Alpski bojevniki že na 10. festivalu gorniškega filma

Alpski bojevniki, nova knjiga Bernadette McDonald in najobsežnejši knjižni poklon slovenskim alpinistom, ki ga je do danes zapisalo kako tuje pero, bo alpinistične knjigoljube razveselila že na 10. festivalu gorniškega filma. V času festivala bo na voljo po promocijski ceni, tudi v posebnem paketu z Iskalci svobode in Nevarno igro.

Alpski_bojevniki_naslovka_senca_okv-001Zadnji meseci so pri založbi Sidarta izrazito alpinistično obarvani. Novembra 2015 je izšel prevod večkrat nagrajene knjige kanadske pisateljice Bernadette McDonald Iskalci svobode (Freedom Climbers), izčrpen in spretno predstavljen oris dogajanja na poljski alpinististični sceni v zlati dobi poljskega himalajizma, veličastni in tragični hkrati.

V času 10. festivala gorniškega filma pa na knjižne police prihaja za Slovence še posebej zanimiva in dragocena knjiga iste avtorice, Alpski bojevniki (Alpine Warriors), v kateri poskuša predstaviti in razložiti fenomen slovenskega oziroma jugoslovanskega alpinizma v obdobju pred in po razpadu nekdanje države. Kot je zapisano na notranji platnici: Tako kot je bila Jugoslavija ena najbolj nevsakdanjih držav povojne Evrope, so bile unikatne tudi generacije alpinistov, ki so z izjemno skromnimi sredstvi in veliko srčnosti iz slovenskega alpinizma naredili svetovno blagovno znamko.

Slovenski alpinizem je fenomen. Fenomen v svetovnem merilu. Bernadette McDonald, avtorica večkrat nagrajenih knjig o velikih osebnostih svetovnega alpinizma, v svoji zadnji knjigi poskuša odgovoriti in razložiti, kaj je botrovalo temu, da je tako majhna plezalska skupnost lahko tako pomembno posegla na svetovni alpinistični oder. Napeta, zanimiva in spretno napisana knjiga, ki je prejela prestižna nagrado festivala gorniške literature Banff Mountain Book Festival 2015, se že prevaja v večino evropskih jezikov, prva angleška izdaja je že pošla.”Pogled od zunaj” je v slovenščino prevedel Gorazd Pipenbaher.

alpski_bojevniki_2016_color_1_internet_okv

»Navdušujoča pripoved o neverjetnih dosežkih alpinistov iz majhne Slovenije. Knjige nisem mogel odložiti, dokler je nisem na dušek prebral.« SIR CHRIS BONINGTON, alpinist in pisec

»Bernadette McDonald je temeljito raziskala kulturo, epske zgodbe in razprtije slovenske plezalne scene, kjer plezalci uživajo status gurujev, profesionalnih športnikov in rock zvezd. Njena najboljša knjiga do sedaj.« GREG CHILD, alpinist in pisec

»Zgodbe v tej knjigi se pogosto zdijo junaške, a najpomembnejše je dejstvo, da razkrivajo pomembne in mnogokrat spregledane pripetljaje iz naše skupne plezalne zgodovine.« STEVE HOUSE, alpinist, avtor knjige Onkraj gore

»V Alpskih bojevnikih je Bernadette McDonald razkrila skrivnostno hrepenenje, ki nas neustavljivo vleče v praznino, kjer bivata le neskončna prostranost in svetloba. Po branju teh zgodb sem še bolj ponosen, da sem plezalec.« VOYTEK KURTYKA, alpinist in pisec

Knjiga Alpski bojevniki bo od 16. do 19. februarja 2016 na Sidartini stojnici v 2. preddverju Cankarjevega doma na voljo po (še vedno) prednaročniški ceni 19,90 EUR (redna cena: 24,90 EUR).

alpski_bojevniki_2016_110okv

Da bi nekako v slogu čim lepše proslavili in zaokrožili zgornji izdaji, so pri založbi Sidarta za vse bralne sladokusce in alpinistične navdušence pripravili poseben paket in aktualnima naslovoma dodali še Nevarno igro (Deep Play) iz Sidartinega železnega repertoarja, pretresljivo pripoved angleškega alpinista in pisatelja Paula Pritcharda o popolni predanosti alpinizmu v obdobju thatcherizma, za katero je prejel Boardman-Taskerjevo nagrado, najprestižnejšo britansko nagrado za gorniško literaturo.

Festivalski paket Alpski bojevniki + Iskalci svobode + Nevarna igra: trije svetovi trije alpinizmi bo na festivalu na voljo po akcijski ceni 48,80 EUR (polna cena: 68,70 EUR).