Festival gorniškega filma – 10 let

Slovenci smo gorniški narod, živimo pod gorami – in z gorami. Gore nas neustavljivo privlačijo, tako da jih ne le obiskujemo, ampak tudi fotografiramo, snemamo, opisujemo, rišemo, upodabljamo na raznovrstne načine. Kako globoko so bile zapisane v ljudeh na sončni strani Alp, nazorno kaže dejstvo, da so bile kulisa za prva slovenska celovečerna filma: V kraljestvu zlatoroga in Triglavske strmine.

Po vzoru najuglednejših gorniških festivalov po svetu so tudi v Sloveniji – počasi, tako kot v alpinizmu, z majhnimi koraki – gore dobile svoj prostor na velikem platnu. Povoji festivala gorniškega filma segajo v leto 1966, ko je na festivalu športnega in turističnega filma v Kranju gorniški film zavzemal že tretjino programskega prostora. Leta 1998 je Mengeš gostil Banff po Banffu, mednarodno leto gora 2002 je obrodilo prvi mednarodni festival gorniškega filma na Bledu, v istem obdobju pa je tudi v okviru festivala dokumentarnega filma v Cankarjevem domu v Ljubljani alpinistični film dobival čedalje več prostora. Vsa pretekla prizadevanja so leta 2007 dozorela v nov festival, prvi pravi festival z mednarodno žirijo, filmi iz številnih držav, predavatelji in okroglimi mizami z gorniško tematiko, katerega organizator je vse od takrat Društvo za gorsko kulturo.

Slovenski festival gorniškega filma je v slabem desetletju prerasel v pravi gorniški praznik in stopil ob bok najbolj zvenečim in uveljavljenim filmskim festivalom po svetu. »Z leti in obiski tujih festivalov smo postali prepoznavni, malo tudi po zaslugi članstva v Mednarodni zvezi gorniškega filma. Prepoznavnost festivala nam odpira vrata do velikih celovečernih filmov, ki so za festival najpomembnejši, kratki pa prispevajo barvitost. Veliko težo festivalu dajejo tudi znameniti gostje, ki so si podajali kljuke Kosovelove in Linhartove dvorane Cankarjevega doma,« ob jubileju potegne črto direktor in ustanovitelj festivala Silvo Karo, vrhunski alpinist, ki ni pustil prvenstvenih sledi le v strmih stenah Patagonije, Himalaje in Alp, ampak je oral gorniško ledino tudi v slovenskem filmskem prostoru.

Od prvega do vključno devetega festivala so si gledalci – v devetih letih jih je bilo okrog 35 tisoč – lahko ogledali 400 filmov, letos jih bo na sporedu 46 iz domala vseh koncev sveta. Na festival se je v povprečju prijavilo med 90 in 100 filmov, izbranih in prikazanih je bilo približno polovico, tudi številni slovenski. Krono zmagovalca, veliko nagrado občine Domžale, so od leta 2007 do lani prejeli filmi Brezno (Italija), Baffin – otok otrok (Francija), Neznana Antarktika (Slovaška), Projekt Asgard (Velika Britanija), Potovanje na konec zime (Francija), Umetnost svobode (Poljska), Vas, daleč od vsega (Francija), Vrh (Irska) in Metanoia – preobrazba Jeffa Lowa (ZDA). Filmske projekcije je bogatil tudi raznoroden spremljevalni program: otroški in mladinski, razstave, pogovori, okrogle mize …

Festival gorniškega filma je slovensko občinstvo razveselil s številnimi uglednimi gosti iz sveta alpinizma in plezanja. V preteklih letih so nas navdihovali tuji predavatelji Nives Meroi in Roman Benet, Mick Fowler, Krzysztof Wielicki, Stefan Glowacz, Dave MacLeod, Paul Pritchard, Leo Houlding, Rolando Garibotti, John Porter, Dean Potter, Igor Koller, Chris Bonington, Adam Ondra, Michael Kennedy, Lynn Hill, Maurizio Zanolla ­ Manolo in Sudarson Karki ter domače legende in njihovi obetavni nasledniki: Tina Di Batista, Tanja Grmovšek, Sandra Vogler, Rok Zalokar, Pavle Kozjek, Martina Čufar, Marko Lukić, Janez Dovžan, Marko Prezelj, Andrej Grmovšek, Marjan Manfreda ­ Marjon, Matej Kladnik, Miha Valič, Rok Blagus, Simon Čopi, Rado Kočevar, Jože Andrej Mihelič, Andrej Štremfelj, Luka Lindič, Iztok Tomazin, Luka Krajnc, Peter Ščetinin, Nejc Marčič, Luka Stražar, Matevž Lenarčič, Urban Novak, Vlasta Kunaver, Danilo Cedilnik ­ Den, Janez Bizjak, Kazimir Drašlar ­ Mikec, Matjaž Jeran in člani odprave Makalu 1975. Na letošnjem festivalu bodo predavali Hazel Findlay, Domen Škofic, Jack Tackle in Kurt Diemberger.

10. festival gorniškega filma bo letos med 15. in 19. februarjem potekal kar na petih prizoriščih: v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Metropol v Celju, Mestnem kinu Domžale, Mestnem kinu Ptuj in Kulturnem domu Krško. Ob letošnjem jubileju bo slovenski festival gostil tudi srečanje Mednarodne zveze gorniškega filma (IAMF), katere član je od leta 2010.

februarja. 19 2016

Poljski Jurek zmagovalec 10. festivala gorniškega filma (program projekcij nagrajenih filmov)

Jubilejni 10. festival gorniškega filma danes okrona zmagovalce največjega gorniškega praznika v dolini, ki je med 15. in 19. februarjem 2016 potekal v Ljubljani, Celju, Krškem in na Ptuju, konec…