je njena največja strast tradicionalno plezanje. Zadnja štiri leta je profesionalna plezalka, ki potuje po vsem svetu. Bila je prva Britanka, ki je preplezala trad smer z oceno E9, in prva, ki je prosto preplezala El Capitan v dolini Yosemite, kar ji je uspelo že trikrat. V športnih smereh je njen vrhunec ocena 8c, na pogled pa je preplezala že številne 8a-je. Rada ima vse zvrsti plezanja, najbolj pa jo privlači duševni vidik tega vznemirljivega športa.
Na sporedu: Cankarjev dom, Linhartova dvorana, petek, 19. 2., ob 20:00

DOMEN ŠKOFIC: Kompromis med čisto uživancijo in neznansko željo po doseganju več in več

Slovenski športnoplezalni as Domen Škofic se je rodil v Ljubljani, a že od malih nog živi v Vrbnjah pri Radovljici. Preden je začel plezati, je veliko smučal, toda z večjim zanimanjem za plezanje je prišlo tudi pomanjkanje časa in volje za smučanje. Pri štirinajstih je postal član slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju in že naslednje leto je preplezal svojo prvo smer z oceno 9a. Po koncu srednje šole se je poslovil od mladinskega plezanja, saj je bil že tri leta v članski državni reprezentanci. Kmalu je postal profesionalni plezalec, ki se ukvarja z zanimivimi projekti, pleza smeri svetovnega formata in se udeležuje tekem svetovnega pokala, kjer je že dosegel prvo zmago. Za zdaj je njegova najtežja preplezana smer Papichulo 9a+, a kdo ve, kaj ga še čaka v prihodnosti …
Na sporedu: Cankarjev dom, Linhartova dvorana, četrtek, 18. 2., ob 20:00

JACK TACKLE: Aljaska v alpskem slogu

Ameriški alpinist Jack Tackle je preplezal številne prvenstvene smeri na Aljaski in v drugih gorstvih po vsem svetu. Obiskal je Himalajo, Patagonijo, evropske Alpe, Kanado, Aljasko, Pakistan … Predaval je na filmskih festivalih v Banffu in Trentu ter na sedežu National Geographica v Washingtonu. V svojem predavanju se bo osredotočil na sedem svojih prvenstvenih vzponov na Aljaski, težke nove smeri v Kanadi in preostale pomembne vzpone, ki jih je opravil v alpskem slogu. Rdeča nit predavanja, zanimivega tako za plezalce kot tudi za splošno javnost, je pomen samozadostnosti in predanosti cilju. Predanost, vizija in zaupanje so najpomembnejši dejavniki vsakega vzpona v alpskem slogu, kjer je ključnega pomena zaupanje vase in v soplezalca.
Na sporedu: Cankarjev dom, Kosovelova dvorana, petek, 19. 2., ob 18:00

KURT DIEMBERGER: Koraki v neznano

Kurt Diemberger, avstrijski alpinist, fotograf, snemalec in avtor šestih knjig, se je rodil v Beljaku leta 1932 in je edini še živeči prvopristopnik na dva osemtisočaka, Broad Peak in Daulagiri. V Salzburgu je končal trgovsko akademijo in nadaljeval študij na Dunaju. Po diplomi je naredil izpit za gorskega vodnika in konec leta 1960 postal profesionalni alpinist. Leta 1978 je stal na dveh osemtisočakih, Makaluju in Everestu, naslednje leto pa na Gašerbrumu II. Leta 1983 je s plezalsko partnerico Julie Tullis, ki je tri leta pozneje umrla na K2, ustanovil najvišjo Filmsko ekipo na svetu. Za film K2 – Traum und Schicksal je leta 1989 na festivalu gorniškega filma v Trentu prejel nagrado zlati encijan. Republika Avstrija ga je nagradila z zlatim odličjem za zasluge in leta 2013 je v Chamonixu dobil priznanje zlati cepin za življenjsko delo.
Na sporedu: Cankarjev dom, Linhartova dvorana, sreda, 17. 2., ob 20:00